Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ Η κυβέρνηση έχει πλουσιοπάροχο «καλάθι», γεμάτο επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές, μόνο για τους επιχειρηματικούς ομίλους (VIDEO)

 

 
 

Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή και πολύ δύσκολη για την λαϊκή οικογένεια στην Ελλάδα σημείωσε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ στη παρέμβαση του σήμερα το πρωί σε εκπομπή του Open, για να προσθέσει πως οι μισές περίπου οι οικογένειες δεν μπόρεσαν για παράδειγμα καν να πάνε διακοπές.

Είναι οι πυρκαγιές και οι φωτιές που κάθε χρόνο μαυρίζουν τη ζωή μας, είναι τα προβλήματα στην Υγεία, είναι τα δυστυχήματα που συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, είναι ο πόλεμος που μας ζώνει ολοένα και περισσότερο, ανέφερε. Στα ζητήματα αυτά, υπογράμμισε, το αστικό πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, έχουν κοινή στρατηγική κατεύθυνση και αυτή είναι και η αιτία της «κρίσης» που έχει βυθιστεί η σοσιαλδημοκρατία όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Οι συνένοχοι παρουσιάζουν ξανά «σχέδια σωτηρίας»

 

RIZOSPASTIS

Το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της πολύπαθης από τις καταστροφικές πυρκαγιές Βορειοανατολικής Αττικής και όλης της Ελλάδας δεν μπορεί να συγκαλυφθεί. Μόνο στην Αττική την τελευταία τριετία (2021 - 2023), κάηκαν 700.000 στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων.

Μετά από την πυρκαγιά του ...«Βαρνάβα - Χαλανδρίου», που έκανε «ιστορικό περίπατο», καταστρέφοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της, άρχισαν ξανά οι φτηνές δικαιολογίες, τα ξεφτισμένα παλαιάς κοπής επιχειρήματα, αλλά και ορισμένα νέα.

Χρήσιμοι για το σύστημα «έγκριτοι επιστήμονες», δίνουν επιστημονικό άλλοθι στα όσα απαράδεκτα ξεστομίζουν με περισσό πολιτικό θράσος ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Εξαργυρώνουν την αμοιβή τους για τη συμμετοχή τους σε «πράσινα» ευρωπαϊκά προγράμματα, ή σε απευθείας αναθέσεις μελετών και έργων προς τις εταιρείες τους.

Ορισμένες φορές, μάλιστα, τυχαίνει κάποιοι να είναι ταυτόχρονα μέτοχοι ή ιδιοκτήτες εταιρειών κρατικών προμηθευτών διαφόρων υλικών, τεχνολογικού εξοπλισμού, μέχρι και drones. Ολα αυτά σε βάρος της επιστημονικής τους γνώσης και αξιοπρέπειας, αποδεχόμενοι και υπηρετώντας την αντιδραστική και όχι μόνο πολιτική, στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης» και της ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας.

Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν επίσης τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ, του ηλεκτρονικού και μη Τύπου, που τα αναπαράγουν με διάφορες μορφές και προσπαθούν να μας κάνουν πλύση εγκεφάλου, για το «δίκιο» και την «ορθότητα» της κυβερνητικής πολιτικής ή της κριτικής των κομμάτων της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ).

Κοροϊδία... εις διπλούν

 

Μερικά από τα ...μέτρα που πήρε πρόσφατα για τη μείωση - υποτίθεται - της τιμής του ρεύματος στα νοικοκυριά θύμισε η κυβέρνηση με ανακοίνωσή της. Ενα από αυτά, για το οποίο κοκορεύεται, είναι η «έκτακτη επαναφορά του τέλους στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο». Αυτό το μέτρο δεν είναι καινούργιο. Η κυβέρνηση το είχε θεσπίσει ξανά ως «έκτακτο τέλος 5%» τον Μάρτη του 2023, κομπάζοντας τότε ότι δεν διστάζει να φορολογήσει τους ηλετροπαραγωγούς προκειμένου να βάλει χαλινάρι στην αγορά και να «αλαφρύνει» με αυτά τα χρήματα τα νοικοκυριά. Αυτό που δεν λέει η κυβέρνηση είναι ότι το έκτακτο τέλος που επαναφέρει το είχε καταργήσει η ίδια πριν μερικούς μήνες (Φλεβάρης 2024), επειδή «διαπίστωσε» ότι οδηγούσε στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά και όχι στην ελάφρυνσή τους!

