Πέμπτη 2 Απριλίου 2020

ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΑΛΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΟ YOUTUBE


«Στον αέρα» το 2ο podcast της ΚΝΕ με καλεσμένο τον Γιάννη Πρωτούλη (VIDEO)

 



Το 2ο podcast της ΚΝΕ, με θέμα «Covid-19: Αιτία ή αφορμή για την "πανδημία" στα εργασιακά δικαιώματα;», βρίσκεται «στον αέρα» στο κανάλι της ΚΝΕ στο youtube.

Καλεσμένος ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, παρεμβάσεις, μέσω skype, κάνουν εργαζόμενοι από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Μπορείτε να κάνετε click στους χρόνους του βίντεο για να δείτε το αντίστοιχο θέμα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ


Κάλεσμα στη μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία στις 7 Απρίλη - Παρουσιάστηκε η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας στην πανδημία (VIDEO)

 



Κάλεσμα στα συνδικάτα να στηρίξουν την 7η Απρίλη ως Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τη στήριξη των μάχιμων υγειονομικών και του δημόσιου συστήματος Υγείας απήθυνε το ΠΑΜΕ κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. 

Παράλληλα παρουσίασε τις καταγγελίες από κλάδους και χώρους δουλειάς όπου η εργοδοσία αλωνίζει σε συνθήκες πανδημίας
Συγκεκριμένα, ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι το Μέτωπο «προασπιζόμενο το συμφέρον και την υγεία του λαού της χώρας μας, στηρίζει την ολότητα των αιτημάτων των υγειονομικών, καλεί τα συνδικάτα να στηρίξουν τη δράση των υγειονομικών στις 7 του Απρίλη η οποία να γίνει Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για τη στήριξη των μάχιμων υγειονομικών και του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Μνήμη Κώστα Πουρναρά ( Μπόση)


Στις 2 Απριλίου 1994 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Πουρναράς( Μπόσης), ένας άνθρωπος " που έζησε με προσωπική γενναιότητα κι ένα τέλειο δόσιμο τις περισσότερες δοκιμασίες που πέσαν στη μοίρα του Έλληνα κομμουνιστή, αρχίζοντας από εκείνα τα πρωτοκομμουνιστικά χρόνια, έως τις μέρες των άλλων σεισμών και των καταστροφών ...) ( Μήτσος Αλεξανδρόπουλος)

Στη μνήμη του ένα μικρό απόσπασμα από το μυθιστόρημά του " Δύσκολες μέρες", το οποίο εκδόθηκε το 1956 στη Ρουμανία από τις Πολιτικές και Λογοτεχνικές Εκδόσεις. Ακυκλοφόρητο στην Ελλάδα και σπάνιο βιβλίο.Πρόκειται για τον α’ τόμο.

 
"...Κατά τη βρυσούλα τη μοναχική – μεσάνυχτα θα είναι – ανεβαίνει κάποιος. Κουτσαίνει, κοντανασαίνει, κοντοστέκεται και ξανασαίνει. Κάθεται στο πεζούλι. Το νεράκι πέφτει απ’ την ξυλένια κάνουλα μουρμουριστά και τρέχει στην πλαγιά ανάμεσα σε χαλίκια και χορτάρια. Ατάραχος στέκει ο γέρο – πλάτανος, μόνο τα φύλλα του σαν κάτι να μουρμουρίζουν με του βουνού τ’ αγέρι. Τα έλατα πιο κει, στέκουν ορθά στητά και πότε – πότε γέρνουν τις κορφές αλαφρά και σιγοκουβεντιάζουν. Μοσχοβολάει ο αγέρας από ρετσίνι, ρίγανη, θυμάρι και φρεσκοκομμένο χόρτο. Κάποιος ασβός έπεσε σε παγίδα και σκούζει. Αντηχάει  ολόγυρα των τριζονιών η μουσική. Τα χωριουδάκια στις πλαγιές, στις ρεματιές, σκόρπια εδώ κι εκεί, κοιμούνται τυλιγμένα στη νυχτερινή σιγαλιά.

Ο «ιός» του κέρδους


  Πηγή: Associated Press

Ενιαία, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, απ' άκρη σ' άκρη της Γης, η πανδημία έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους δεν μπορεί να συναντηθεί πουθενά με τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες. Η πλέον αποκαλυπτική πλευρά αφορά την κατάσταση στα συστήματα Υγείας που συναντά στο διάβα της η πανδημία, ως αποτέλεσμα της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Από τη Γερμανία και τον «πλούσιο ιταλικό βορρά», έως την Ισπανία, κι από εκεί στην πρώτη ιμπεριαλιστική δύναμη, τις ΗΠΑ, με «νεοφιλελεύθερες» κυβερνήσεις, σοσιαλδημοκρατικές και ό,τι άλλους συνδυασμούς, η εικόνα είναι πανομοιότυπη: Τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτές και εξειδικευμένους επιστήμονες, πλήρης απουσία της Πρόληψης, νοσοκομεία γυμνά από ΜΕΘ, ακόμα και από στοιχειώδη υλικά, ανύπαρκτη πρωτοβάθμια περίθαλψη.