Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2019

Η εκχώρηση λιμανιών εντάσσεται στην πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ



Ανακοίνωση για την «παραχώρηση» των περιφερειακών λιμένων εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να "κλείσει" άρον άρον, πριν τις εκλογές, όλες τις εκκρεμείς δεσμεύσεις των Μνημονίων. Η πιο πρόσφατη "πράξη του δράματος" είναι η προωθούμενη "παραχώρηση" των περιφερειακών λιμένων στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ο νέος γύρος εκχώρησης λιμένων εντάσσεται στην περιβόητη πολιτική του "γεωπολιτικού μεντεσέ", δηλαδή στην πολιτική σημαιοφόρου του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή. Ο έλεγχος των λιμενικών υποδομών συνδέεται με τη δεδομένη κατεύθυνση των ΗΠΑ αφενός για μετατροπή της Ελλάδας σε ένα μεγάλο ΝΑΤΟικό στρατόπεδο με πολλές νέες βάσεις και αφετέρου με την ανάγκη ανακοπής του κινέζικου σχεδίου για αξιοποίηση της χώρας ως δρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων. Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στο κουβάρι των γεωπολιτικών αντιθέσεων, αποκαλύπτοντας την αντιφατικότητα των αστικών σχεδίων, που από τη μία σκοπεύουν στην αξιοποίηση της χώρας ως δρόμου μεταφοράς εμπορευμάτων, ενώ από την άλλη υπηρετούν πρόθυμα τα ΝΑΤΟικά σχέδια.

Το φάντασμα του σοσιαλισμού είναι ο εφιάλτης της Γουόλ Στριτ







Από Panos στο Φεβ 14, 2019 Διεθνή
 
Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Από τους όρους που τέθηκαν σε ερωτήματα δημοσκόπησης στους Αμερικάνους πολίτες μόνο ο «σοσιαλισμός» αύξησε την θετική του εικόνα, ενώ οι “επιχειρηματίες”, “ελεύθερη επιχείρηση”, “καπιταλισμός”, “μικρή επιχείρηση”, “ομοσπονδιακή κυβέρνηση” και “μεγάλη επιχείρηση” σημειώνουν μείωση”. 

“Οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ποτέ σοσιαλιστική χώρα” κραύγασε πριν μια εβδομάδα ο πρόεδρος Τραμπ στην ετήσια απολογιστική συγκέντρωση ενώπιον του Κογκρέσου. Τα έλεγε για ένα λόγο παραπάνω εκτός από την πίστη του σαυτό. Παρόντες ήταν η νεαρή αυτοπροσδιοριζόμενη σοσιαλίστρια Αλεξανδρία Οκάζιο- Κορτέζ που είναι πολύ δημοφιλής στα ΜΜΕ και προβάλλεται σαν απειλή για τον Τραμπ.

ΔΙΑΦΗΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ






Τις τελευταίες μέρες, για άλλη μια φορά, με τη διαφήμιση  της  σοκολάτας Lacta, φάνηκε αρκετά κραυγαλέα, πως η διαφήμιση πέρα από τον ρόλο της στην οικονομία ως διαχειριστή των αναγκών των καταναλωτών έχει το δικό της μερίδιο και ως ιδεολογική δύναμη στην κοινωνική αναπαραγωγή. 
 
Στη συγκεκριμένη διαφήμιση φωτογραφίζονται ζευγάρια από ανθρώπους διαφορετικούς μεταξύ τους –ζευγάρια ομόφυλα, έγχρωμα, ετερόφυλα κλπ.- με την εταιρεία να προσκαλεί για γνωριμία με «όλες τις διαφορετικές γεύσεις της αγάπης» σε έκθεση φωτογραφίας και να ισχυρίζεται πως περνά το  μήνυμα για αποδοχή της αγάπης χωρίς διακρίσεις. Οι αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και όχι μόνο, φαίνεται να δικαιώνουν την επιλογή αυτής της διαφημιστικής καμπάνιας, αφού προκάλεσε τεράστιο ενδιαφέρον, ανεξαρτήτως επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας, επειδή μοιάζει να ξεφεύγει από την απεικόνιση  χαρούμενων οικογενειών ή όμορφων ανθρώπων. Αλλά ακόμα κι αν στις διαφημίσεις, όπως όχι μόνο στη συγκεκριμένη αλλά και σε παλιότερες που προκάλεσαν έντονο ενδιαφέρον σαν της Benetton, μοιάζει να  κυριαρχούν εικόνες περιθωριακών κοινοτήτων, ευτυχισμένων ζευγαριών που ξεφεύγουν από βασικά στερεότυπα, πετυχημένων ανθρώπων με αναπηρία, αναμφισβήτητα όμως δεν απεικονίζουν τι είναι καπιταλισμός, αλλά μάλλον τι είναι αυτό που χρειάζεται να χρησιμοποιήσει για να πωλούνται τα προϊόντα του.  

Συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στην «Ελληνοφρένεια» (AUDIO)





«Ένας δήμαρχος δε μπορεί να κάνει πολλά πράγματα αν είναι μόνος του. Ο δήμαρχος δεν είναι αυτός που φαίνεται, αλλά πίσω του υπάρχει ο λαός και υπάρχει η δημοτική αρχή, αυτοί με τους οποίους παλεύεις κάθε μέρα. Συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια πρώτα και κύρια οι εργαζόμενοι του δήμου και μετά ο ίδιος ο πατραϊκός λαός. Τίποτα δε μπορεί να γίνει χωρίς αυτούς που χτίζουν, αυτοί που χτίζουν είναι οι εργαζόμενοι και αυτοί  φέρνουν το αποτέλεσμα» σημείωσε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξη που έδωσε στην «Ελληνοφρένεια», ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης. 

Έκανε αναφορά, μεταξύ άλλων, στα έργα που έχουν γίνει από εργαζόμενους του Δήμου και όχι από εργολάβους, αλλά και στις αναπλάσεις που έγιναν σε χώρους ώστε να τα χαίρεται ο πατραϊκός λαός, 

«Τίποτα δεν πήραμε χωρίς αγώνες», σημείωσε μιλώντας για το Νότιο Πάρκο και τις διεκδικήσεις του Δήμου και του λαού της Πάτρας, ενώ στάθηκε και στα εμπόδια που βρήκε μπροστά της η δημοτική αρχή από την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της.

902gr

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Στρώνεται το έδαφος για κλιμάκωση της επέμβασης κατά του λαού της χώρας


Το μπλόκο που έχει στήσει ο στρατός της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία 
Το μπλόκο που έχει στήσει ο στρατός της Βενεζουέλας στα σύνορα με την Κολομβία
Πηγή: Associated Press 
 
Το παιχνίδι της «ανθρωπιστικής κρίσης» παίζουν τώρα οι ΗΠΑ και η μαριονέτα τους, ο αυτοανακηρυχθείς μεταβατικός «πρόεδρος» της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, προκειμένου να στρώσουν το έδαφος για κάθε είδους επέμβαση κατά του λαού της χώρας.

Νέα διαμαρτυρία πραγματοποίησε χτες η αντιδραστική αντιπολίτευση στο Καράκας, με μικρή συμμετοχή, προβάλλοντας το ζήτημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας», που η εκλεγμένη κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο χαρακτηρίζει προκάλυμμα για τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Νέες απειλές Τραμπ 

Άλλωστε, αυτό το συντηρεί και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που χτες επανέλαβε ότι «όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι», μετά τη συνάντησή του με τον Κολομβιανό ομόλογό του Ιβάν Ντούκε. «Προσπαθούμε να περάσουμε τρόφιμα στους ανθρώπους που πεινάνε», τόνισε, χαρακτηρίζοντας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» την «παρεμπόδιση εισόδου της βοήθειας» στη Βενεζουέλα.

Όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα στείλουν 5.000 στρατιώτες στην Κολομβία, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Θα δείτε».