Το ομολογεί κυνικά στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας που κατέθεσε στις 7 Φλεβάρη: «Με την κατάργηση αυτή, επιτυγχάνεται η μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά και ενισχύεται το πλαίσιο για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών προσφορών. Επίσης, θα επηρεαστούν θετικά και οι χρεώσεις των προμηθευτών προς όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, αφού δεν θα χρειάζεται να μετακυλούν συγκεκριμένη εισφορά, άμεσα ή έμμεσα, σε αυτούς, βελτιώνοντας έτσι τις τελικές τιμές». Δηλαδή, η κυβέρνηση κατάργησε τον έκτακτο φόρο που είχε επιβάλει για τα μάτια του κόσμου, επειδή οι ηλεκτροπαραγωγοί τον μετακύλησαν στους λογαριασμούς για να διασφαλίσουν την υψηλή κερδοφορία τους, επιβαρύνοντας κι άλλο τα νοικοκυριά! Μονά - ζυγά δικά τους σε ό,τι κι αν αποφασίσει η κυβέρνηση. Ο,τι θα γίνει και τώρα δηλαδή, με τον φόρο - κοροϊδία που επανέρχεται.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Ανεβάζουν στροφές για την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ

 

Σύσκεψη την Τρίτη 27 Αυγούστου και κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην εργατική - λαϊκή διαδήλωση στις 7 Σεπτέμβρη στη ΧΑΝΘ

 

Eurokinissi

Σε σύσκεψη την Τρίτη 27 Αυγούστου στις 7 μ.μ. στο αίθριο του δημαρχείου καλούν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης μαζί με σωματεία αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων και άλλους μαζικούς φορείς της πόλης, με στόχο την προετοιμασία του μεγάλου συλλαλητηρίου της ΔΕΘ το Σάββατο 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ. στην πλατεία ΧΑΝΘ.

«Τώρα είναι η ώρα του οργανωμένου αγώνα, της μαζικής διεκδίκησης, τώρα είναι η ώρα να μπουν μπροστά οι δικές μας ανάγκες», τονίζουν τα σωματεία στο κάλεσμά τους και προσθέτουν:

«Ο πρωθυπουργός έρχεται στη ΔΕΘ για να επιβεβαιώσει πως όλες οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς τους βιομηχάνους και τους εφοπλιστές ισχύουν στο ακέραιο. Αυτό απέδειξε και η πρεμούρα τους αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προχωρήσουν στην καθιέρωση της 6ήμερης εργασίας, να δώσουν άλλη μία απλήρωτη ώρα δουλειάς στα αφεντικά. Ο στόχος είναι να μεγαλώνει συνεχώς ο χρόνος που οι εργάτες θα δουλεύουν τζάμπα για την εργοδοσία, να μεγαλώνει όλο και περισσότερο ο πλούτος που παράγεται και μπαίνει στις τσέπες των λίγων».

Υπενθυμίζουν ότι στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία λίγο μετά τις ευρωεκλογές η Κομισιόν έσταζε μέλι για τη «θετική πορεία της οικονομίας» στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως πρέπει να τρέξουν και οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις - δωράκια στο κεφάλαιο, για τη «συγκρατημένη» αύξηση του μισθολογικού κόστους, δηλαδή τα ψίχουλα που μοιράστηκαν στον λαό, και για τη «σημαντική αύξηση στρατιωτικών δαπανών» κατά τα πρότυπα της πολεμικής οικονομίας που έχει εξαγγείλει η ΕΕ.