Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Η ”ημέρα της Ευρώπης” και η παραχάραξη της ιστορίας



Ο πραγματικός τους φόβος είναι να εμπεδωθεί στη μνήμη των λαών η αντιφασιστική νίκη ως αυτό που πραγματικά ήταν: η προσπάθεια του πρώτου κράτους των εργατών να προχωρήσει στην ιστορία σαν τέτοιο την ίδια στιγμή που νίκησε τον πιο ισχυρό στρατό σώζοντας τον κόσμο ολόκληρο απο τον τρόμο και το σκοτάδι του φασισμού.


 
Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συστηματική προσπάθεια απο την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραχαραχθεί η ιστορία με αποκορύφωμα την καθιέρωση της ιστορικής ημέρας της 9ης του Μάη, της αντιφασιστικής νίκης των λαών ως “ημέρα της Ευρώπης”.
 
.
 
Στις 9 Μαΐου του 1945, η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε ανευ όρων στις συμμαχικές δυνάμεις. Οι κύκλοι της Ε.Ε. προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός της συμμετοχής στα τέλη του πολέμου και των ΗΠΑ με την Μεγάλη Βρετανία κυρίως, και να αποδώσουν σε αυτές τα εύσημα της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας. Κάπου εδώ έρχεται να δέσει η θεωρία των δύο άκρων. Εκατομμύρια κονδύλια της Ε.Ε. δίνονται τα τελευταία χρόνια σε συνέδρια κρατών μελών (βλέπε Ταλίν), σε βιβλία ιστορίας, σε τοπικές αυτοδιοικήσεις (όπως χαρακτηριστικά κατήγγειλε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης) για την ταύτιση του κομμουνισμού-σοσιαλισμού με το ναζισμό, τον αιμοσταγή δικτάτορα Στάλιν με τον Χίτλερ (έναν Χίτλερ που τα τελευταία χρόνια διάφορες ιστορίες προσπαθούν να τον παρομοιάσουν ως έναν άτομο με ψυχολογικές διαταραχές, εθισμένο στα ναρκωτικά, αθωώνοντας εν μέρει την εγκληματική ιδεολόγια της φύσης του ναζισμού). Όσο περισσότερο σαπίζει το καπιταλιστικό σύστημα, τόσο βγαίνουν οι διάφοροι αναθεωρητές με τον μανδύα των επιστημόνων-πανεπιστημιακών ιστορικών να μιλήσουν για ολοκληρωτικά καθεστώτα και να χαρίσουν εν τέλει στις συμμαχικές δυνάμεις τα εύσημα της αντιφασιστικής νίκης.

Ξέπλυμα


Αδιαμφισβήτητα, η ανακοίνωση των ΗΠΑ ότι αποχωρούν από τη Συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν προκαλεί νέες ανησυχίες για κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και της αντιπαράθεσης στην περιοχή. Ομως η κυβέρνηση το χαβά της: Μέσω του Αλ. Τσίπρα, στην προχτεσινή τριμερή συνάντηση με Κύπρο και Ισραήλ, προσπάθησε για μια ακόμα φορά να ξεπλύνει τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για το δολοφονικό τους έργο. Από τη μία δήλωσε ότι «συμμερίζεται τις ανησυχίες» του Ισραήλ απέναντι στο Ιράν, αναπαράγοντας αυτούσια τα προσχήματα που αξιοποιούν ΗΠΑ - Ισραήλ για να κλιμακώσουν την επιθετικότητά τους στην περιοχή. Και από την άλλη, σε σχέση με το Παλαιστινιακό, δήλωσε ότι αναμένει «σημαντικές πρωτοβουλίες των ΗΠΑ», όπως «ένα ειρηνευτικό σχέδιο» επίλυσης, την στιγμή που οι ΗΠΑ ετοιμάζουν τη μεταφορά της πρεσβείας τους στην Ιερουσαλήμ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Η στάση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης αποτελεί ένδειξη του μέχρι πού μπορεί να φτάσει, πρωταγωνιστώντας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, στο όνομα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης. Αλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε στην «κοινή αντίληψη» με το Ισραήλ «για την ασφαλή μεταφορά των ενεργειακών πηγών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τον ευρωπαϊκό χώρο...». Αυτό είναι το υπόβαθρο της εμπλοκής της Ελλάδας στα βρώμικα σχέδια. Οι μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων πάνε χέρι - χέρι με το ξεδίπλωμα της επικίνδυνης πολεμικής δραστηριότητας, και αυτό είναι που ονομάζει η κυβέρνηση «σταθερότητα» και «ασφάλεια», και που δεν αφορά βέβαια το λαό, αλλά τα μονοπώλια και τα συμφέροντά τους.

