Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

«Διαφορές» στο Αιγαίο που πρέπει να λυθούν «με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης»

 

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ

Εκτεθειμένοι και πάλι κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, τα άλλα αστικά κόμματα που παρουσιάζουν τα ευρωατλαντικά σχέδια ως «παράγοντα ασφάλειας»

 

Βρείτε τα για τις «διαφορές στο Αιγαίο» είπε ξανά ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρίχνοντας νερό στον μύλο της επιθετικότητας της Τουρκίας, ασπαζόμενος πλήρως, για άλλη μια φορά, τους ισχυρισμούς της περί διμερών διαφορών, την ώρα που θέτει ανοιχτά θέμα κυριαρχίας επί νησιών στο Αιγαίο, καθώς για τη λυκοσυμμαχία η Τουρκία είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει να αποτραβηχτεί από τη Ρωσία, με τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα να θυσιάζονται στον βωμό της ευρωατλαντικής συνοχής στη ΝΑ Μεσόγειο.

«Προτρέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους στο Αιγαίο με πνεύμα εμπιστοσύνης και συμμαχικής αλληλεγγύης», είπε συγκεκριμένα ο γγ του ΝΑΤΟ, επιμένοντας ότι «αυτό σημαίνει αυτοσυγκράτηση, μετριοπάθεια και αποχή από κάθε ενέργεια ή ρητορική που θα μπορούσε να κλιμακώσει την κατάσταση», επικαλούμενος για την ανάγκη «διευθετήσεων» και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία που κάνει «ακόμη πιο σημαντικό για τους σύμμαχους να είναι ενωμένοι».

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι ο γγ του ΝΑΤΟ απέφυγε κάθε αναφορά στην προκλητική στάση της Τουρκίας στο Αιγαίο, με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τις υπερπτήσεις μαχητικών της πάνω από νησιά, μιλώντας γενικά για «επιχειρήσεις» που προκάλεσαν στο παρελθόν «ατυχήματα».

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ Πρόκληση να εμφανίζει «ουρανοκατέβατα» τα λαϊκά προβλήματα

 

Πηγή: Eurokinissi

 

Σε σχόλιό του, για τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΕΡΤ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει:

«Αποτελεί πρόκληση η συστηματική προσπάθεια του κυρίου Μητσοτάκη να εμφανίζει τα μεγάλα προβλήματα, που απασχολούν τον ελληνικό λαό κι όλους τους λαούς, σαν να “έπεσαν από τον ουρανό” ή σαν να ξεκίνησαν με τον πόλεμο, μόνο και μόνο για να αποκρύψει τις κύριες αιτίες και να μείνει στο απυρόβλητο ο βάρβαρος καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη:

-Για την ενεργειακή ακρίβεια “φταίει το ακριβό φυσικό αέριο” κι όχι η πολιτική της “απελευθέρωσης” και της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης”, που απαξίωσαν τις εγχώριες πηγές ενέργειας και την μετέτρεψαν σε πανάκριβο εμπόρευμα.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΚΕ «Τους απαντάμε ότι το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν τρομοκρατείται»


Άμεση διερεύνηση και απόδοση των ευθυνών σε όσους εμπλέκονται

 

Σκισμένα ρούχα από την επίθεση αστυνομικών σε στελέχη του ΚΚΕ 
Σκισμένα ρούχα από την επίθεση αστυνομικών σε στελέχη του ΚΚΕ
Πηγή: Eurokinissi/Motionteam

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το πρωτοφανές περιστατικό αστυνομικής βίας εναντίον στελεχών του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη:

«Σήμερα 15 Ιουνίου 2022 ήταν προγραμματισμένη η δίκη των στελεχών του ΚΚΕ, που διώκονται για την κινητοποίηση στις 6 Απρίλη 2022 ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο.

Αφού ολοκληρώθηκε η διαδικασία και δόθηκε αναβολή για τις 21/3/2023, κατά την έξοδό τους από την αίθουσα του δικαστηρίου, συνέβη το εξής εξωφρενικό περιστατικό: Αστυνομικοί που βρίσκονταν μέσα στον χώρο του δικαστηρίου ως μάρτυρες κατηγορίας, μαζί με αστυνομικούς που ήταν σε υπηρεσία, επιτέθηκαν με απρόκλητο και τραμπούκικο τρόπο στα στελέχη του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα να σκίσουν τα ρούχα ενός από αυτούς και συγκεκριμένα του Γρηγόρη Κλιγκόπουλου, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Μπροστάρης στα ευρωατλαντικά σχέδια στα Βαλκάνια


...που βάζουν μπουρλότο στην περιοχή

 

