Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

Σουηδία: Η «μάχη του Ojnare» ενάντια στην κατασκευή λατομείου σε αρχαίο δάσος

Συμβαίνουν και στη Σουηδία λοιπόν… Αρθρο από το tvxs.gr, περισσότερα στον χθεσινό Guardian: Battle over mining in ancient forest goes to Sweden’s highest court. Δικές μας επισημάνσεις στο τέλος του κειμένου.
Μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική υπόθεση κατέληξε τελικά στο ανώτατο δικαστήριο της Σουηδίας. Πρόκειται για την υπόθεση μεγάλης κλίμακας εξόρυξης ασβεστόλιθου στο δάσος Ojnare.
Οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν πως αν επιτραπεί η εξόρυξη ασβεστόλιθου από την εταιρεία Nordkalk η καταστροφή στο περιβάλλον θα είναι άνευ προηγουμένου, ενώ παράλληλα η απόφαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως δεδικασμένο για άλλες περιπτώσεις.
Το δάσος Ojnare, ένας πολύ σημαντικός βιότοπος που βρίσκεται στο νησί Gotland, αναγνωρίζεται από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Σουηδίας, ως μια πολύ σημαντική περιοχή, την οποία σκοπεύει να μετατρέψει σε εθνικό πάρκο. Η δημιουργία λατομείου θα καταστρέψει σημαντικό μέρος του δάσους και των υδροβιότοπων, που βρίσκονται στην περιοχή.
«Υπάρχουν είδη και οικότοποι που δεν μπορείς να συναντήσεις πουθενά αλλού στη Σουηδία, ακόμα και σε ολόκληρο τον πλανήτη», δήλωσε ο Nils Hallberg ένας εκ των δικηγόρων που χειρίζονται την υπόθεση. Μεταξύ άλλων στην περιοχή μπορεί κανείς να συναντήσει την μεγάλη μπλε πεταλούδα και το Montagu’s harrier, ένα αρπακτικό πτηνό.
Σε πρώτη φάση, τον Ιούλιο, το δικαστήριο είχε δώσει στην εταιρεία το πράσινο φως για την κατασκευή λατομείου, όμως περιβαλλοντικές ομάδες άσκησαν έφεση στο ανώτατο δικαστήριο σε μια τελευταία προσπάθεια να σταματήσουν την περιβαλλοντική καταστροφή.
Το τελευταίο διάστημα ακτιβιστές έχουν πραγματοποιήσει σειρά δράσεων ενάντια στην κατασκευή του λατομείου. Πριν από λίγο καιρό διαδηλωτές σε εννέα πόλεις πραγματοποίησαν σιωπηρή διαμαρτυρία με αναμμένα κεριά. Οι οικολογικές οργανώσεις, αλλά και η ομάδα Save Ojnare Forest επισημαίνει πως το λατομείο θα φτιαχτεί κοντά σε δύο προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000».
«Η Nordkalk δεν έχει παρουσιάσει τις απαραίτητες επιστημονικές αποδείξεις για το ότι οι προστατευόμενες περιοχές δεν θα πληγούν από το έργο», δήλωσε ο Nils Hallberg.
«Σίγουρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις στη φύση γιατί η ανάπτυξη μιας τέτοιας μονάδας δεν μπορεί να φτιαχτεί με άλλο τρόπο. Αλλά έχουμε άδεια για αυτό. Δεν πρόκειται να εξαλείψουμε την απειλούμενη χλωρίδα στην περιοχή, ούτε να καταστρέψουμε τα υπόγεια ύδατα και τις περιοχές Natura 2000», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της Nordkalk.

Σημειώνουμε δύο πράγματα: