Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Τέλεια κάλυψη

 

Ούτε σκηνοθέτης δεν θα μπορούσε να αποδώσει καλύτερα τους κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα, τους οποίους σηματοδοτεί η συμμετοχή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια, από τη σκηνή που εκτυλίχτηκε την Τρίτη, με τα αμερικανικά B-52 να αποτελούν το «ντεκόρ» της εμπλοκής ελληνικών και τουρκικών μαχητικών πάνω από το Αιγαίο. Αλλά και των διαξιφισμών που ακολούθησαν στο έδαφος, ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, για το αν τα τουρκικά μαχητικά ήταν τελικά σε ΝΑΤΟική αποστολή συνοδείας ή απλά εκμεταλλεύτηκαν την «κάλυψη» των αμερικανικών βομβαρδιστικών για να προκαλέσουν από αέρος. Σε αποστολή ή όχι - μέχρι και την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ΝΑΤΟ δεν έχει ψελλίσει ούτε λέξη! - το μόνο σίγουρο είναι ότι τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια όχι μόνο βάζουν τον λαό στο στόχαστρο των αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, αλλά δίνουν «αέρα» και στις αμφισβητήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο και Θράκη. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα, αλλά «ενιαίο επιχειρησιακό χώρο» στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, ενώ στο όνομα της «ατλαντικής συνοχής», που την ασπάζονται όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, παρέχει την «τέλεια κάλυψη» για να κλιμακώνονται από στεριά και θάλασσα οι τουρκικές αμφισβητήσεις...

Από το «τέλος της ιστορίας» στο «τέλος της αφθονίας και της ανεμελιάς»

 


 

«Το τέλος της Ιστορίας», που διακήρυξε ο Αμερικανός διανοητής Φράνσις Φουκουγιάμα στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έμελλε να γίνει η σημαία των απανταχού φιλελεύθερων στην προσπάθειά τους να πείσουν τον κόσμο για την κυριαρχία του καπιταλισμού σε παγκόσμιο επίπεδο. Άλλωστε, είχε πάψει να υπάρχει αντίπαλο δέος και οι νικητές πανηγύριζαν για την επικράτησή τους, θέλοντας να πιστεύουν πως ήταν και η τελική.

Έλα, όμως, που περισσότερα από τριάντα χρόνια μετά, και αφού έχουν εξαπολύσει τόνους λάσπης όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στους αντιπάλους τους, έρχεται ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να μιλήσει στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές για ένα άλλο «τέλος», το «τέλος της αφθονίας, των βεβαιοτήτων και της ανεμελιάς».

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ Να καταργηθεί το αντιδραστικό πλαίσιο που θωρακίζει την εξουσία του κεφαλαίου σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού (VIDEO)

 

Ο λαός να μην συμβιβαστεί με "μεγάλους αδελφούς", χαφιεδισμό και φακέλωμα

 

 
 

Το σκοτεινό και αντιδραστικό πλαίσιο που ισχύει για τις παρακολουθήσεις με ευθύνη ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που θωρακίζει πολύπλευρα την εξουσία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού και των δικαιωμάτων του, πρέπει να καταργηθεί, επισήμανε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, παρεμβαίνοντας στη προ ημερησίας συζήτηση για τις υποκλοπές. 

Σημείωσε πως πρόκειται για ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει νόμους, κατευθύνσεις και οδηγίες της ΕΕ, με βάση το οποίο αλωνίζουν μυστικές υπηρεσίες, δίνει το πράσινο φως για την παρακολούθηση των πάντων, στο όνομα της «δημόσιας ασφάλειας», του «δημοσίου συμφέροντος» και της «πάταξης της τρομοκρατίας».  

Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ που είτε ως κυβερνήσεις είτε ως κόμματα της αντιπολίτευσης εμπλούτισαν και υπερψήφισαν σχετικούς νόμους που ενσωματώνουν μια σειρά αντιδραστικούς κανόνες της ΕΕ και τώρα που αποκαλύφθηκε η υπόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, δεν λένε κουβέντα και καταβάλλουν κάθε φιλότιμη προσπάθεια να κρύψουν αυτό το αντιδραστικό πλαίσιο από τον ελληνικό λαό.

Στη Γερμανία παίζονται τα «προσεχώς» για τους λαούς της Ευρώπης

 


Οι ολοένα και πιο πυκνές δυσοίωνες εκτιμήσεις για το μέλλον της καπιταλιστικής οικονομίας της Γερμανίας «βαραίνουν» συνολικότερα πάνω από την Ευρώπη, με δεδομένο τον ρόλο της ως «ατμομηχανής» της ΕΕ. Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στους διεθνείς ανταγωνισμούς, όπως στο πεδίο της Ενέργειας, λειτουργούν ως καταλύτης που επιταχύνει προϋπάρχουσες οικονομικές εξελίξεις και τάσεις, ενισχύοντας τα σημάδια που δείχνουν προς την κατεύθυνση της εκδήλωσης μιας νέας διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Την ίδια ώρα, τα αντιλαϊκά μέτρα που ήδη λαμβάνονται στη Γερμανία δείχνουν την προσπάθεια του κεφαλαίου και του κράτους του να φορτώσουν και αυτήν την κρίση στις πλάτες των λαών. Δίνουν μια σαφή ιδέα για τα «προσεχώς» της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλη την ΕΕ, εμπόδια στο ξεδίπλωμα της οποίας μπορούν να βάλουν μόνο οι εργατικοί - λαϊκοί αγώνες.

Οι φονιάδες των λαών δεν έχουν καμία θέση στα ελληνικά πανεπιστήμια!

 


Απαράδεκτη η αναγόρευση του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ, σε μια περίοδο που μαίνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία, με την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας και την ενεργή συμμετοχή των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που ευθύνονται και αυτοί για τον πόλεμο και τα δεινά του λαού της Ουκρανίας.

Να ανακληθεί τώρα η απόφαση αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ, γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ, ζητά η Τομεακή Επιτροπή Πανεπιστημίων – Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, καλώντας κάθε φοιτητή, εργαζόμενο, πανεπιστημιακό να καταδικάσει την εμπλοκή των πανεπιστημίων στο ξέπλυμα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Η τελετή αναγόρευσης του Ρ. Μενέντεζ σε επίτιμο διδάκτορα του ΕΚΠΑ είναι προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ Με εντατικούς ρυθμούς ετοιμάζουν το συλλαλητήριο της ΔΕΘ

 

Δυναμική και μαζική απάντηση σε ακρίβεια και φοροληστεία ετοιμάζονται να δώσουν εργατικά Συνδικάτα με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο της ΔΕΘ το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη, στην πλατεία ΧΑΝΘ, στις 6 μ.μ.

«Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη - Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός - Για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος»: Με το σύνθημα αυτό, το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα μάχης σε όλα τα συνδικάτα.

Παράλληλα το ΠΑΜΕ καλεί Συνδικάτα, Επιτροπές Αγώνα, συνδικαλιστές και εργαζόμενους σε σύσκεψη την Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη στις 7 μ.μ. στο Πάρκο των Εποχών στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.