Eurokinissi

Ρόλο μπροστάρη στην «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, με φόντο τη σύγκρουση με τη Ρωσία, διεκδικεί η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τις βρωμοδουλειές για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Το έκανε σαφές, άλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (SEECP, άλλο ένα ευρωατλαντικής κοπής σχήμα) που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη Σύνοδο μετείχαν οι ηγέτες των 11 χωρών της περιοχής (οι Πρόεδροι των Σερβίας, Σλοβενίας, Μολδαβίας, Μαυροβουνίου και Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και οι πρωθυπουργοί των Αλβανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας και Κροατίας), ενώ την Τουρκία εκπροσώπησε ο αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών. Παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στο δείπνο μετείχε - κατόπιν πρόσκλησης του Μητσοτάκη - ο καγκελάριος της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, ερχόμενος από την περιοδεία του στα Βαλκάνια. Μια παρουσία - αφορμή για το κυβερνητικό επιτελείο να αναπαραγάγει τα χρεοκοπημένα παραμύθια για τις «συμμαχικές σχέσεις» που αποτελούν τάχα ασπίδα στον τουρκικό αναθεωρητισμό.

Εξοικονόμηση

 

«Εξοικονόμηση» είναι το νέο σύνθημα της κυβέρνησης για την ακρίβεια στο ρεύμα, μπροστά στο ενδεχόμενο να υπάρξει άμεσα πρόβλημα στην επάρκεια φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή. Τι σημαίνει όμως πρακτικά η «εξοικονόμηση»; Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, να μειώσει το Δημόσιο την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από 15% έως και 35%. Για να γίνει όμως αυτό θα χρειαστούν μέτρα όπως «λελογισμένη» χρήση του κλιματισμού, που σημαίνει ζέστη το καλοκαίρι και παγωνιά τον χειμώνα για τους εργαζόμενους. Σημαίνει επίσης επέκταση της τηλεργασίας, που μεταφέρει τα λειτουργικά κόστη του ρεύματος από το κράτος στο νοικοκυριό του κάθε εργαζόμενου. Σημαίνει επίσης ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων, δηλαδή χρήμα με ουρά σε κατασκευαστικούς και άλλους ομίλους, στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης». Τι άλλο θα φέρει η «εξοικονόμηση»; Νέα χαράτσια στον λαό, αφού όπως ήδη ακούγεται η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει πλαφόν στη λαϊκή κατανάλωση ρεύματος, που η υπέρβασή του θα συνοδεύεται από πρόστιμα. Αντίθετα, η κατανάλωση κάτω από ένα όριο θα «επιβραβεύεται» με εκπτώσεις στην απογειωμένη τιμή του ρεύματος, ή θα τίθεται ως προαπαιτούμενο για να συμμετέχει κανείς στην «ψιχουλομαχία» που στήνει από μήνα σε μήνα το κράτος, επιδοτώντας τάχα το κόστος της Ενέργειας. Με άλλα λόγια, όταν ακούς «εξοικονόμηση» το μυαλό σου δεν γίνεται να μην πάει ξανά στον λαό, που θα πληρώσει «με το στανιό» τις συνέπειες μιας ακόμα κρίσης για την οποία ευθύνεται η λειτουργία της ίδιας της καπιταλιστικής οικονομίας. Μόνο αν ο ίδιος διεκδικήσει να πληρώσει το κεφάλαιο τα σπασμένα, και όχι αυτός, θα μπορέσει να πάρει ανάσα.

ΚΟ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ «Τα μεγάλα παχιά λόγια για τη "Θεσσαλονίκη που αλλάζει", βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους»


 

«Τα μεγάλα παχιά λόγια για τη "Θεσσαλονίκη που αλλάζει" με εξωστρέφεια, ανάπτυξη και έργα βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της για τις πλημμύρες που σημειώθηκαν σήμερα λόγω της καταιγίδας σε διάφορες περιοχές της Περιφέρειας, η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση: 

«Τα μεγάλα παχιά λόγια για τη "Θεσσαλονίκη που αλλάζει", με εξωστρέφεια, ανάπτυξη και έργα βούλιαξαν στους πλημμυρισμένους δρόμους. Η καταιγίδα μετέτρεψε σε ποτάμια δρόμους στον Εύοσμο, την Ηλιούπολη, το Κορδελιό, τους Αμπελόκηπους, στην Πολίχνη, στο Κέντρο και την Καλαμαριά. Οι οδοί Μοναστηρίου και Λαγκαδά πλημμύρισαν και αυτοκίνητα ακινητοποιήθηκαν. Το ίδιο και στη γέφυρα της οδού Αγίων Πάντων, από όπου διέρχεται η παλιά κοίτη του Δενδροποτάμου. Λεωφορείο του ΟΑΣΘ πλημμύρισε. Η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμό ατόμων.