Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ 1967 - 1974 Γουδή, ΕΑΤ - ΕΣΑ, Ασφάλεια, Πολυτεχνείο (VIDEO)


 

Γουδή, ΕΑΤ - ΕΣΑ, Ασφάλεια, Πολυτεχνείο.

Εκεί που ακούστηκαν οι ερπύστριες του πραξικοπήματος, οι κραυγές των βασανισμένων και τα συνθήματα του αντιδικτατορικού αγώνα.

54 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη του 1967 με την κάμερα του «902.gr» στα μέρη της Αθήνας που πέρασαν στην Ιστορία και αναβλύζουν διδάγματα για τους λαϊκούς αγώνες του σήμερα.

Αξίζει επίσης να δείτε:

- Στιγμιότυπα από την εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Ρωγμή» στην Γυάρο.

- Την ειδική έκθεση ντοκουμέντων και υλικών από την αντιδικτατορική πάλη.

- Ντοκουμέντο από τους τόπους εξορίας την περίοδο της δικτατορίας.

Η «Λευκή Βίβλος», 28 χρόνια πριν...




  • «Οσον αφορά την κατανομή του χρόνου εργασίας, έχουν γίνει προτάσεις για υπολογισμό των ωρών εργασίας σε ετήσια βάση ή για θέματα μείωσης των ωρών εργασίας σε περιόδους ύφεσης».
  • «(...) η εσωτερική ευελιξία μεγιστοποιεί την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό καθώς και τη συμμετοχή. Εναπόκειται στις επιχειρήσεις να τη βελτιώσουν μέσω των δυνατοτήτων πολύπλευρης απασχόλησης, της ολοκληρωμένης οργάνωσης της εργασίας, της ευελιξίας του χρόνου εργασίας (ανάπτυξη της μερικής ή της καταμερισμένης εργασίας), και των αμοιβών με βάση την απόδοση. Προσαρμοσμένη στο ευρωπαϊκό μοντέλο της κοινωνίας, η εσωτερική ευελιξία θα πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο των διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της επιχείρησης μεταξύ της διεύθυνσης και των εκπροσώπων του προσωπικού».
  • «Για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, η μείωση αυτή των φόρων που διογκώνουν το κόστος εργασίας, θα πρέπει να συνδυάζεται με δραστήριες πολιτικές στον τομέα της απασχόλησης. Θα μπορούσε να ενσωματωθεί σε μια προσπάθεια ανάπτυξης που θα βασίζεται (...) και στην καλύτερη χρησιμοποίηση των εξοπλισμών μέσω της διευθέτησης των ωραρίων εργασίας».

Οι αντιδικτατορικοί αγώνες διδάσκουν ότι οι λαϊκές δυνάμεις μπορούν να αντιπαλεύουν και τον πιο αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων

 

Ανακοίνωση με αφορμή τη συμπλήρωση σήμερα 54 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη

 

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απρίλη 1967:

«Με αφορμή την 54η επέτειο από την επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το ΚΚΕ εκφράζει το σεβασμό του και αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε μορφή στην ανάπτυξη της αντιδικτατορικής πάλης, σε όσους υπέστησαν διώξεις και βασανίστηκαν, σε όσους φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν, σε όλους όσοι προσέφεραν τη ζωή τους στην αντιδικτατορική πάλη, σε όσους δολοφονήθηκαν.

Το ΚΚΕ αισθάνεται υπερήφανο για τον ηρωισμό και την αυταπάρνηση χιλιάδων υποστηρικτών του, μελών και στελεχών του, που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιδικτατορικής πάλης, που κατόρθωσαν να ανασυγκροτήσουν τις Κομματικές του Οργανώσεις και να συγκροτήσουν την ΚΝΕ σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας. Η ανασυγκρότηση και δράση του ΚΚΕ σε συνθήκες στρατιωτικής δικτατορίας αποτελεί μία ακόμα απόδειξη των ακατάλυτων δεσμών του με το εργατικό - λαϊκό κίνημα και παράλληλα συνιστά πρότυπο για την ανάγκη πρωτοπόρας δράσης των κομμουνιστών και των κομμουνιστριών σε όλες τις συνθήκες.

