Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Προκαλεί το αίσθημα δικαίου του λαού η απόφαση για τον δολοφόνο του Αλ. Γρηγορόπουλου


  Πηγή: Eurokinissi

Σε σχόλιο για την απόφαση του Εφετείου Λαμίας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Προκαλεί δικαιολογημένα το αίσθημα δικαίου του λαού και της νεολαίας η σημερινή απόφαση του Εφετείου Λαμίας, η οποία "έριξε στα μαλακά" τον εν ψυχρώ δολοφόνο του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, μειώνοντας την ποινή του στα 13 έτη, αντί της ισόβιας κάθειρξης που του είχε επιβληθεί από το πρωτόδικο δικαστήριο, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την αποφυλάκισή του.

Εντύπωση δημιουργεί η αναγνώριση στον συγκεκριμένο δολοφόνο του ελαφρυντικού του προηγούμενου σύννομου βίου, όταν αυτό δεν συμβαίνει στην πράξη σε μια σειρά άλλους δράστες, που διαθέτουν λευκό ποινικό μητρώο, αλλά δεν τυχαίνει να προέρχονται από το μηχανισμό της κρατικής καταστολής ή από οικονομικά εύπορα στρώματα.

Αποδεικνύεται επιπλέον στην πράξη το προβληματικό περιεχόμενο των διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα, όσον αφορά στο ύψος της ποινής που προβλέπει για το συγκεκριμένο αδίκημα, τις οποίες αξιοποίησε το δικαστήριο.

Με την ίδια απόφαση, μάλιστα, το ίδιο δικαστήριο αθώωσε τον άλλον κατηγορούμενο, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ποινή κάθειρξης 10 ετών για συνέργεια στη συγκεκριμένη δολοφονία».

902.gr

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ


Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες, διαγραφή τόκων από χρέη στο Δημόσιο και επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των ΕΑΣ

 



Τρεις τροπολογίες κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Μείωση ΕΝΦΙΑ και βελτιώσεις στη ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση του ν.4611/2019».

Οι Τροπολογίες αφορούν:

  • Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ στην ιδιοκτησία της λαϊκής οικογένειας.
  • Τη διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων και την περικοπή οφειλών των λαϊκών οικογενειών από χρέη προς το Δημόσιο. Ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία των μη μισθωτών και των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ.
  • Επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους της ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΒΕΕ» (ΕΑΣ ΑΒΕΕ).

“Το δικό μου Τσερνόμπυλ” – Η “πραγματικότητα” της σειράς εναντίον της μνήμης όσων επέζησαν



“Ένας ολόκληρος γαλαξίας αντικομμουνιστικών ταινιών που εμφανίζονται στις οθόνες μας, ακόμα και 30 χρόνια μετά την πτώση του κομμουνισμού, εκφράζουν τη συνειδητή άποψη της κυρίαρχης τάξης που θέλει να κρατήσει το μέλλον για τον εαυτό της, υποτάσσοντας την ιστορία μας”

Μεταφράζουμε και φιλοξενούμε σήμερα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο του Ουκρανού δημοσιογράφου Άντριυ Μάντσουκ, σχετικά με τη σειρά φαινόμενο “Τσερνόμπιλ”. Το κείμενο έχει ενδιαφέρον, όχι μόνο επειδή ο συγγραφέας έζησε ως παιδί τα γεγονότα, ενώ ο πατέρας του ήταν στους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά κι επειδή φιλοξενεί τεκμηριωμένες απόψεις, όπως της υποδιευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Τσερνόμπιλ, που συνεργάστηκε με τους συντελεστές της σειράς, επικρίνοντας όμως σφόδρα το τελικό αποτέλεσμα. Αναδεικνύεται ανάγλυφα η συνειδητή διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας, αλλά και η ιδεολογική στόχευσή της. Με επιμέρους αξιολογήσεις του αρθρογράφου μπορεί κανείς να διαφωνήσει, όπως πχ με την άποψή του περί “σοσιαλιστή” Μπέρνι Σάντερς. Κι αυτό όμως ακόμα συνηγορεί στο ότι το κείμενο δε γράφεται – όπως είναι φανερό κι από άλλο σημεία- από κάποιον ένθερμο φίλο της ΕΣΣΔ, πολλώ δε μάλλον κομμουνιστή, δεδομένης και της – παλιότερης τουλάχιστον – δραστηριοποίησης του Μάντσουκ στην οργάνωση Μπορότμπα, που στο παρελθόν διέθετε στενούς δεσμούς με την Die Linke στη Γερμανία.