Σε κλοιό


Την ώρα που η κυβέρνηση καμώνεται ότι δίνει ...μάχες «σώμα με σώμα» για να ανακουφίσει τάχα τα λαϊκά στρώματα από τα βάρη που έβαλε στις πλάτες τους, δεκάδες νομοσχέδια περνάνε με καταιγιστικούς ρυθμούς, κλείνοντας διάφορες «εκκρεμότητες» για το κεφάλαιο και ικανοποιώντας διακαείς του πόθους. Μεταξύ αυτών, τις μέρες αυτές ψηφίζονται το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση άλλων δέκα λιμανιών, αρχής γενομένης από Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, για τα οποία είναι γνωστό το αμερικανικό ενδιαφέρον που τα βάζει στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδίων και ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, το νομοσχέδιο για τους «εταιρικούς μετασχηματισμούς», που απλοποιεί και επιταχύνει τις συγχωνεύσεις, διάφορες διεθνείς συμβάσεις για την προσέλκυση «ξένων επενδυτών» και πάει λέγοντας. Παράλληλα - ενόψει και της δεύτερης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης» - τις αμέσως επόμενες βδομάδες αναμένονται εξελίξεις σε ό,τι αφορά και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις, τις επιπλέον προσαρμογές στη δημόσια διοίκηση, την πώληση των λιγνιτικών μονάδων μετά τον πρόσφατο «άγονο» διαγωνισμό, κ.λπ. Αυτή είναι η άλλη όψη της αντεργατικής επίθεσης και των εκατοντάδων μνημονιακών νόμων, που ζουν και βασιλεύουν. Και ο λαός όχι μόνο δεν πρόκειται να δει «χαΐρι» από αυτή την πολιτική, αλλά αντίθετα θα συνεχίσει όπως και τώρα να βλέπει τα δικαιώματα και τις ανάγκες του στον μόνιμο «κλοιό» της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Αυτόν τον κλοιό μπορεί να τον σπάσει μόνο η δική του πάλη και συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Νέα παγίδα


  Πηγή: Eurokinissi

Μια νέα παγίδα σε δεκάδες χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά στήνουν κυβέρνηση, τράπεζες και ΕΕ, με τη ρύθμιση που ετοιμάζουν για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι «διατηρεί ψηλά» το επίπεδο προστασίας της πρώτης κατοικίας, η πραγματικότητα απ' όσα έχουν δει το φως είναι ότι με το σχέδιό της γίνεται ένα ακόμα βήμα για την πλήρη εξάλειψη ακόμα και αυτής της στοιχειώδους προστασίας που ίσχυε μέχρι σήμερα για το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας.

Το κλειδί βρίσκεται στον διακηρυγμένο στόχο κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ να μειωθεί η έκθεση των τραπεζών στα «κόκκινα» δάνεια, για να μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας, δηλαδή τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το Σύνταγμα του λαού στο πρώτο άρθρο θα καταργεί την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο


INTIME NEWS
Σύνταγμα και αναθεωρήσεις κατοχυρώνουν την εξουσία της αστικής τάξης και γι' αυτό, πέρα από επιμέρους αψιμαχίες και κορόνες, αυτό που κυριαρχεί στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση στη Βουλή ανάμεσα στα αστικά κόμματα είναι οι «χαμηλοί τόνοι» και το «συναινετικό κλίμα», επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
 Υπενθύμισε ότι με τις προηγούμενες αναθεωρήσεις, «συνταγματοποιήθηκε» η ελευθερία δράσης του κεφαλαίου, ανάγκη που έθετε η ενσωμάτωση της χώρας στο ευρωενωσιακό πλαίσιο, ενισχύθηκε περισσότερο η ισχύς του δικαίου της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, με άλλα λόγια, όπως σημείωσε, «για τα μνημόνια είχε διαμορφωθεί ήδη το θεσμικό πλαίσιο».

Ως παράδειγμα έφερε και τα άρθρα 27, 28 και 80 που προβλέπουν την υπερίσχυση του ευρωπαϊκού δικαίου, την εγκατάσταση βάσεων, εκχώρηση αρμοδιοτήτων, διέλευση ξένων στρατευμάτων: «Δεν υπάρχει τίποτα που να μη δώσατε πριν και τώρα. Φτάσατε μέχρι την ξεφτίλα να μη δέχεστε την πρόταση του ΚΚΕ να απαγορευτεί η εγκατάσταση πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά για τα «έργα και τις ημέρες» της «ΝΑΤΟικής πυρηνικής "αριστεράς"».