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΑΣ Παμπατραϊκή κινητοποίηση ενάντια στους πλειστηριασμούς στις 22 Μάη



Στη διοργάνωση Παμπατραϊκής κινητοποίησης ενάντια στους πλειστηριασμούς την Τρίτη 22 Μάη, αποφάσισε σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο. Η κινητοποίηση που υπερψηφίστηκε από τη δημοτική Αρχή και τις παρατάξεις «Ανυπότακτη Πολιτεία» και «Όλοι μαζί για την Πάτρα» είναι μία από τη σειρά μέτρων που παίρνει ο δήμος Πάτρας ενάντια στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας.

Στην εισήγησή του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παναγιώτης Μελάς, μεταξύ άλλων ανέφερε πως:

«Με το Ν. 4472 (πολυνομοσχέδιο) η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ άνοιξε το δρόμο για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Στη συνέχεια, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) εξέδωσε την εγκύκλιο 1017/1-02-2018 που περιλαμβάνει και τους Δήμους που πρέπει υποχρεωτικά από 1η Μάη 2018 να διενεργούν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για κατάσχεση κινητών και ακινήτων. Γίνεται πλέον φανερό ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε φαινόμενα μαζικών πλειστηριασμών από το σύνολο των κρατικών φορέων (εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.).

Η επίθεση αφορά όλα όσα, με κόπους μιας ολόκληρης ζωής, έχει αποκτήσει η λαϊκή οικογένεια, όπως το σπίτι, το μαγαζί, το αυτοκίνητο, το ταξί, το χωράφι του μικρού αγρότη. Στόχος κυβέρνησης - ΕΕ είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου.

Καλώς τον Kάρολο, τον πρίγκιπα!



Καλώς τον Kάρολο, τον πρίγκιπα! – του Γεράσιμου Χολέβα



Πριν πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα ο Κάρολος είχαν αρχίσει, ήδη, οι αναλύσεις ορισμένων «σοβαρών» και αστείων που έχουν μικρούς και μεγάλους «θρόνους» στο δημόσιο διάλογο.  Με γνώση στο βασιλικό ρεπορτάζ μας έμαθαν διάφορα για τον Κάρολο και σόι του, για την αγάπη που έχει στους ανθρώπους (είναι φίλος των ανθρώπων ο Κάρολος γι’ αυτό έχει και φιλανθρωπική δράση…) και φυσικά για τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης του στην Ελλάδα.

Μέχρι και σήμερα – ήρθε ο Κάρολος, εάν σας ενδιαφέρει η είδηση – περίσσεψαν τα αφιερώματα και θέση έχουν πάρει οι ζωντανές συνδέσεις και οι λεπτομέρειες για την παραμονή του στην Ελλάδα.

Ήδη τον Κάρολο καλοδέχτηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και ο «αριστερός» (μην τα ξεχνάμε αυτό!) πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους διπλωματία θα ασκήσει ο Κάρολος εκ μέρους της Μεγάλης Βρετανίας. Μέχρι στιγμής, πάντως, μάθαμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι στο Λονδίνο τον επόμενο μήνα. Μάθαμε και κάτι ακόμα: Η επίσκεψη του Καρόλου μπορεί να αποτελέσει «ορόσημο» στις σχέσεις Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, σύμφωνα με δήλωση του «αριστερού» (μην το ξεχνάμε αυτό!) πρωθυπουργού μας.

Μεγάλη κινητικότητα στη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ




«Η Συμμαχία παραδοσιακά εστιάζει την απειλή στην ανατολική της πτέρυγα και ιδιαίτερα τελευταία, με την προσάρτηση της Κριμαίας και την κατοχή της ανατολικής πλευράς της Ουκρανίας. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθούν υπόψη οι αυθεντικές και πολύ ρεαλιστικές ανησυχίες των μελών της νότιας πτέρυγας, για τις προερχόμενες από το νότο και την ανατολή απειλές». Τάδε έφη Αντρές Μουνιόθ Μοσκέρα, νομικός και στέλεχος του ΝΑΤΟ, μιλώντας στο Συνέδριο Νομικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, με συνδιοργανωτές τη ΝΑΤΟική ανώτατη διοίκηση Ευρώπης (Supreme Headquarters Allied Powers Europe, SHAPE) και το Γ' Σώμα Στρατού, που έχει οριστεί ως ΝΑΤΟικό Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης (Nato Rapid Deployable Corps - Greece, NRDC/GR). Επισήμως, οι βασικές θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν «στις νομικές διαστάσεις των απειλών που αντιμετωπίζει η νότια πτέρυγα της Συμμαχίας και του κυβερνοχώρου». Σε αυτό το πλαίσιο, τέθηκαν υπό συζήτηση «νομικές προσεγγίσεις» για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», η οποία, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρθηκε, χρησιμοποιεί τη μετανάστευση και τις προσφυγικές ροές προς κράτη - μέλη της Συμμαχίας για να πετύχει τους στόχους της.