ΣΥΡΙΖΑ: Απ'τον Ιούνη του '12 στον Ιούλη του '19*



[...]
Λίγο διάστημα μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, ως αξιωματική αντιπολίτευση πλέον, ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να διολισθαίνει σε μια λογική «εθνικής ενότητας», διακηρύσσοντας την ικανοποίηση των πάντων, μέσα από μια πολιτική εξαγγελία για «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ελληνικού καπιταλισμού.

Η εσωτερική λειτουργία του Κόμματος ήταν πλέον υποτυπώδης, καθώς τα όποια θεσμικά όργανα, από τις «πολιτικές κινήσεις» βάσης μέχρι την Κεντρική Επιτροπή, έπαιζαν έναν υποδεέστερο ρόλο συγκριτικά με τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι σε μεγάλο βαθμό δεν ήταν γνωστοί στο κόμμα. Μέχρι τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ «έκαιγε τα καύσιμα» της προηγούμενης περιόδου των κινημάτων, μετατρέποντας τη δυναμική τους σε εκλογικό ποσοστό και υπάγοντάς την στην προοπτική μιας «ανατροπής» που επαναπροσδιορίστηκε ως «παραγωγική ανασυγκρότηση» (του ελληνικού καπιταλισμού, φυσικά) και ως «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης» (των φαινομένων ακραίας φτώχειας). Στην εσωκομματική αντιπαράθεση το παιχνίδι είχε κριθεί από το τέλος του 2013 το αργότερο. Ως βασική εσωκομματική αντιπολίτευση είχε αναδειχθεί το «Αριστερό ρεύμα», το οποίο αντιπαρατίθετο όχι με την ουσία της στρατηγικής που εξέφραζε ο Αλέξης Τσίπρας («παραγωγική ανασυγκρότηση»), αλλά για τον τρόπο με τον οποίο θα λάβει χώρα η «παραγωγική ανασυγκρότηση» του ελληνικού καπιταλισμού: με ευρώ ή με (τη νέα) δραχμή;

Το εργατικό κίνημα πρέπει να προετοιμαστεί για την επίθεση που ετοιμάζει η νέα κυβέρνηση με το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού (VIDEO)





«Αιτία πολέμου» χαρακτήρισε το «άνοιγμα» του Ασφαλιστικού που ετοιμάζει και η σημερινή κυβέρνηση με την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίες θα έχουν ανείπωτες συνέπειες για ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 29 Ιούλη σε εκπομπή της τηλεόρασης του «ΣΚΑΪ».

Ο πολιτισμός «βγήκε» στις αγορές



 imerodromos.gr

Υπάρχουν δύο τρόποι να αντιλαμβάνεται κάποιος τον πολιτισμό. Ο ένας είναι ως δημόσιο και πρωτίστως κοινωνικό αγαθό, πηγή και φορέα γνώσης, προνομιακό πεδίο για καλλιέργεια ήθους και γνώσης, δημιουργική και διαλεκτική σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν και το μέλλον. Ο άλλος τρόπος είναι να τσουβαλιαστεί μέσα στο καλάθι με τα προς κατανάλωση προϊόντα, ως προϊόν και αυτός και να αντιμετωπιστεί με τους αγοραίους όρους της ελεύθερης οικονομίας.

Η «συνέχεια»...


Η «συνέχεια» στη νέα φάση της αντεργατικής επίθεσης, όπως αυτή καταγράφηκε και στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, δεν θα μπορούσε παρά να αφορά όλους τους παράγοντες που παίζουν ρόλο για την προώθησή της. Κι αν η κυβέρνηση ΝΔ, σε ό,τι αφορά τα Εργασιακά, έπιασε το νήμα από την απεργοκτόνα διάταξη Αχτσιόγλου που ψήφισε πέρσι μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να αναγγείλει σήμερα νέες αντιδραστικές αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, η συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ έπιασε το νήμα... από τον εαυτό της! Οπως ακριβώς η πλειοψηφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ κατάπιε αμάσητη την απεργοκτόνα νομοθετική διάταξη που ψήφισαν μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ τον Γενάρη του 2018, αρνούμενη ακόμα και να κηρύξει απεργία, έτσι ακριβώς και τώρα, σε μια ανακοίνωση 800 λέξεων για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για το νέο χτύπημα στο απεργιακό δικαίωμα που προανήγγειλε ο Γ. Βρούτσης, ούτε βέβαια και για τις άλλες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο και τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης στο Ασφαλιστικό. Και τι να πουν, άλλωστε... Μόνο να χαιρετίσει την εξέλιξη θα μπορούσε η συνδικαλιστική μαφία, ο αρχηγός της οποίας άλλωστε έχει δηλώσει ξεδιάντροπα ότι τάχα «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της»!