Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Καλώς τους «προικοθήρες» του ΣΥΡΙΖΑ

 

Πηγή: Associated Press

 

Αρθρο πολεμικής κατά του ΚΚΕ δημοσιεύει η ιστοσελίδα «Κοσμοδρόμιο», με αντικείμενο την κρυστάλλινη θέση και στάση του ΚΚΕ ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτόν, στο πλευρό του ΝΑΤΟ. Το ενδιαφέρον είναι ότι πριν απ' αυτό η ίδια ιστοσελίδα έχει ανάρτηση με τίτλο «Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Ερχόμαστε για να χτίσουμε», δημοσιεύοντας ένα «αβανταδόρικο» ρεπορτάζ από την παρέμβαση του Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη.

Τυχαίο; Δεν νομίζουμε!

Το «Κοσμοδρόμιο» ενοχλήθηκε από τη στάση του ΚΚΕ, που εσκεμμένα και διαστρεβλωτικά τη χαρακτηρίζει «σύγχυση στα δύσκολα», καταλογίζοντας στο ΚΚΕ ότι καλεί σε «ουδετερότητα» στον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλήθεια, πού τη βρήκε ο συγγραφέας του άρθρου αυτήν την έκκληση; Το ΚΚΕ ποτέ και πουθενά δεν κάλεσε σε «ουδετερότητα», πάντα τοποθετούνταν ενάντια σε κάθε αστική τάξη και σε κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό που αιματοκυλούν τους λαούς για συμφέροντα ξένα προς τα λαϊκά, για να πλουτίζουν τα μονοπώλια και το κεφάλαιο.

Το ΕΑΜ που “διχάζει” κι ο Μητσοτάκης που… ενώνει

 


 

Ότι ο κ.Τσίπρας θυμάται το ΕΑΜ κάθε φορά που θέλει να πασπαλείψει με δημαγωγική γαρνιτούρα τις μνημονιακές, τις αγγελικοτραμπικές και τις ηλεκτρονικοπλειστηριακές «αριστεροσύνες» της διακυβέρνησής του, είναι γνωστό. Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και κάθε τι το… ΠΑΣΟΚικόν, είναι και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και με το ΕΑΜ αλλά και με τον… Γεώργιο Παπανδρέου που ματωκύλησε μαζί με τους Εγγλέζους και τους Χίτες το ΕΑΜ, είναι γνωστά πράγματα. Γνωστά από τις απαρχές εκείνης της “πολιτικής αρχών” που έχει μια αρχή και ένα τέλος: Την ψηφοθηρία. Μια ψηφοθηρία που, ωστόσο, το μπόι της είναι πολύ μικρό για να καλύψει την αλήθεια. Kαι η αλήθεια είναι ότι το ΕΑΜ ούτε διαπραγματεύσεις έκανε, ούτε συμφωνίες υπέγραψε, ούτε Μνημόνια ψήφισε με την “τρόικα” της εποχής του. Το ΕΑΜ την “τρόικα” της εποχής του την πολέμησε. Μέχρι τέλους. 

Επιχειρήσεις έχετε;


Υπουργός της κυβέρνησης που πριν από λίγες μέρες βρέθηκε στην Κοζάνη, συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Ζητώντας πληροφορίες για τη δραστηριότητα του Πανεπιστημίου και πριν ακόμα αρχίσουν να απαντιούνται οι ερωτήσεις του, ο υπουργός αναφώνησε: «Επιχειρήσεις έχετε;». Ακολούθησε ένας διάλογος, όπου κάποιος προσπάθησε να ψελλίσει κάτι για «ερευνητικά προγράμματα», για να τον «κόψει μαχαίρι» ο υπουργός: «Τίποτα δεν θα δώσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης σε ερευνητικά, αν δεν έχεις σύμπραξη με επιχειρήσεις. Συνεπώς υπάρχουν πάρα πολλά χρήματα και περιμένω αποτέλεσμα».

Οι απαντήσεις για τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει το Πανεπιστήμιο με τον ΣΕΒ και τον ΣΕΒΕ δεν ικανοποίησαν τον υπουργό, ο οποίος συνέχισε να λέει με νόημα ότι το επόμενο διάστημα «η περιοχή θα γεμίσει επενδύσεις». Και ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει το Πανεπιστήμιο μερτικό από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι να συμπράξει με κάποιον από τους ομίλους που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, να διευρύνει δηλαδή τη συνεργασία του με την αγορά και να αναπτύξει το ίδιο επιχειρηματική δράση, πουλώντας έρευνα. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις για να πάρει λίγα ευρώ από το κράτος ένα ίδρυμα που στενάζει από την υποχρηματοδότηση και στις αρχές του χειμώνα δεν είχε χρήματα ούτε για να ζεστάνει εστίες και αμφιθέατρα!

