Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2025

Ποστάρω, άρα υπάρχω;

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συζήτηση για τα social media (μέσα κοινωνικής δικτύωσης) είναι στο επίκεντρο με διάφορες αφορμές και τρόπους. Από τα υπαρκτά προβλήματα που εντοπίζονται σε νεότερες - και όχι μόνο - ηλικίες, δηλαδή «την κοινωνική αποστασιοποίηση, τον ανεπαρκή ύπνο, τον κατακερματισμό της προσοχής και τον εθισμό», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, μέχρι τις απαγορεύσεις του TikTok, τον ανταγωνισμό για τον έλεγχο της «πληροφορίας» από τα μεγάλα τεχνολογικά μονοπώλια των ΗΠΑ, που προσωποποιούνται στον Elon Musk, στον Mark Zuckerberg κ.ά.

Στο παρόν άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με τον σχολιασμό αυτών των εξελίξεων, αν και έχουν συνολικότερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο της περιόδου όξυνσης των αντιθέσεων και των πολέμων που διανύουμε.

Το βασικό, που έχει αξία να σημειώσουμε, είναι η αντίληψη, η οποία τα τελευταία χρόνια διεκδικεί να εδραιωθεί στις συνειδήσεις - κυρίως των νέων ανθρώπων - που θέλει τα social media αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας. Κι αυτό γιατί, πέρα από το γνωστό φακέλωμα και την κατάργηση κάθε είδους ιδιωτικότητας που επιβάλλουν και απαιτούν, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι καλλιεργούν μία συγκεκριμένη στάση και ένα μοτίβο συμπεριφοράς, μία προκαθορισμένη και αποδεκτή επανάληψη ενός στερεότυπου αναρτήσεων, που καθορίζεται από το εκάστοτε μέσο και απαιτεί έναν μιμητισμό από τους χρήστες του, πράγμα το οποίο αντικειμενικά πολλαπλασιάζει τα προβληματικά χαρακτηριστικά που εξαρχής προωθεί...

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Βήμα κλιμάκωσης και οργάνωσης της δράσης μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη


 

Βήμα κλιμάκωσης και οργάνωσης της δράσης μπροστά στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση στις 28 Φλεβάρη ενάντια στην πολιτική της συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη, αποτέλεσε η σημερινή σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή δεκάδων εκπροσώπων εργατικών σωματείων και άλλων μαζικών φορέων. 

Την εισηγητική ομιλία έκανε ο Γιάννης Κουρμούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στις μεγάλες κινητοποιήσεις για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, στις αιτίες και τους υπαίτιους του εγκλήματος, αλλά και στους χώρους δουλειάς που έχουν μετατραπεί σε «κοιλάδες των Τεμπών».

Συγκλονιστική στιγμή της σύσκεψης ήταν όταν πήρε το λόγο ο Γιώργος Τσακλίδης, συγγενής θύματος των Τεμπών, ο οποίος χαρακτηριστικά τόνισε: «Να ξημερώσει η μέρα που κανένα παιδί δεν θα ξαναπεί "δεν έχω οξυγόνο"» και πως «μαζί με τα σωματεία και τους συλλόγους εργαζομένων, τους φοιτητές, τους μαθητές και τον λαό της πόλης μας να ενώσουμε τη φωνή μας και να απαιτήσουμε: Καμία συγκάλυψη».

Πλούσια πείρα από τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σωματείων