Τετάρτη 28 Απριλίου 2021

«ΠΡΑΣΙΝΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ» Υλοποίηση των απαιτήσεων των ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών (VIDEO)

 

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου
 
 

Το «Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό» υλοποιεί τις απαιτήσεις των ομίλων σε βάρος της υγείας και των δικαιωμάτων των λαών τόνισε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, στην ομιλία του ανέφερε συγκεκριμένα τα παρακάτω:

«Με το λεγόμενο "Πράσινο Πιστοποιητικό" που προωθείτε με διαδικασίες εξπρές, επιχειρείται να δικαιολογηθεί το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο προστασίας για τους εργαζομένους στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία. Διαιωνίζεται το καθεστώς των πρωτοκόλλων λάστιχο που οδήγησαν σε εκατόμβες νεκρών, σε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων ενώ απαλλάσσεται η κρατική ευθύνη θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας, που ούτως ή άλλως ΕΕ, κυβερνήσεις και επιχειρηματικοί όμιλοι το θεωρούν "κόστος".

«Η εθελοντική συμφωνία για 10ωρη εργασία κατέρρευσε πριν καν ψηφιστεί» με τις απολύσεις στη «ΛΙΑΦΑΡΜ»

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Το ότι «η εθελοντική συμφωνία για 10ωρη εργασία κατέρρευσε πριν καν ψηφιστεί», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο Κεντρικής Μακεδονίας, φέρνοντας ως «τρανό παράδειγμα» τις τρεις απολύσεις «από την εταιρία ΛΙΑΦΑΡΜ του ομίλου ΣΤΡΟΥΜΣΑ με την απαράδεκτη αλλά ταυτόχρονα αποκαλυπτική αιτιολόγηση ότι οι συνάδελφοι απολύονται επειδή δεν δέχτηκαν να δουλέψουν υπερωρίες».

Στέκεται στην εντατικοποίηση που στον κλάδο τους έχει χτυπήσει κόκκινο και αναφέρει ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι που εργάζονται σε κάθε κλάδο αντιμετωπίζουν στο πετσί τους την εργοδοτική τρομοκρατία και ασυδοσία, το περίφημο διευθυντικό δικαίωμα που δίνει το δικαίωμα στην εργοδοσία μονομερώς να "αλλάζει τα φώτα" στο ωράριο, να τροποποιεί μονομερώς, τον τόπο, τον χρόνο, και το είδος της παρεχόμενης εργασίας».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ανάπτυξή τους τσακίζει τη ζωή μας

 

Με νέα μαχητική κινητοποίηση στην πλατεία της Σίνδου, χτες το απόγευμα, φορείς και σωματεία διαμήνυσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση δύο μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ της Σίνδου και, ταυτόχρονα, για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της υγείας των κατοίκων και των εργαζομένων της περιοχής.

Ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους που παίζουν καθημερινά τη ζωή τους κορόνα - γράμματα στα εργοστάσια της περιοχής, όλους τους κατοίκους της Σίνδου, τον αγροτικό πληθυσμό και τους αυτοαπασχολούμενους της περιοχής να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες και τις δράσεις των σωματείων και των φορέων της περιοχής για να βάλουν φρένο στα σχέδια που καταστρέφουν τις ζωές τους.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Β. Τέκνης, από το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ, η Δ. Τραγάκη, από την Α' ΕΛΜΕ, και η Α. Βουδούρημ από την Ομάδα Γυναικών δήμου Δέλτα (ΟΓΕ).

Μέσα από τις ομιλίες τους ανέδειξαν την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, την ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας.

Με ευρωατλαντική παρέμβαση και εκκλήσεις για «ευελιξία», προωθούνται συμβιβασμοί σε βάρος του λαού της Κύπρου

 

ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ


Copyright 2021 The Associated

Με την έκκληση του ΟΗΕ να υπάρχει «δημιουργικότητα» ξεκίνησε χτες στη Γενεύη η (άτυπη, όπως τη χαρακτηρίζουν) πενταμερής Διάσκεψη για το Κυπριακό, σε μια περίοδο που σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο εντείνονται σκληρά παζάρια για τη διατήρηση της ευρωατλαντικής συνοχής και σταθερότητας απέναντι στη γεωπολιτική διείσδυση Κίνας και Ρωσίας, όπως και για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου.

