Κυριακή 20 Αυγούστου 2023

Εκρηξιγενές

 

Πάνω από 7 ώρες κράτησε η ταλαιπωρία και ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αθηνών - Κορίνθου, την περασμένη Πέμπτη

Eurokinissi Sports

Πάνω από 7 ώρες κράτησε η ταλαιπωρία και ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αθηνών - Κορίνθου, την περασμένη Πέμπτη
«Ενα φλεγόμενο βυτιοφόρο με 7,2 τόνους υγροποιημένο αέριο είναι ό,τι πιο εκρηξιγενές υπάρχει», είπε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής για το συμβάν της περασμένης Πέμπτης, όπου χιλιάδες άνθρωποι παρέμειναν εγκλωβισμένοι επί ώρες στην Αθηνών - Κορίνθου, χωρίς έξοδο διαφυγής και καμία υποστήριξη, με το «σχέδιο» του κρατικού μηχανισμού να είναι ξανά το «πάμε κι όπου βγει». Η αποστροφή αυτή του εκπροσώπου της Πυροσβεστικής πολλαπλασιάζει τα μεγάλα ερωτήματα και την ανησυχία για την πλήρη ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος. Θυμίζουμε πως διαδοχικές κυβερνήσεις και πολύ περισσότερο η σημερινή της ΝΔ προωθούν την εγκατάσταση σταθμών υγροποιημένου αερίου κυριολεκτικά «μια ανάσα» από μεγάλα αστικά κέντρα (π.χ. Βόλος, Καβάλα, Πάτρα), στα πλαίσια των σχεδίων μετατροπής της χώρας σε «κόμβο» για τα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ, από τα οποία περιμένει πολλά το κεφάλαιο. Παράλληλα, λοιπόν, με το να σπέρνουν κάλπικες προσδοκίες στον λαό ότι τάχα θα ωφεληθεί από τις επενδύσεις, καλλιεργούν και εφησυχασμό στους κατοίκους αυτών των περιοχών για τα ζητήματα της ασφάλειας. Τι επιβεβαιώνεται όμως ξανά από ένα σχετικά «απλό» περιστατικό; Οτι οι υποδομές αυτές, που αποτελούν ούτως ή άλλως μαγνήτη πολλαπλών κινδύνων στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, είναι και «κίνδυνος - θάνατος» για τα λαϊκά στρώματα, αφού τα μέτρα ασφαλείας αντικειμενικά μπαίνουν στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» στο κυνήγι του κέρδους, που είναι το πιο «εκρηξιγενές» υλικό για τις λαϊκές ανάγκες.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Πρωτόγνωρο έργο - «ανάσα» για τις λαϊκές οικογένειες στις παιδικές κατασκηνώσεις

 

Περίπου 8.000 παιδιά έχουν απολαύσει δωρεάν σημαντικές δράσεις και παροχές στις καλοκαιρινές περιόδους

 

Ενα πρωτόγνωρο έργο, που δίνει μεγάλη «ανάσα» στις λαϊκές οικογένειες και στα παιδιά τις περιόδους του καλοκαιριού, υλοποιεί η δημοτική αρχή Πάτρας μέσω του Κοινωνικού Οργανισμού της (ΚΟΔΗΠ) και στηριζόμενη αποκλειστικά στις δικές τις δυνάμεις και στο προσωπικό του δήμου, με τη λειτουργία των ημερήσιων παιδικών κατασκηνώσεων από το 2015 μέχρι σήμερα.

Η προσπάθεια στήριξης όλων αυτών των δράσεων που πραγματοποιεί η δημοτική αρχή δεν βρίσκει ανταπόκριση σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση με πόρους και από το κράτος, παρότι έχει καταθέσει σε όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) επανειλημμένα αιτήματα και ολοκληρωμένους φακέλους με οικονομοτεχνικά στοιχεία και προϋπολογισμούς. Πρόκειται για άλλη μια τρανή απόδειξη του πώς εννοούν και αυτές τις παροχές οι κυβερνήσεις, αλλά και οι τοπικοί τους εκπρόσωποι, μαζί με διάφορους άλλους παρατρεχάμενους των αστικών κομμάτων, δηλαδή εμπορευματοποιημένες ή στο πλαίσιο της «ανταποδοτικότητας», με τις δημόσιες δομές πλήρως υποβαθμισμένες ή και ανύπαρκτες.

Και αυτό το παράδειγμα από τον δήμο Πάτρας δείχνει ότι οι εργαζόμενοι και ο λαός έχουν να ελπίζουν μόνο από τη σύγκρουση με την πολιτική αυτή που υλοποιούν οι εκλεκτοί των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα και η οποία αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως εμπόρευμα. Γι' αυτό, είναι ανάγκη να δυναμώσουν παντού οι συνδυασμοί της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στήριγμα στον αγώνα του λαού για τα δικαιώματά του.

Κριτήριο και στην κάλπη

 


MotionTeam

Η μετατροπή της χώρας σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικού πολέμου είναι επιλογή όλων των κυβερνήσεων μέχρι και σήμερα, με την αμέριστη συμπαράσταση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των υπόλοιπων κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, ενώ καθοριστική συμβολή έχουν και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση, οι οποίοι βάζουν πλάτη με διάφορους τρόπους στα σχέδια αυτά.

Ετσι, στις περιοχές όπου εγκαθίστανται στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμός των ΗΠΑ, όπως η Θεσσαλία, τα Χανιά, η Αλεξανδρούπολη και αλλού, οι εκλεγμένοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ από τη μια χρησιμοποιούν το επιχείρημα ότι η μετατροπή αυτών των περιοχών σε «εργοτάξια» των ιμπεριαλιστικών πολέμων των ΗΠΑ «δεν είναι αυτοδιοικητικό ζήτημα», αρνούμενοι να θέσουν ακόμα και σε συζήτηση στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια ψηφίσματα που φέρνουν οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Από την άλλη, προσφέρουν μια σειρά από διευκολύνσεις στα εγκληματικά σχέδια, ενώ μαζί με κυβερνητικά στελέχη, επιχειρηματικούς παράγοντες και διάφορα τοπικά δημοσιογραφικά παπαγαλάκια, έχουν αναλάβει τον ρόλο του «ντίλερ» των αμερικανικών σχεδιασμών, διαφημίζοντας τα δήθεν οικονομικά «οφέλη», σε μια σύγχρονη εκδοχή του «καλώς ήρθε το δολάριο», από την παρουσία χιλιάδων Αμερικανών στις περιοχές αυτές.