Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Χριστουγεννιάτικος ... καπαμάς στο «καλάθι του Αη Βασίλη»

 

Eurokinissi

Πανάκριβα θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά το φετινό γιορτινό τραπέζι και τα δώρα των παιδιών τους, αλλά τουλάχιστον, όταν τα αγοράζουν, το σηματάκι στο προϊόν θα έχει πάνω τον Αη Βασίλη για να φτιάχνει τη διάθεση από το σοκ των τιμών. Αυτά τα φαιδρά περί «καλαθιού του Αη Βασίλη» προκύπτουν από όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση και αφορούν το «καλάθι» με τα χριστουγεννιάτικα, αντίστοιχο με το «καλάθι» - καπαμά «του νοικοκυριού».

Την ίδια στιγμή που ο αρμόδιος υπουργός αποθεώνει το «καλάθι του νοικοκυριού» επειδή η τιμή των προϊόντων... παραμένει σταθερή, δηλαδή στα ύψη σε σχέση με πέρυσι, με ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμα και το 60 και 70%, το 83% δηλώνει ότι θα μειώσει την κατανάλωση Ενέργειας και την αγορά καταναλωτικών προϊόντων.

Η κυβέρνηση με θράσος παρουσιάζει μια μαγική εικόνα και μάλιστα χαρακτηρίζει «μιζέρια» το γεγονός ότι παρουσιάζεται από τα Μέσα Ενημέρωσης η ακρίβεια. Θα προτιμούσε μάλλον να αναπαράγονται τα προπαγανδιστικά ραβασάκια, όπως χτες, που έκαναν λόγο για μειώσεις έως και 30% στη μέση τιμή στο «καλάθι του νοικοκυριού», την ίδια ώρα που οι καταναλωτές «κόβουν» διαρκώς από τα βασικά προϊόντα, τα οποία αναμένεται να πάρουν και νέες ανατιμήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

Ρεκόρ στρατιωτικών δαπανών με 214 δισ. ευρώ από τις χώρες της ΕΕ το 2021

 

ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΩΝ Η ΕΛΛΑΔΑ


Πηγή φωτό: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA)
 Πηγή φωτό: Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EDA)

 

Το ένα «ρεκόρ» μετά το άλλο σπάνε οι πολεμικές δαπάνες στις οποίες προχωρούν τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, στο φόντο της όξυνσης της μεταξύ τους αντιπαράθεσης, αποδεικνύοντας ότι η προοπτική μιας γενικευμένης πολεμικής σύρραξης είναι μέσα στους σχεδιασμούς τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, μετά το ρεκόρ των πολεμικών δαπανών που προβλέπει ο στρατιωτικός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (ΕΟΑ) ανακοίνωσε ότι οι αντίστοιχες δαπάνες των χωρών της ΕΕ έφτασαν τα 214 δισ. ευρώ το 2021, για πρώτη φορά στην ιστορία, το ποσό αυτό αναλογεί στο 1,5% του ΑΕΠ των 26 χωρών-μελών του ΕΟΑ.

«Θανατική καταδίκη για μισό μπιτόνι βενζίνη…»

 

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Δεν ανεχόμαστε οι δυνάμεις καταστολής να χτυπούν τον λαό

 

 

«Ένας 16χρονος παλεύει για τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη, επειδή δεν πλήρωσε 20 ευρώ καύσιμα. Θανατική καταδίκη για μισό μπιτόνι βενζίνη…» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών Κ. Μακεδονίας για τον 16χρονο που πυροβολήθηκε από αστυνομικό. 

«Το συγκεκριμένο περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων απαράδεκτων περιστατικών: Στη δολοφονία του 18χρονου Ρομά στο Πέραμα και στη σπασμένη πόρτα σπιτιού της συνταξιούχου, που αποφάσισαν να της πάρουν το σπίτι για χρέη σε κάρτα» τονίζουν και ξεκαθαρίζουν ότι «δεν πρόκειται να δεχτούμε αυτές τις καταστάσεις ως κανονικότητα!».