Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Με χίλια στον κατήφορο


Είναι απίθανο το πού καταφεύγουν στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις βαθιά αντιλαϊκές τους επιλογές. 
 
Χτες ήταν σειρά της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνιας Σβίγκου, που μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ισχυρίστηκε, απαντώντας σε ερώτηση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους δικαστές και την ικανοποίηση μισθολογικών τους αιτημάτων, ότι «όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν αποδείξει ότι οι πόρτες της κυβέρνησης είναι ανοιχτές, για να συζητηθούν τα προβλήματα όλων στο μέτρο που θίγονται από την κρίση».
Φυσικά, θα πρέπει να διαθέτει πολύ κοντή μνήμη, καθώς μία μέρα πριν ο πρωθυπουργός όχι μόνο είχε αρνηθεί να συναντηθεί με τους συνταξιούχους που διαδήλωναν για τις περικοπές στις συντάξεις τους, αλλά επιπλέον τα ΜΑΤ τούς ψέκασαν με χημικά.

Οταν αυτό επισημάνθηκε στην Ρ. Σβίγκου, τι νομίζετε ότι απάντησε; «Εντάξει... Η ΝΔ έχει γίνει πλέον πολέμια και των χημικών και της αστυνομικής καταστολής. Βλέπουμε καινούργια και ενδιαφέροντα... Της ΝΔ ήταν φαίνεται ωραία τα χημικά, οπότε τότε δεν υπήρχε πρόβλημα...»!!!

Τι να πούμε εμείς; Για τον κατήφορο που δεν έχει πάτο;

Ένα κοσμοείδωλο (κομμουνιστικό) πλανάται πάνω από τον Αρχιεπίσκοπο…


monaxos

Ένα κοσμοείδωλο (κομμουνιστικό) πλανάται πάνω από τον Αρχιεπίσκοπο…

    Παρατήρηση 1η: Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Ιερώνυμου είναι φανερό ότι ο πρωθυπουργός το έχει πάρει το μάθημα. Έτσι αυτή τη φορά δεν χρειάστηκαν… 17 ώρες διαπραγμάτευσης. Ήταν αρκετές λιγότερες από δυο. Και το συμπέρασμα ασφαλές: Ο κ.Τσίπρας «σκίζει Μνημόνια». Και στο θέμα των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας… 
   
 Παρατήρηση 2η: Είχαμε σημειώσει από την πρώτη στιγμή πως τα του Φίλη με τα θρησκευτικά είναι τριτεύουσας σημασίας. Όχι γιατί δεν πρέπει να επέλθει η αντικατάσταση του κατηχητικού μαθήματος των θρησκευτικών με το μάθημα της θρησκειολογίας, αλλά γιατί η κυβέρνηση του κ. Φίλη αν ενδιαφερόταν για την ουσία του θέματος – κι αυτό είναι οι σχέσεις μεταξύ Κράτους και Εκκλησίας – θα το είχαμε καταλάβει. Θα το είχαμε καταλάβει και όταν η παρούσα κυβέρνηση υποδεχόταν με τιμές αρχηγού κράτους τα… λείψανα της αγίας Βαρβάρας και κυρίως θα το είχαμε αντιληφθεί με τις θέσεις του κ. Τσίπρα για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Αλλά, όπως είδαμε, και εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει το υφιστάμενο καθεστώς, που σημαίνει αναπαραγωγή της σύμφυσης Κράτους – Εκκλησίας. 
   
 Ως εκ τούτου η υπόθεση με το μάθημα των θρησκευτικών δεν αποτέλεσε τίποτα περισσότερο από μια μικρογραφία της προηγούμενης υπόθεσης με τις ταυτότητες. Για μια ακόμα φορά, τα «τζαρτζαρίσματα» μεταξύ κέντρων εξουσίας που πιστεύουν στον ίδιο κοσμικό θεό, εξελίχτηκαν σε ένα περιορισμένης διάρκειας  πινγκ – πονγκ του ψευδοεκσυγχρονισμού με τον σκοταδισμό. Πρόκειται για το γνωστό πινγκ – πονγκ με επίδικο τριτεύουσας σημασίας θέματα  που μεγεθύνονται για να συγκαλύπτονται τα ουσιώδη, μέσω της συνδαύλισης δευτερεύοντος χαρακτήρα αντιθέσεων που πλασάρονται ως δήθεν «κυρίαρχες» για να έχει να ασχολείται η κατά τα άλλα γονατισμένη και εξανδραποδιζόμενη κοινωνία.
   
 Παρατήρηση 3η: Ας μην διαφεύγει της προσοχής ότι δεν είδαμε την Εκκλησία, σε μια χώρα που το ποίμνιό της σταυρώνεται καθημερινά επί χρόνια, να σηκώνει λάβαρα αντίστασης και να ζητά ραντεβού με τον πρωθυπουργό ούτε για τα Μνημόνια, ούτε για το 99ετές ξεπούλημα του τόπου, ούτε για τις μειώσεις μισθών και συντάξεων. Για τα Θρησκευτικά ζήτησε… 
   
 Παρατήρηση 4η: Καθώς το να αντιπαρατίθεται κανείς με τον Τσίπρα ιδεολογικά και πολιτικά ισοδυναμεί με το να κλέβεις εκκλησία, είναι προτιμότερο να τοποθετηθούμε στον ιδεολογικό και πολιτικό λόγο που ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος διατύπωσε.
  
