Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Η «ζυγαριά» του καπιταλιστικού κέρδους



Η πανδημία πανδημία, οι νεκροί νεκροί και τα κέρδη κέρδη. Ενα «πάρτι» καπιταλιστικών κερδών έχει ήδη στηθεί πάνω στην παγκόσμια πανδημία του νέου κορονοϊού COVID-19 και πολλοί επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπορεύονται φάρμακα και θεραπείες προσβλέπουν σε δισεκατομμύρια πελάτες. Ο ανταγωνισμός μπροστά σε αυτήν τη μεγάλη «ευκαιρία» έχει εκτοξευτεί, ενώ παράλληλα τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και αλλού είτε καταρρέουν είτε αποδεικνύονται ανεπαρκή και κατώτερα των περιστάσεων.

Οπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδίωξε να ιδιοποιηθεί πρόγραμμα παρασκευής εμβολίου για τον κορονοϊό που βρίσκεται σε εξέλιξη σε γερμανικό εργαστήριο και συγκεκριμένα από την εταιρεία «CureVac». Πρόκειται για ένα από τα εργαστήρια που εργάζονται επί ενός εμβολίου κατά του Covid-19 και επιδοτείται από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία προειδοποίησε ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβόλιο να παρασκευαστεί στην Ευρώπη.

Προφανώς, η «αγωνία» τους δεν είναι τόσο για την υγεία του αμερικανικού, του γερμανικού, ή των άλλων λαών, αν σκεφτεί κανείς ότι το πλεονέκτημα που αποκτά στον παγκόσμιο ανταγωνισμό μια οικονομία που μπορεί να τιθασεύσει μια τέτοια απειλή είναι πολύ μεγάλο. Κάπως έτσι αρχίζουν σιγά σιγά να γίνονται ορατές και οι γεωπολιτικές διαστάσεις της επιδημίας.

Κοινή Ανακοίνωση Σωματείων από όλη τη χώρα για την απαράδεκτη κατάσταση στα Σούπερ Μάρκετ



Τα μέτρα που έστω και καθυστερημένα ανακοινώθηκαν δεν έχουν σχεδόν καμία πρακτική εφαρμογή. Οι χώροι των super market εξακολουθούν να είναι η κύρια εστία μόλυνσης και οι κρατικοί-ελεγκτικοί μηχανισμοί απουσιάζουν.

Πάνω από 50 κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα, ανάμεσα τους τα πιο μεγάλα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τον Πειραιά, τα Χανιά, το Αγρίνιο, την Ξάνθη, τη Λαμία κλπ, καταγγέλλουν τα εξής:

Τις τελευταίες μέρες οι καταγγελίες που φτάνουν στα σωματεία εμποροϋπαλλήλων είναι δεκάδες και αφορούν τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των πελατών-καταναλωτών από τον κορονοϊό και επιπλέον μια άγρια κατάσταση που εξελίσσεται γύρω από τις εργασιακές σχέσεις.

Εδώ και μέρες οι συνάδελφοι στα super market στις αποθήκες και τα γραφεία  εργάζονται με αυτοθυσία, χωρίς ρεπό, κάθε μέρα, πέραν του ωραρίου τους και τις Κυριακές. Εργάζονται με αίσθημα ευθύνης για να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές και να μην λείψει τίποτα από κανένα λαϊκό σπίτι. Μέχρι και σήμερα και πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων ύστερα από τις δεκάδες καταγγελίες, προσπαθούσαν με δικά τους ατομικά μέσα προστασίας κάνουν ότι πέρνα από το χέρι τους  για προστατευτούν οι ίδιοι και οι πελάτες.

Στο όριο


  Πηγή: Eurokinissi

Αν ένα πράγμα επιβεβαιώνεται με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, είναι ότι τα συστήματα Υγείας στην Ελλάδα αλλά και σε ισχυρότερα καπιταλιστικά κράτη είναι ανεπαρκή να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση. Ανεπάρκεια που έρχεται ως αποτέλεσμα όχι μόνο της οξύτητας του προβλήματος, αλλά και των συσσωρευμένων προβλημάτων στο κρατικό σύστημα Υγείας, της έλλειψης σχεδιασμού - απόρροιας της πολιτικής που αντιμετωπίζει την υγεία ως δαπάνη για το κράτος και ως εμπόρευμα για τις επιχειρήσεις του τομέα.

Γι' αυτό η διαχείριση από την πλευρά του αστικού κράτους στοχεύει στο να «κλοτσήσει το τενεκεδάκι» λίγο πιο πέρα, να επεκταθεί δηλαδή η διασπορά του ιού σε ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ώστε να μην καταρρεύσει το ήδη σαθρό κρατικό σύστημα Υγείας, προκαλώντας μεγαλύτερες απώλειες.

Σε άλλες περιπτώσεις, με μανδύα διάφορες «επιστημονικές» θεωρίες, οι κυβερνήσεις μιλάνε ανοιχτά για διαχείριση με κριτήριο τη «φυσική επιλογή», προδιαγράφοντας ως αναπόφευκτο το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών μεγάλης ηλικίας, με δεδομένες τις ανεπάρκειες στο σύστημα της Υγείας.

Καθάρματα!


Βρετανός "Μέγκελε" καλεί τους γέροντες «να δουν τη λοίμωξη του Covid-19 σαν ένα σχετικά γαλήνιο τέλος»!
Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από άρθρο του Robert Dingwall, ο οποίος συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση (ως μέλος των επιτροπών NERVTAG και MEAG) και δηλώνει κοινωνιολόγος. Η μετάφραση (στα αγγλικά όλο το άρθρο εδώ) έγινε από τον Νίκο Ζαρταμόπουλο, στέλεχος του ΠΑΜΕ Δημοσίου και μεταφραστή και αναρτήθηκε στο προφίλ του στο facebook. 

Σημείωση: Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι επιλογή του «Ημεροδρόμου». Δεν βαρύνει τον μεταφραστή, τον οποίο και ευχαριστούμε για την άδειά του να αξιοποιήσουμε την ανάρτηση του που πρωτοδημοσιεύθηκε, εκτός facebook, στην ιστοσελίδα katiousa.gr. 

Απολαύστε: