Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ Ο λαός και η νεολαία να καταδικάσουν αποφασιστικά το ΝΑΤΟ, τη Σύνοδο Κορυφής και τις αποφάσεις που θα πάρει


 

Σε ανακοίνωσή του για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται από τις 9 έως τις 11 Ιούλη στην Ουάσιγκτον, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ επισημαίνει:

«Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιούλη 2024, στην Ουάσιγκτον, σηματοδοτεί έναν νέο γύρο έντασης της ευρωατλαντικής επιθετικότητας σε όλο τον κόσμο. Σε πρώτο πλάνο είναι η κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία ανάμεσα στην αστική τάξη της Ουκρανίας, που ενεργά υποστηρίζει και στηρίζεται από το ΝΑΤΟ και την καπιταλιστική Ρωσία και τους δικούς της συμμάχους, γεγονός που γεννά μεγάλους κινδύνους για τους λαούς.

Οι αποφάσεις, που δρομολογούνται στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» Τη στήριξε ο Ναπολέων, την απαξιώνει το υπουργείο


Ενα πρόσφατο ταξίδι μου στη Χίο αποκάλυψε έναν θησαυρό. Εναν θησαυρό ανυπολόγιστης αξίας, άγνωστο στους πολλούς, που η ιστορία του αρχίζει το 1792.

Η Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής» ξεκίνησε τότε, ως παράρτημα της Μεγάλης Σχολής της Χίου και αυτό το «δημόσιον ψυχής ιατρείον», το «ενδιαίτημα των Μουσών», το «περικαλλές μέλαθρον της χιακής παιδείας», όπως την ονόμασαν οι παλιοί, είναι αιώνες τώρα, το καύχημα της Χίου.

Προσπαθεί και σήμερα - ως πηγή δημιουργικής πνευματικής εργασίας - να συνεχίζει την προσφορά της στα γράμματα και τον πολιτισμό της Χίου, της Ελλάδας και παγκοσμίως, όμως κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες.

Πριν όμως μιλήσουμε γι' αυτές τις δυσκολίες και τα προβλήματα, ας δούμε τι περιέχει αυτή η κιβωτός της γνώσης και γιατί είναι πολύτιμη. «Ξεναγός» μας είναι ο δάσκαλος, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Β. Αιγαίου και μέλος του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, Γιώργης Αμπαζής.

«Πυρήνα της αποτελούν τα βιβλία και τα χειρόγραφα του Αδαμάντιου Κοραή» - μας λέει - «αλλά ανεκτίμητο θησαυρό της Βιβλιοθήκης αποτελεί η δωρεά του Μεγάλου Ναπολέοντα προς τιμήν του Κοραή "D΄scription de l' Egypte", αποτελούμενη από 14 εικονογραφημένους τόμους (έκδοση (1809-1822), με πίνακες (χαλκογραφίες και λιθογραφίες) και 20 επεξηγηματικά τεύχη».

-- Στο πέρασμα του χρόνου, ωστόσο, η Βιβλιοθήκη συγκέντρωσε σπουδαίες συλλογές βιβλίων, χειρογράφων, περιοδικών, εφημερίδων, πινάκων, νομισμάτων, κειμηλίων και χαρτών που δώρισαν μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι. Αναρωτιέμαι πώς προστατεύονται σήμερα αυτά τα ιστορικά κειμήλια, τα συγγράμματα κ.λπ.;

Πράγματι, δεν υπάρχει ο παραμικρός σχεδιασμός του υπουργείου για την προστασία της, μιας και αποτελεί από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες της Ελλάδας, που περιλαμβάνει περίπου 250.000 τόμους.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Ψηφιακή κάρτα και 6ήμερη δουλειά... Ώρα δεν χαρίζουμε στα αφεντικά! (ΦΩΤΟ)

 

 

«Τώρα είναι ώρα μάχης», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σχετικά με την εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας που, όπως επισημαίνει, «αποτελεί "πολεμικό ανακοινωθέν" ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της», απαιτώντας παράλληλα «να ανακληθεί εδώ και τώρα»

Αναλυτικότερα σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Ως εδώ! Να ανακληθεί εδώ και τώρα η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που αποτελεί "πολεμικό ανακοινωθέν" ενάντια στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά της και εκδόθηκε κυριολεκτικά κατά παραγγελία της εργοδοσίας.

Αφού επεκτείνει την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας σε μια σειρά κλάδους μεταξύ των οποίων βιομηχανικούς και το εμπόριο:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ H «Lidl» καλεί τους εργαζόμενους να «αφήσουν τα κόκκαλα τους» μέσα στην επιχείρηση για να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά!