Η δικτατορία αποτελούσε την προέκταση του μετεμφυλιακού πολιτικού συστήματος και αστικού κράτους. Η δικτατορία εκμεταλλεύτηκε το ιδεολογικό - πολιτικό οπλοστάσιο, το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού αστικού κράτους. Στηρίχτηκε σε τμήματα της αστικής τάξης και απέδειξε ότι οι καπιταλιστές, προκειμένου να διαφυλάξουν τα συμφέροντά τους, δεν διστάζουν να καταφύγουν σε κάθε μέσο, να εναλλάσσουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με πιο ανοιχτά δικτατορικές μορφές διακυβέρνησης, να διαμορφώνουν και να στηρίζουν τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις.


Η δικτατορία της 21ης Απρίλη γεννήθηκε κυρίως στο έδαφος της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα των αντιπαραθέσεων και των συγκρούσεων για τις αρμοδιότητες του Παλατιού, ειδικότερα για το ρόλο του στη διοίκηση του στρατού και στην ανάκληση πρωθυπουργού. Η δικτατορία αποτέλεσε την τελευταία και πιο απτή απόδειξη ότι το πολιτικό σύστημα της μετεμφυλιακής περιόδου ήταν πλέον παρωχημένο, δεν εξυπηρετούσε την ομαλή ενσωμάτωση των εργατικών - λαϊκών μαζών στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν από τη μεταπολεμική καπιταλιστική ανάπτυξη και τη χρονική απομάκρυνση από την ταξική αναμέτρηση με τον ΔΣΕ.

Οι «ειδικοί»...

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Η διαρροή μέρους των πρακτικών από την «επιτροπή των ειδικών» για την πανδημία επιβεβαιώνει εκείνο που ο κόσμος έχει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι.

Ότι δηλαδή η διαχείριση της πανδημίας σε κάθε της βήμα δεν γίνεται «με αποκλειστικό κριτήριο την επιστήμη και προτεραιότητα την προστασία της υγείας», όπως μονότονα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει η ίδια, ζυγίζοντας τα πάντα με βάση το «κόστος - όφελος» για το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα συμφέροντά τους. Αυτοί είναι οι «ειδικοί» και με βάση τα δικά τους «πρωτόκολλα» παίζουν κορόνα - γράμματα την υγεία του λαού πάνω από ένα χρόνο τώρα.

Άλλωστε, η εικόνα που δίνουν τα πρακτικά της επιτροπής, με την κυβέρνηση να υποδεικνύει τα περί «δημοσιονομικών αντοχών» και «οικονομικού κόστους» και να ανακοινώνει ότι η «αυτοδιάγνωση» επαρκεί, για να μην πάρει κανένα άλλο μέτρο, ενώ τα νοσοκομεία στενάζουν, κάθε άλλο παρά πρωτόγνωρη είναι.

Ο «σούπερμαν» των βιομηχάνων

 

 

Τα ...κεράκια των γενεθλίων του έσβησε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης, όπως φρόντισε να ενημερώσει μέσω διαδικτύου με σχετικές μάλιστα φωτογραφίες.

Ο υπουργός λοιπόν εμφανίζεται να σβήνει μια τούρτα στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος ντυμένος σούπερμαν (!), ενώ με τη σαντιγί αναγράφονται και μερικά από τα αντεργατικά του κατορθώματα: «ΔΕΗ», «Ολυμπιακή» και ΟΣΕ, εννοώντας προφανώς τις ιδιωτικοποιήσεις και την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων που προώθησε. Κάπου εκεί (πάντα πάνω στην τούρτα) είναι πεσμένη και μια ταμπέλα που γράφει «συντάξεις»...