Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Πώς η ανάγκη γίνεται ιστορία, πώς η ιστορία γίνεται σιωπή

 

Σύμφωνο του Μονάχου και εισβολή στην Τσεχοσλοβακία



MunichAgreement - Copy

Σαν σήμερα το 1939, οι Ναζί εισβάλλουν και καταλαμβάνουν την Τσεχοσλοβακία. Η εισβολή ήταν το αποτέλεσμα της «Συμφωνίας του Μονάχου» 1, την οποία συνυπέγραψαν, στις 29 Σεπτέμβρη 1938, ο Χίτλερ, ο Τσάμπερλεν (Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας), ο Νταλαντιέ (Πρωθυπουργός της Γαλλίας) και ο Μουσολίνι.
Με βάση τη «Συμφωνία του Μονάχου», οι ”Δυτικές” φιλελεύθερες χώρες υποχρέωναν την Τσεχοσλοβακία να παραδώσει στη Γερμανία εδάφη (τη Σουδητία), που ουσιαστικά την άφηναν έκθετη στην ενδεχόμενη επιδρομή.  Η Αγγλία και η Γαλλία με τελεσίγραφό τους ζήτησαν από την Τσεχοσλοβακία να δεχτεί τις απαιτήσεις του Χίτλερ.
 

Η υπογραφή της Συμφωνίας πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της λεγόμενης πολιτικής του «κατευνασμού», δηλαδή την ικανοποίηση των απαιτήσεων του Χίτλερ για επέκταση της Γερμανίας προς την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η πολιτική αυτή εκ μέρους των ”Δυτικών” αποσκοπούσε στο να στραφεί η ναζιστική Γερμανία κατά της Σοβιετικής Ένωσης. 

«Δημοκρατία» είναι, θα περάσει


«Δημοκρατία» είναι, θα περάσει

Γράφει ο Cogito ergo sum // Στο Ατέχνως
«Συνελήφθη και παρεπέμφθη εις τον Βασιλικόν Επίτροπον του Εκτάκτου Στρατοδικείου Αθηνών η Αθανασία Π. Παναγοπούλου, ετών 23. Εις την οικίαν της, επί της οδού Ευελπίδων 37, είχεν τοποθετήσει εις το πικ απ της δίσκους τού κομμουνιστού συνθέτου Μίκη Θεοδωράκη και μετέδιδεν αυτούς εις μεγάλην έντασιν. Εις χείρας της κατεσχέθησαν 12 δίσκοι» (Δημοσίευμα της ακραιφνώς φιλοδικτατορικής εφημερίδας “Ελεύθερος Κόσμος”, 12/9/1967).

Κατά την διάρκεια της χούντας, πολίτης βαδίζει αμέριμνος σιγοτραγουδώντας τραγούδια τού Μίκη. 

Άλλος πολίτης τον ακούει και αρχίζει να τον παρακολουθεί με σκοπό να τον καταδώσει μόλις συναντήσουν αστυνομικό. Δεν χρειάστηκε να περιμένει πολύ, καθώς εκείνη την εποχή οι αστυνομικοί αποτελούσαν είδος εν επαρκεία. Πριν προλάβει όμως να ανοίξει το στόμα του, ακούει τον προπορευόμενο να απευθύνεται στον αστυνομικό: «Συλλάβετε αυτόν που με ακολουθεί, κύριε αστυφύλαξ. Ακούει Θεοδωράκη.» (Ανέκδοτο της πρώιμης μεταπολιτευτικής περιόδου).

Περιπλανώμενοι

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ 



Το βίντεο αυτό δημιουργήθηκε στα πλαίσια της Ερευνητικής Εργασίας της Α' Λυκείου του Καλλιτεχνικού Σχολείου Ηρακλείου με τίτλο "Υπάρχουμε! Συνυπάρχουμε; Το εγώ, το εσύ και το εμείς στη σκηνή του κόσμου"