Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΛΑΕ και η ΕΕ των «οικονομικών εκβιαστών και των πολιτικών βιαστών»


ee-laiki-enotita



Ο ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο συμμετείχε η πλειοψηφία των στελεχών της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ),  πρότεινε …σκίσιμο των μνημονίων και διαπραγμάτευση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΛΑΕ προσθέτει την έξοδο από την Ευρωζώνη. 

Να θυμίσουμε, όμως, ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος της ΛΑΕ, έβαλε κι ένα «εφόσον χρειάζεται»: «Η δική μας εναλλακτική πρόταση βεβαίως προβλέπει για να εφαρμοστεί, εφόσον χρειάζεται, να φύγουμε και από την Ευρωζώνη συντεταγμένα και στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος και για τη εφαρμογή του».

Χρειάστηκε να φτάσει η χθεσινή παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της ΛΑΕ, για να διατυπωθεί επίσημα η πρόταση για έξοδο από την Ευρωζώνη: «Τα ζητήματα της εξόδου από την Ευρωζώνη και της ρήξης με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και επιλογές της ΕΕ., η οποία ακολουθεί όλο και πιο αντιδραστικούς και αντιδημοκρατικούς δρόμους, τίθενται στην ημερήσια διάταξη, όχι ως προϊόν κάποιας ιδεολογικής εμμονής, αλλά με όρους στοιχειώδους πολιτικού ρεαλισμού» (προγραμματική διακήρυξη της ΛΑΕ).

Θα σε ξανάβρω στις Βρυξέλες

...τους δανειστές να προσκυνάς


Τα γενέθλια του Πασοκ εξελίσσονται σε ένα είδος εθνικής γιορτής, χωρίς συγκεκριμένο εορτάζοντα, αλλά με πολλούς μνηστήρες-διεκδικητές του θρόνου. Που όλοι γεύονται λίγο από την Πηνελόπη, αλλά κανείς δε φτάνει στο ύψος του Οδυσσέα, για να περάσει το βέλος του από 12 πελέκια στα σειρά, και τα Μεσογειακά Προγράμματα Στήριξης από τα 12 μέλη της ΕΟΚ. Γατάκια, που θα πείτε εσείς στον Ανδρέα για διαπραγμάτευση...

Του Κ. Ρουγγέρη
Θα είχε ενδιαφέρον η συνέχεια του παραλληλισμού με την Οδύσσεια του ελληνικού λαού, όσο εμπιστεύεται τα διάφορα Πασοκ για να τον σώσουν, ή τους μονόφθαλμους Κύκλωπες, που βασιλεύουν στους τυφλούς –πάντα με τη λογική του «μικρότερου κακού» και την αθώα συνείδηση του λαού των Λωτοφάγων, που είναι πρόθυμος να επαναλάβει τα ίδια λάθη και να διαλέγει εσαεί κάτι μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης στις εκλογές και στο δημοψήφισμα. Ή θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τους συντρόφους του Οδυσσέα που τους μεταμορφώνει η Κίρκη σε χοντρογούρουνα αστικά και μνημονιακά, αλλά τώρα λιγοστεύουν ένας-ένας και πηδάνε από τη σχεδία του, για να γλιτώσουν και να επανεκλεγούν. Ή για τα προλεγόμενα, με το Δούρειο Ίππο της (πρώτη φορά) «Αριστεράς», που ο λαός το δέχτηκε με ελπίδες και ενθουσιασμό, για να φάει κατακέφαλα το μνημόνιο Τρ(ο)ία. Και τώρα κανείς δε συμπαθεί και δε θέλει να ψηφίσει τις κόκκινες «Κασσάνδρες», που τον είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους και του θυμίζουν το λάθος του. Φοβού τους οπορτουνιστές και δώρα φέροντας.
Αλλά αυτά θα μας έβγαζαν εκτός θέματος, που είναι η σημερινή επέτειος.