  Είπε:
«Τα κόμματα της Αριστεράς με τη γνωστή φιλοσοφικο-κοινωνική βιοκοσμοθεωρία του κομμουνιστικού κοσμοειδώλου, όπως γνώρισε τον χωρισμό αυτό ο καταρρεύσας υπαρκτός σοσιαλισμός στο ανατολικό μπλοκ, που στην ουσία ήταν ο διωγμός της θρησκευτικής πίστεως, ελαύνονται από αποτυχημένα αθεϊστικά ιδεολογήματα και συναντώνται με τα υπόλοιπα κόμματα του νεοφιλελεύθερου χώρου κάτω από τις ντιρεκτίβες της νέας εποχής και της νέας τάξεως. Μιλούν γα χωρισμό εκκλησίας και Κράτους επικαλούμενοι δήθεν προοδευτικά συνθήματα. Οι αντιλήψεις, όμως, περί χωρισμού είναι του περασμένου αιώνα που γεννήθηκαν κάτω από μισαλλόδοξο αντιθρησκευτικό και αντικληρικαλιστικό λαϊκιστικό πνεύμα που δεν συμβιβάζεται με τις σημερινές πολιτειακές και θρησκευτικές αντιλήψεις».

Η Πολιτική Προστασία στην Κούβα και ο τυφώνας Μάθιου




Η Πολιτική Προστασία στην Κούβα και ο τυφώνας Μάθιου 



τυφώνας Μάθιου που ξεκίνησε από την Καραϊβική και είναι ακόμα σε εξέλιξη (έχει περάσει ήδη απέναντι στη Φλόριντα) κυριάρχησε αυτήν την εβδομάδα στην ειδησεογραφία της περιοχής. Παρ ότι η ετήσια αυτή επίθεση της φύσης στους φτωχούς αποτελεί σχεδόν μετεωρολογική ρουτίνα, οι μνήμες από τον πολύνεκρο τυφώνα Κατρίνα που σάρωσε και την Νέα Ορλεάνη στις ΗΠΑ, είναι ακόμα σχετικά νωπές. Επιπλέον, ο τυφώνας Μάθιου αποδεικνύεται ο ισχυρότερος της δεκαετίας σε ένταση και διάρκεια, με ταχύτητες ανέμου 225 έως και 300 χιλιόμετρα και μετακινούμενος κατά 15 περίπου χιλιόμετρα την ώρα.


Τα δυτικά ΜΜΕ ασχολήθηκαν ιδιαίτερα με τον τυφώνα όταν αυτός πέρασε στο έδαφος των ΗΠΑ, φτιάχνοντας ένα κλίμα γενικού συναγερμού, παγκόσμιας συγκίνησης και θαυμασμού για το σχέδιο εκκένωσης στην πολιτεία της Φλόριντα, στην οποία τις πρώτες ώρες του τυφώνα, 600.000 οικογένειες έμειναν χωρίς ρεύμα.


Μέχρι εκείνη την στιγμή, οι “ιθαγενείς” της Καραϊβικής ήταν τα απολύτως αναλώσιμα συνήθη θύματα. Έτσι, τα 9 αρχικά θύματα σε Αϊτή και Άγιο Δομίνικο (το διπλανό νησί στην Κούβα), έγιναν χαλαρά 339 σήμερα το πρωί, 700 το βράδυ, και … έχουμε μέλλον. Σε αυτές τις χώρες οι αρχές έκαναν έκκληση στον πληθυσμό να προστατευτεί όπως μπορεί.


Αντίθετα στην Κούβα, ακόμα και τα δυτικά μέσα μετέδωσαν ότι μετακινήθηκαν πάνω από 300.000 κάτοικοι στις νοτιοανατολικές επαρχίες, αριθμός που σύμφωνα με τα κουβανικά ΜΜΕ φτάνει σχεδόν το 1.000.000, αν συνυπολογιστούν οι κεντρικές επαρχίες που εκκενώθηκαν προληπτικά. Μιλάμε δηλαδή, για περίπου το 10% του πληθυσμού της χώρας. Στην Κούβα δεν αναφέρθηκε μέχρι τώρα καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής, αντίθετα καταγράφηκαν σοβαρές υλικές ζημιές στην παράκτια πόλη Μπαρακόα, στο Γκουαντάναμο και στο Σαντιάγκο.


baracoa


Πέρασε τον έλεγχο


Με χαμηλούς τόνους, δείγμα της συμφωνίας του με την ουσία των προτάσεων που καταθέτει η επιτροπή, υποδέχτηκε ο ΣΕΒ το πόρισμα των «ειδικών» για τα Εργασιακά. Και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, αφού οι «συστάσεις» της επιτροπής αφήνουν ορθάνοιχτο το δρόμο να τεθεί στο τραπέζι της επικείμενης διαπραγμάτευσης το σύνολο της ατζέντας που θέτει ο ΣΕΒ για τις παραπέρα ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στις ομαδικές απολύσεις και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Στην αποτίμηση του πορίσματος που κάνει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, στέκεται ιδιαίτερα στις εξαιρέσεις που θεσπίζει το πόρισμα σε ό,τι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και την εφαρμογή της αρχής της «ευνοϊκότερης σύμβασης».

Συγκεκριμένα, ξεχωρίζει ότι «η επεκτασιμότητα κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας (προτείνεται) να είναι δυνατή μόνον εφόσον η ΣΣΕ καλύπτει το 50% των εργαζομένων, με το κριτήριο αντιπροσωπευτικότητας να πιστοποιείται από αδιάβλητο μηχανισμό». Κατά τον ίδιο τρόπο, ο ΣΕΒ δηλώνει την ικανοποίησή του επειδή, «σε κάθε περίπτωση, αναγνωρίζεται ότι οι δύο πλευρές που συνομιλούν στο επίπεδο της επιχείρησης κατανοούν τα ειδικότερα προβλήματα του χώρου τους και πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να τα επιλύουν».