Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Επιστροφή στην ... «επόμενη μέρα»


Υγειονομικοί συνδικαλιστές αποτιμούν την «ενίσχυση των νοσοκομείων» που διαφημίζει προκλητικά η κυβέρνηση

Το κυβερνητικό αφήγημα του «θωρακισμένου συστήματος Υγείας» πριν από την έξαρση της πανδημίας, διαδέχεται τώρα εκείνο της «ενίσχυσής» του, με πανηγυρισμούς για τις 4.000 προσλήψεις συμβασιούχων/επικουρικών, οι οποίοι θα καλύψουν για μερικούς μήνες μόλις το 10% των αναγκών που υπολογίζεται ότι υπάρχουν σε μόνιμους γιατρούς και νοσηλευτές.
 
 Η κυβέρνηση μιλάει για σταδιακή επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων στην «κανονικότητα». Πέρα όμως από το γεγονός ότι η όλη διαδικασία γίνεται μετ' εμποδίων και με κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς, την «κανονικότητα» αυτή την έχουν ζήσει στο πετσί τους υγειονομικοί και ασθενείς και την έχουν απορρίψει πολύ πριν από την πανδημία.

Στις σημερινές συνθήκες που ο ιός είναι ακόμα εδώ, η λειτουργία των νοσοκομείων με τμήματα αντιμετώπισης του COVID-19 και με τμήματα για αντιμετώπιση των λοιπών περιστατικών προϋποθέτει μόνιμο προσωπικό, πολλαπλάσιο αυτού που εργάζεται στις δομές Υγείας, αλλά και σταθερή κρατική χρηματοδότηση, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτήν που δόθηκε «έκτακτα», στο όνομα της διαχείρισης της πανδημίας.

Καινούργιο «μότο»


Οσο περνούν οι μέρες, τόσο μεγαλώνει η κινητικότητα επιχειρηματικών ομίλων του Φαρμάκου, για να αναβαθμίσουν τις μπίζνες τους στην ελληνική αγορά και να κερδίσουν έδαφος στην αρένα του παγκόσμιου ανταγωνισμού για το υγειονομικό υλικό, αξιοποιώντας την πανδημία και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Υγείας και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, για να ανακοινώσουν την «εμπορική συμφωνία» για 200.000 τεστ αντισωμάτων με αμερικανικό μονοπώλιο, «καθώς έρχεται η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος». Τώρα λοιπόν που «έρχεται το δολάριο», τα τεστ έγιναν ξαφνικά απαραίτητα, όταν όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση προσπαθούσε να μας πείσει, επικαλούμενη την επιστημονική επιτροπή για τον κορονοϊό, ότι δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν γίνονται τεστ, αφού έτσι κι αλλιώς είμαστε όλοι σε καραντίνα! Τώρα, σύμφωνα με τον Κικίλια, τα αμερικανικά τεστ θα δώσουν «τη δυνατότητα στους επιστήμονές μας να χρησιμοποιήσουν διαγνωστικά και επιδημιολογικά αυτά τα εργαλεία, για να προφυλάξουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας»! Φυσικά, αυτή δεν είναι η μόνη αντίφαση, που επιβεβαιώνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα έγιναν «λάστιχο» την περίοδο έξαρσης του κορονοϊού, για να προσαρμοστούν στην πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τις ανάγκες της οικονομίας, τις αντοχές των νοσοκομείων και τη σταθερότητα του συστήματος. Πολλά από τα «απαγορεύεται» έγιναν ξαφνικά «επιτρέπεται», μέχρι και «επιβάλλεται» μπροστά στην ανάγκη «να πάρει γρήγορα μπροστά η οικονομία», όταν οι ίδιοι προειδοποιούν ότι «με τον ιό δεν ξεμπερδέψαμε» και ότι χρειάζεται ακόμα μεγάλη προσοχή. Αλλά είπαμε... Το καινούργιο «μότο» της κυβέρνησης είναι να κάνεις «το καλύτερο δυνατό που μπορείς ανά περίπτωση (σ.σ. στην οικονομία), κι ας μην είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο»...

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη «Real News»



Συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου, παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη.

«Πώς βλέπετε τα μέτρα σταδιακής επανόδου στην κανονικότητα;

Η επάνοδος στην κανονικότητα γίνεται σε συνθήκες μεγάλων κινδύνων και μεγάλων αντιφάσεων. Κινδύνων από τα ελλιπή μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα στα σχολεία… Αντιφάσεων, που έχουν να κάνουν με την πίεση να πάρει μπροστά η καπιταλιστική μηχανή. Δείτε για παράδειγμα το εξής: Από τη μια η κυβέρνηση ποινικοποιεί μια απλή παρέα νέων και από την άλλη χαιρετίζει τις συστάσεις της Κομισιόν, που για να στηριχτούν οι όμιλοι στις Μεταφορές και τον Τουρισμό, γράφει στα "παλιά της τα παπούτσια", "κανόνες" και "πρωτόκολλα". Και φυσικά, "η βελόνα έχει κολλήσει" όπως πριν, στην "ατομική ευθύνη", προκειμένου να κρυφτούν οι μεγάλες κρατικές ανεπάρκειες.

Αισιοδοξείτε για την κατάσταση από εδώ και πέρα; Εννοώ, ο χρόνος που δώσαμε στο ΕΣΥ, πειθαρχώντας στους περιορισμούς που ετέθησαν, αρκεί για να αντιμετωπίσει επιτυχώς τυχόν νέο κύμα του ιού;

Ο χρόνος που κερδήθηκε με την αποφασιστική στάση του λαού να τηρήσει τα περιοριστικά μέτρα, δεν αξιοποιήθηκε για να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας. Λείπουν χιλιάδες προσωπικού από το δημόσιο σύστημα Υγείας, ενώ οι ελάχιστες προσλήψεις είναι με ημερομηνία λήξης. Λείπουν τα νοσοκομεία που είχαν κλείσει πριν και εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά. Λείπουν οι αναγκαίες ΜΕΘ. Φοβόμαστε ότι όλες αυτές οι ελλείψεις θα έχουν ακόμα μεγαλύτερες συνέπειες για την υγεία του λαού, λόγω του ότι "πάγωσαν" θεραπείες, ιατρικά ραντεβού, χειρουργεία. Και αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, τον επιδοτεί και από πάνω. Τώρα όμως επιβάλλεται λαϊκή κινητοποίηση για να διασφαλιστεί η δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού σε σύγχρονο, δημόσιο σύστημα Υγείας.