 

Από παλαιότερη κινητοποίηση
Από παλαιότερη κινητοποίηση

 

Την προκλητική και αισχρή ανακοίνωση της πολυεθνικής «Lidl», η οποία καλεί τους εργαζόμενους στις αποθήκες να εργαστούν «τακτικά και αδιάλειπτα» από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

 Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει:

«"Επιβράβευση εξόντωσης" μόνο αυτός ο τίτλος ταιριάζει στην ανακοίνωση της Lidl με τίτλο "επιβράβευση παρουσίας" προς τους εργαζομένους των αποθηκών, που τους καλεί να εργαστούν "τακτικά και αδιάλειπτα" για το διάστημα από 1η Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου προκειμένου να πάρουν πριμ 200 ευρώ μεικτά!

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση το συγκεκριμένο πριμ θα λάβουν οι "ωρομετρούμενοι συνεργάτες", που δε θα απουσιάσουν από την εργασία για το παραπάνω διάστημα "για οποιοδήποτε λόγο εκτός εάν:

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΛΛΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ Η ανασύνταξη του κινήματος στη Γαλλία, την Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη είναι ο μόνος δρόμος ανάτασης, ανατροπής και πραγματικής προόδου


 

Σε δήλωση του για τις Γαλλικές εκλογές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρει: 

«Μια επανάληψη του ίδιου έργου, με τους πρωταγωνιστές των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση του γαλλικού λαού με όποιο κυβερνητικό σχήμα κι αν υπηρετήσουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου, το μόνο βέβαιο είναι ότι ξανά -στο όνομα της «δημοκρατίας» και του «μικρότερου κακού» - θα τροφοδοτήσουν έναν νέο φαύλο κύκλο απογοητεύσεων και συντηρητικοποίησης.

Η ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΘΑΥΜΑΤΟΣ» Αμύθητα κέρδη για μια χούφτα μεγαλοξενοδόχους και τουρ οπερέιτορ - Προβλήματα επιβίωσης για τους εργαζόμενους και τον λαό


Χαρακτηριστική η εικόνα που διαμορφώνεται στη Ζάκυνθο, έναν από τους κορυφαίους προορισμούς

 

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παλεύουν για τα δικαιώματά τους
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι παλεύουν για τα δικαιώματά τους
Από τη μια πλευρά χλιδάτα ξενοδοχεία, που προβάλλουν τις ανέσεις τους για τους «τυχερούς» που επιθυμούν να κάνουν τις διακοπές τους στο νησί. Από την άλλη, εργαζόμενοι στις μεγαλοξενοδοχειακές μονάδες οι οποίοι λιώνουν, κάτω από άθλιες πολλές φορές συνθήκες, για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα όλο τον χρόνο, και πρέπει να είναι συνεχώς χαμογελαστοί και ευδιάθετοι...

Την ίδια ώρα που για άλλη μια χρονιά προβάλλονται τα ρεκόρ αφίξεων επισκεπτών, μαζί με το «άγχος» μεγαλοξενοδόχων, τουρ οπερέιτορ, εφοπλιστών κ.ά. μεγαλοεπιχειρηματιών για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη, χιλιάδες εργαζόμενοι σε μια σειρά κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τον Τουρισμό βιώνουν στο πετσί τους τη λεγόμενη «τουριστική ατμομηχανή», με εξαντλητικά ωράρια και πίεση για δουλειά με χειρότερους όρους. Εργαζόμενοι οι οποίοι εκτός από τη συνολική αντεργατική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, που δίνει «αέρα στα πανιά» των εργοδοτών, έχουν να διαχειριστούν και την ένταση της δουλειάς από την έναρξη της τουριστικής σεζόν και μετά.

Και ενώ προβάλλονται και διαφημίζονται τα «κάλλη» του νησιού, οι υπερσύγχρονες, πολυτελείς ξενοδοχειακές κ.ά. μονάδες που ξεφυτρώνουν κάθε χρόνο σαν «μανιτάρια» για ακριβά βαλάντια και γούστα, χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά - είτε διαμένουν μόνιμα είτε βρίσκονται για δουλειά στο νησί - βιώνουν έναν ατελείωτο Γολγοθά, με πολλά και μεγάλα άλυτα καθημερινά προβλήματα, που με ευθύνη κυβερνήσεων, περιφερειακών και τοπικών αρχών συνεχώς διογκώνονται.