«Τα μέρη είναι ευπρόσδεκτα να είναι δημιουργικά και ο γενικός γραμματέας (σ.σ. ο Αντόνιο Γκουτέρες) θα τους ενθαρρύνει να μετακινούνται, ξέρετε, να χρησιμοποιήσoυν διπλωματική γλώσσα με ειλικρινή τρόπο», επανέλαβε και χτες ο Στέφαν Ντουζάρικ, εκπρόσωπος του γγ του ΟΗΕ, και πρόσθεσε: «Ο γγ είναι ρεαλιστής. Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που το γνωρίζει καλά. Εχει συμμετάσχει σε συζητήσεις προηγουμένως, έτσι είναι ρεαλιστής».

Η χτεσινή μέρα ξεκίνησε με χωριστές συναντήσεις του Γκουτέρες με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, και τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, ενώ μέχρι αργά χτες το βράδυ ήταν σε εξέλιξη δεξίωση που παρέθεσε ο γγ για τους συμμετέχοντες.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γγ, Φερχάν Χακ, δήλωσε ότι «αναμένονται περισσότερες συναντήσεις την Πέμπτη, για τις οποίες θα δώσουμε λεπτομέρειες αργότερα», ενώ επανέλαβε ότι «σκοπός της συνάντησης είναι να προσδιορίσει αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μία διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός προβλεπτού ορίζοντα».

Να μην ξεγελαστούν!

 

Φωτό αρχείου 
Φωτό αρχείου

 

Η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος «στοχοποιεί τη μεσαία τάξη» και ποιος «αποκαθιστά τις αδικίες σε βάρος της» μόνο σαν πρόκληση ακούγεται στα αυτιά των χιλιάδων βιοπαλαιστών ΕΒΕ, που «δουλεύουν για να ζήσουν και ζουν για να δουλεύουν».

Όλων αυτών που είτε με κυβέρνηση ΝΔ, είτε με ΣΥΡΙΖΑ, είτε με ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ παλιότερα, βλέπουν διαχρονικά το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, τα χρέη να μεγαλώνουν και την επιβίωση να γίνεται όλο και πιο δύσκολη.

Τα αστικά κόμματα σκόπιμα ανακατεύουν μήλα και πορτοκάλια κάτω από τον αυθαίρετο τίτλο «μεσαία τάξη», για να ξεγελάσουν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ ότι η πολιτική «στήριξης της επιχειρηματικότητας» που υπηρετούν μπορεί να ωφελεί εξίσου τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις μικρές. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ακόμα και ορισμένες στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πολύ μικρών επιχειρήσεων, που εφαρμόζονται κατά καιρούς, μόνο ευκαιριακά οφέλη φέρνουν για τη μεγάλη πλειοψηφία. Η επιδείνωση των συνθηκών ζωής και εργασίας, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, παραμένει ο γενικός κανόνας. Η γενικευμένη και σε βάθος χρόνου ανασφάλεια είναι δεδομένη για χιλιάδες βιοπαλαιστές ΕΒΕ.

Στις Βρυξέλλες προς έγκριση το «μνημόνιο 5.0»

 

«ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ»


Eurokinissi

Στις Βρυξέλλες στάλθηκε χτες το λεγόμενο «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης», το «υπερμνημόνιο», προς τελική επεξεργασία και έγκριση. Το σχέδιο, όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και βδομάδες από την κυβέρνηση, περιλαμβάνει ένα σύνολο έργων σε κρίσιμους τομείς της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ευθυγραμμιζόμενο πλήρως με τον σχεδιασμό και τις προτεραιότητες της ΕΕ και τις απαιτήσεις του εγχώριου κεφαλαίου, τις οποίες στηρίζουν αναφανδόν και όλα τα αστικά κόμματα, για να βρουν διέξοδο τα συσσωρευμένα κεφάλαια. Το μεγαλύτερο μέρος των προβλεπόμενων πιστώσεων κατευθύνεται κυρίως στον τομέα των «πράσινων» επενδύσεων και του ψηφιακού εκσυγχρονισμού των κρατικών δομών και της οικονομίας. Παράλληλα, οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα διέρχονται μέσα από έναν σφιχτό μηχανισμό εποπτείας, που θα απαιτεί την υιοθέτηση και εφαρμογή νέων αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» περιέχει και τη λίστα με περίπου 60 «μεταρρυθμιστικές» πρωτοβουλίες - προγράμματα, αντιλαϊκές ανατροπές που η νομοθέτησή τους, κατά τη γνωστή διαδικασία όλων των μνημονίων, θα «ξεκλειδώνει» εκταμιεύσεις δόσεων.