Μιλάνε για σκοινί;

 

 

Οψεις του ίδιου νομίσματος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί από τη μια να αναβιώσει τη «διπλωματία των σεισμών» με την Τουρκία και από την άλλη να δικαιολογήσει τη μη παροχή βοήθειας στη Συρία, εξαιτίας του ευρωατλαντικού εμπάργκο.

Αξιοποιώντας τα γνήσια αισθήματα φιλίας και αλληλεγγύης ανάμεσα στον ελληνικό και τον τουρκικό λαό, που δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους, η συμπαράσταση και η αποστολή βοήθειας παρουσιάζονται ως «γέφυρα επαναπροσέγγισης» των δυο κυβερνήσεων, στην προοπτική αναθέρμανσης των απευθείας παζαριών πάνω στις γνωστές ΝΑΤΟικές ράγες.

Δηλαδή προσέγγιση όχι των λαών, αλλά των δύο κυβερνήσεων που αφήνουν τους λαούς τους χωρίς υποδομές, απροστάτευτους απέναντι σε «φυσικές» καταστροφές, την ίδια ώρα που τους χώνουν βαθιά σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και παζάρια.

“Μασούτης Α.Ε.” – Θα δουλεύετε όποτε, όσο, όπως, όπου γουστάρω και θα σας πληρώνω όσο θέλω

 


 

Μετά τις απολύσεις και τα ατέλειωτα αδήλωτα 12ωρα δουλειάς στα καταστήματα της “Μασούτης Α.Ε.” η εργοδοσία αξιώνει (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η αλήθεια είναι) από τους συναδέλφους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, που θα κάνει την ζωή τους κόλαση, γυρίζοντάς τους κυριολεκτικά στον μεσαίωνα!

Μετά τις απολύσεις και τα ατέλειωτα αδήλωτα 12ωρα δουλειάς στα καταστήματα της “Μασούτης Α.Ε.” τώρα οι συνάδελφοι έρχονται αντιμέτωποι με την τροποποίηση-χειροτέρευση των όρων εργασίας τους. Τις τελευταίες ημέρες η εργοδοσία αξιώνει (χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία η αλήθεια είναι) από τους συναδέλφους να υπογράψουν τροποποίηση των όρων των συμβάσεών τους, που θα κάνει την ζωή τους κόλαση, γυρίζοντάς τους κυριολεκτικά στον μεσαίωνα!

Συγκεκριμένα όσον αφορά το χρόνο εργασίας η τροποποιημένη σύμβαση αναφέρει: “Αναγνωρίζεται στον εργοδότη το δικαίωμα να μεταβάλλει ελεύθερα τις ημέρες και ώρες εργασίας, την έναρξη, τη λήξη και τις διακοπές της εργασίας…” Αναφέρει επίσης πως “Συμφωνείται ότι ο εργοδότης μπορεί να εισαγάγει στο σύνολο ή σε τμήμα της επιχείρησης είτε σύστημα εξαήμερης απασχόλησης είτε σύστημα πενθήμερης απασχόλησης… και να κατανείμει το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο… διαμορφώνοντάς το και μεταβάλλοντάς το ελεύθερα και οποτεδήποτε” και συνεχίζει “…παρέχεται στον εργοδότη το δικαίωμα να καθορίζει κατά την απόλυτη κρίση του και διακεκομμένο ωράριο…” για να καταλήξει ότι “Ο εργαζόμενος, εφόσον το αξιώσει ο εργοδότης, έχει την υποχρέωση να παρέχει πρόσθετη υπερεργασιακή ή υπερωριακή εργασίας,…νύκτα, Κυριακές, ή σε εξαιρετέες ημέρες.

Σε ... ξένο αχυρώνα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Σε ...ξένο αχυρώνα ήταν ο προεκλογικός καβγάς που έστησαν τις προάλλες στη Βουλή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξοπλιστικές δαπάνες. Με δεδομένη τη συμφωνία τους για μεγαλύτερη εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στον ΝΑΤΟικό σχεδιασμό, η αντιπαράθεσή τους ήταν αναπόφευκτο να εξελιχθεί σε διαγωνισμό ...ΝΑΤΟφροσύνης.

Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν και οι δύο:

-- Δαπανούν διαχρονικά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς που υπηρετούν τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, σε συνθήκες όξυνσης των ανταγωνισμών, η σημερινή κυβέρνηση κατέγραψε το 2021 ένα μεγάλο ρεκόρ: Κατέταξε τη χώρα μας πρώτη σε στρατιωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα σε όλα τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, πιο μπροστά ακόμα κι από τις ΗΠΑ! Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε πίσω, δαπανώντας για εξοπλισμούς το 2,4% του ΑΕΠ μόνο το 2018!