Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Πού πήγε... η «ασφάλεια»;

 

Καλεσμένος στον ΣΚΑΪ ήταν τις προάλλες ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης, Β. Κικίλιας, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις περσινές μεγάλες πυρκαγιές στον Εβρο και στη Δαδιά. Είπε μεταξύ άλλων: «5.30 ήταν η πρώτη έναρξη πυρκαγιάς στην Αλεξανδρούπολη, όχι στη Δαδιά. Μεταξύ 5.30 το πρωί και του απογεύματος είχαμε 19 ενάρξεις τις οποίες εξουδετερώσαμε αλλά 19 νέες πυρκαγιές σε όλη την περιφέρεια για να μπει στην καρδιά της Δαδιάς. Ηταν δύο μεγάλες πυρκαγιές που ενώθηκαν. Δεν αποτελεί άλλοθι αυτό. Και να συζητήσουμε, αν μου επιτρέπετε, τι γεωστρατηγικής σημασίας είναι πλέον για τη χώρα, τις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, τις συμμαχικές και τον δυτικό κόσμο η Αλεξανδρούπολη. Τι δίκτυα ενεργειακά εκκινούν από εκεί και πηγαίνουν προς τη Βόρεια Ευρώπη. Πόσα συμφέροντα διακυβεύονται εκεί που έχουμε 4 διυλιστήρια και στρατιωτικό αεροδρόμιο». Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι «εκεί πρέπει να είναι η ΕΥΠ για να μαζεύει πληροφορίες», ο Κικίλιας συνέχισε: «Είναι μεγάλο θέμα για το πού πρέπει να είναι και τι κάνει η ΕΥΠ. Γι' αυτό από κοινού με το ΥΠΕΘΑ και το ΥΠΡΟΠΟ προσπαθούμε να παρακολουθήσουμε την κατάσταση εκεί. Δεν αρκεί το Πυροσβεστικό Σώμα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις στη Βόρεια Ελλάδα».

Μαρτυριάρης ο υπουργός... Ούτε λίγο ούτε πολύ, ομολογεί ότι η βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στον πόλεμο καθιστά τη χώρα και ολόκληρες περιφέρειες στόχο των αντίπαλων στο ΝΑΤΟ ιμπεριαλιστικών στρατοπέδων, με υβριδικές και άλλες απειλές, που κάνουν απαραίτητη την ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών και άλλων μηχανισμών για την αντιμετώπισή τους. Ειδικά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που μετατρέπεται σε προπύργιο της ΝΑΤΟικής πολιτικής και των πολεμικών σχεδίων, οι κίνδυνοι είναι ακόμα μεγαλύτεροι, με ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικού πλήγματος, όπως έχει απειλήσει η Ρωσία, για τις υποδομές εκείνες που εξυπηρετούν τον πόλεμο εναντίον της. Μα καλά, η κυβέρνηση δεν ήταν που διαβεβαίωνε τον λαό της περιοχής ότι η μετατροπή του λιμανιού και των άλλων υποδομών σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, η ανάδειξη του Εβρου σε ενεργειακό κόμβο των ΗΠΑ προς τα Βαλκάνια εγγυώνται ακόμα περισσότερο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή; Αυτά που ξεστομίζει ο Κικίλιας, ακόμα και ως άλλοθι για την επιλεκτική ανικανότητα του κράτους να αναμετρηθεί με τις φωτιές, το ακριβώς αντίθετο επιβεβαιώνουν, μαζί με την ανάγκη να παλέψει ο λαός για να ξεκουμπιστούν οι ΝΑΤΟικοί από την περιοχή, να κλείσει τώρα η βάση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και κάθε άλλη ΝΑΤΟική βάση.

Ο «νέος σερίφης» πέρασε από την Αλεξανδρούπολη

 

«Παιδιά, έχετε ακούσει τα νέα; Υπάρχει νέος σερίφης στην πόλη». Με αυτή την ανάρτηση στην πλατφόρμα «Χ» ενημέρωσε ο λογαριασμός της Διοίκησης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική για την τελευταία επιχείρηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην Αλεξανδρούπολη. Και πρόσθεσε: «Η μονάδα έφτασε για μια τακτικά προγραμματισμένη εναλλαγή δυνάμεων για να παρέχει στους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και στους εταίρους μας στην περιοχή μια καλά προετοιμασμένη, παγκοσμίως έτοιμη δύναμη, που προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Επιχειρήσεις σαν τις παραπάνω επαναλαμβάνονται ολοένα και πιο συχνά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ειδικά μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Ωστόσο η τελευταία αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην κλίμακα της εμπλοκής της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Οπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, «το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα έγραψε ιστορία στην υποστήριξη, καθώς διευκόλυνε την υποδοχή, τη στάθμευση και τη μετακίνηση της πρώτης "βαριάς" ταξιαρχίας στην Ελλάδα στις 11 Μαρτίου 2024».

* * *

Πάνω από 3.000 «κομμάτια» στρατιωτικού εξοπλισμού μεταφέρθηκαν από το φορτηγό πλοίο «Leroy A. Mendoca» για την εκ περιτροπής ανάπτυξη της 3ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Μάχης (3rd Armored Brigade Combat Team - ABCT) της 4ης Μεραρχίας Πεζικού στην Ευρώπη, από την 16η Ταξιαρχία Υποστήριξης και την 598η Ταξιαρχία Μεταφορών του Αμερικανικού Στρατού, με τη συμβολή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Στον εξοπλισμό που ξεφορτώθηκε και μεταφέρθηκε, περιλαμβάνονταν οχήματα μάχης «Bradley», ελαφρά τακτικά οχήματα, οχήματα παντός εδάφους με προστασία από ενέδρες και νάρκες όπως και άρματα «M1 Abrams».

Είναι απεργία!

 

Από την απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά του 2023 στο Σύνταγμα
Από την απεργιακή κινητοποίηση την Πρωτομαγιά του 2023 στο Σύνταγμα

 

Με την ορμή των μεγάλων απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, τα εκατοντάδες σωματεία σε όλη τη χώρα ετοιμάζονται να τιμήσουν αγωνιστικά την 1η του Μάη, την ερχόμενη Τετάρτη. Τη μέρα - σύμβολο για την παγκόσμια εργατική τάξη και τον αγώνα της απέναντι στην εκμετάλλευση, εκεί που συναντιούνται οι αιματοβαμμένοι αγώνες για το 8ωρο και το μεροκάματο, για τις ΣΣΕ και την προστασία των εργαζομένων, με την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και φέτος να υπονομεύσει τον αγωνιστικό - απεργιακό εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, αυτήν τη φορά στο όνομα της «λειτουργίας της αγοράς», αξιοποιώντας σχετικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα τής χαλάνε τα σχέδια. Απέναντι σε αυτή τη μεθόδευση, το κύμα απεργιακών αποφάσεων όλο και φουσκώνει ενόψει του κορυφαίου αυτού αγωνιστικού σταθμού, για να δώσει νέα ώθηση στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης.