Σάββατο 20 Μαΐου 2017

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ Νέα αγωνιστική πρωτοβουλία κατά της ανεργίας


Την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου. Σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα για την προετοιμασία της κινητοποίησης

Στιγμιότυπο από την προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση τον Απρίλη του 2016, την Πορεία ενάντια στην Ανεργία
Στιγμιότυπο από την προηγούμενη μεγάλη κινητοποίηση τον Απρίλη του 2016, την Πορεία ενάντια στην Ανεργία
Νέα λαϊκή κινητοποίηση με επίκεντρο το αίτημα εργαζομένων και ανέργων για «δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα» αναλαμβάνει ο δήμος Πατρέων. Μετά από πρόταση που κατέθεσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η δημοτική αρχή και εισηγήθηκε ο δήμαρχος της πόλης, Κ. Πελετίδης, αποφασίστηκε η οργάνωση και προετοιμασία της νέας αγωνιστικής πρωτοβουλίας κατά της ανεργίας, την Κυριακή 25 Ιούνη, στη Γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, «επιβεβαιώνεται πως μόνο η λαϊκή κινητοποίηση, η σταθερή διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων που δεν περιορίζονται για να χωρέσουν στο στενό "κορσέ" των μνημονίων, της ΕΕ, του κεφαλαίου και των αστικών κυβερνήσεων, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα. Είναι ώρα για δράση. Μπαίνουμε μπροστά όπως μας καλεί το καθήκον». Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες δράσεις:

Το παράδειγμα των G7


Ούτε ουσιαστική αντιμετώπιση της ανεργίας θα φέρει η ανάκαμψη, ούτε πρόκειται βέβαια να ανακοπεί η τάση σε βάρος της μόνιμης και σταθερής δουλειάς. Αυτό δείχνει έρευνα του ΟΟΣΑ, που κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει ότι ...μεροληπτεί σε βάρος του καπιταλισμού. Από τη μελέτη προκύπτει ότι στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, που συγκροτούν τους G7, η μερική απασχόληση γενικεύεται και επομένως η άνοδος στους σχετικούς δείκτες δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας. Επίσης, ότι η όποια «ενίσχυση της απασχόλησης» είναι παραπλανητική, καθώς κατά βάση δεν αφορά θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με πρόσφατη διαπίστωση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) ότι η προσωρινή/μερική απασχόληση φτάνει στο 75% όλων των εργαζομένων παγκοσμίως, δίνουν μια καλή εικόνα για το τι έχει να προσφέρει η καπιταλιστική ανάπτυξη στην εργατική τάξη. Δίνουν, ταυτόχρονα, μια απάντηση και στις αυταπάτες που καλλιεργεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για το «εξιτήριο» που εξασφάλισε από την κρίση. Ελπίζουμε, τουλάχιστον, να μην ακούσουμε από την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι ο ελληνικός καπιταλισμός θα αποτελέσει εξαίρεση από αυτό που συμβαίνει διεθνώς και μάλιστα στο μπλοκ των πιο ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών...

«Εγχειρίδιο» ανάκαμψης του κεφαλαίου


Η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021», που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», είναι η εικόνα της «επόμενης μέρας» που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το κεφάλαιο, πάνω στα συντρίμμια του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το σχέδιο αυτό για την ανάπτυξη είναι η «φυσική» συνέχεια του 4ου μνημονίου που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή και των προηγούμενων αντιλαϊκών μέτρων, σ' αυτή τη μακρά περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, από την οποία η κυβέρνηση δεσμεύεται τώρα να δώσει «εξιτήριο» στο κεφάλαιο.

Η «Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική 2021» ενσωματώνει τους στρατηγικούς στόχους και τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης, για αναβάθμιση του ρόλου της στην περιοχή, με ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο, παίρνοντας υπόψη τη γεωστρατηγική της θέση, που αναλύεται εκτενώς στο σχέδιο.