85 χρόνια από το «Ολοκαύτωμα των Βιβλίων» – 10 Μάη 1933



Πριν από 85 χρόνια, στις 10 Μαΐου του 1933, στην κεντρική πλατεία της Όπερας (πλατεία Μπέμπελ σήμερα) του Βερολίνου μπροστά από το Πανεπιστήμιο Χούμπολτ, μαζεύτηκαν 70.000 όρθια δίποδα.
85 χρόνια από το «Ολοκαύτωμα των Βιβλίων» - 10 Μάη 1933 

Δεν τους αποκαλώ ανθρώπους, γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ασυγχώρητη προσβολή, όχι μόνο για μένα, αλλά για το ανθρώπινο είδος.
Μαζεύτηκαν, που λέτε, χιλιάδες νεαρά δίποδα, του Ναζιστικού Κόμματος κι άναψαν μια μεγάλη φωτιά, υπό τους ήχους τυμπάνων κάνοντας τη νύχτα – μέρα!
Κάπου στις 11 το βράδυ, άρχισαν να καταφτάνουν κάρα κι αμαξίδια, που μεταφέρουν περισσότερα από 20.000 βιβλία κι έργα, των μεγαλύτερων Γερμανών – κι όχι μόνο – φιλοσόφων και μέσα σε αλαλαγμούς (διαχρονική γλώσσα των όπου γης ούγκανων) ρίχνονται όλα στην πυρά, ευνουχίζοντας και πνευματικά τον, ήδη καρατομημένο, γερμανικό λαό.
Τα βιβλία είχαν μαζευτεί νωρίτερα από όλες τις βιβλιοθήκες του Βερολίνου και των άλλων πόλεων και κυρίως από τις βιβλιοθήκες των Πανεπιστημίων.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ «Ξαναζωντάνεψε» ο ηρωικός ξεσηκωμός του Μάη του '36


Ιστορικό περίπατο στα βήματα του ξεσηκωμού των εργατών πραγματοποίησε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ το περασμένο Σάββατο

Στην πλατεία Ελευθερίας
Στην πλατεία Ελευθερίας
Με τη συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου και την κατάθεση στεφάνων στο χώρο των γεγονότων του Μάη του '36, ολοκληρώθηκαν χτες οι κεντρικές πρωτοβουλίες της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις εξελίξεις στην περιοχή, σε συνδυασμό με την κατάσταση της εργατικής τάξης και τα προβλήματά της. Στεφάνια κατέθεσαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, το ΠΑΜΕ, το Παγκαπνεργατικό Σωματείο, δεκάδες σωματεία και φορείς του λαϊκού κινήματος, η ΕΔΥΕΘ, η ΟΓΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.
 Ξεχωριστή στιγμή των κεντρικών πρωτοβουλιών του ΠΑΜΕ αποτέλεσε ο ιστορικός περίπατος, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Μάη, σε σημεία του κέντρου της πόλης όπου εξελίχθηκαν σημαντικά γεγονότα του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών το Μάη του '36, με τη συμμετοχή κυρίως νέων μελών των ταξικών σωματείων.

Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να γίνει κατανοητό σε ποια ιστορικά και κοινωνικοπολιτικά πλαίσια διεξήχθησαν τα γεγονότα τις μέρες του Μάη του '36, όπου από τον Βαρδάρη μέχρι την Αριστοτέλους και από το υπουργείο μέχρι την παραλία, σε διάφορες περιοχές, δίνονταν καθημερινά μάχες μεταξύ των απεργών, από τη μια, και της εργοδοσίας και της χωροφυλακής, από την άλλη. Και κυρίως να εξαχθούν συμπεράσματα, για τους σημερινούς αγώνες της εργατικής τάξης, τις σημερινές συνθήκες άγριας εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης, κατασυκοφάντησης των συλλογικών αγώνων.

ΚΑΛΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ....ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΔΡΑΚΟ !!!


 
Kανένα τέλος των << μνημονίων >> δεν θα υπάρξει, όταν είναι σε ισχύει όλοι οι μνημονιακοί νόμοι των κυβερνήσεων των τελευταίων 8 ετών και όταν πολλοί νόμοι από αυτούς και κυρίως από το 3ο μνημόνιο των ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ) θα εφαρμοστούν από το 2019, με νέο τσεκούρωμα συντάξεων και με ένα αφορολόγητο που πέφτει στα 5.200 ευρώ και φτωχοποιεί παραπέρα την συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Τα μέτρα εξαθλίωσης του λαού, τα μνημονιακά μέτρα, αποτελούν προϋπόθεση στην λεγόμενη ανάκαμψη της οικονομίας , δηλαδή στην ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου. Αφού η πολιτική των << μνημονίων >> έχει ταξικό πρόσημο και αποτελεί την πολιτική διεξόδου από την οικονομική κρίση, προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, των μονοπωλίων. 

Αυτή την πολιτική υπηρετεί με συνέπεια η συγκυβέρνηση ( ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ) σε συνέχεια των προηγούμενων αστικών κυβερνήσεων της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ και των ουρών τους.