Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Το 30% των μισθωτών με μερική απασχόληση και μέσο μισθό 393 ευρώ μεικτά!


Συνεχής η μείωση των μισθών, τόσο στη μερική όσο και στην πλήρη απασχόληση

Κατά 10,7% αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση μέσα σε ένα μόνο χρόνο
Κατά 10,7% αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων με μερική απασχόληση μέσα σε ένα μόνο χρόνο
Τη σταθερή μείωση των μισθών και τη συνεχώς κλιμακούμενη αύξηση της μερικής απασχόλησης καταγράφουν για ακόμα έναν μήνα τα στοιχεία του ΙΚΑ (νυν ΕΦΚΑ), καθώς χτες δημοσιοποιήθηκαν - ως συνήθως με μεγάλη καθυστέρηση - τα στατιστικά δεδομένα για τους μισθούς και την απασχόληση τον Μάη του 2016.
 Σύμφωνα με αυτά, κοντά 600.000 εργαζόμενοι σε καθεστώς μερικής απασχόλησης έχουν μέσο μισθό μόλις 393,79 ευρώ μεικτά!

Ο μέσος μισθός στο σύνολο των 2 εκατομμυρίων μισθωτών ανέρχεται στα 949,69 ευρώ μεικτά. Αν αφαιρεθούν, δηλαδή, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο μέσος μισθός των μισθωτών της χώρας διαμορφώνεται κάτω από τα 800 ευρώ.

Ο μέσος μεικτός μισθός των μισθωτών ακολουθεί πτωτική πορεία. Με έτος βάσης το 2011, δηλαδή έναν χρόνο πριν τη γνωστή Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία το αστικό κράτος παρενέβη απευθείας και με νόμο μείωσε τους μισθούς και κατάργησε Συλλογικές Συμβάσεις, αυτός συρρικνώθηκε από τα 1.253,29 ευρώ μεικτά στα 949,69 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, οι μισθωτοί μέσα σε μια πενταετία (2011 - 2016) έχασαν σχεδόν το 1/4 των αποδοχών τους (24,2%), χώρια την υπόλοιπη επίθεση στο εισόδημά τους, με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας και άλλα αντεργατικά μέτρα.

Αντιλαϊκό μενού...


Πηγή: Eurokinissi 
 
Οι αβεβαιότητες και οι κίνδυνοι που εκδηλώνονται γύρω από τους ρυθμούς ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία στιγματίζουν, σε αυτήν τη φάση, τα αντιλαϊκά παζάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με το κουαρτέτο.
Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, σπεύδει να διαβεβαιώσει για την αδιάλειπτη πορεία των συγκλίσεων και της «προόδου» των παζαριών της με το κουαρτέτο, αφήνοντας μάλιστα να αιωρούνται και σενάρια για την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης» σε δύο ή και περισσότερες φάσεις. Στην πραγματικότητα, η αντιλαϊκή επίθεση, πέρα και πάνω από τα όποια «διαδικαστικά» και άλλα προσκόμματα, ανεξάρτητα και από τους οξυμένους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, εξελίσσεται με βάση την ενιαία στρατηγική κατεύθυνση, στοχεύοντας στην ανάκαμψη της ανταγωνιστικότητας του εγχώριου κεφαλαίου.

Διαβολική σύμπτωση


«Ενθουσιώδης» είναι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τη χτεσινή Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας: «Αναστοχασμός», «νέες διεκδικήσεις», αγώνες ενάντια στον «ρατσισμό και τον σεξισμό», «συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων» και άλλα πολλά αναφέρει για τις γυναίκες, ενώ από τη δράση της κυβέρνησης ξεχωρίζει την εγκύκλιο για τη μη χρήση σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα (!) και το νομοσχέδιο για την «ουσιαστική ισότητα των φύλων». Προσέξτε τώρα μια «διαβολική» σύμπτωση: Ολα τα παραπάνω γράφτηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ μία μόλις μέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή της Ερώτησης του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και τη σίτιση των νοσοκομείων, που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες και είτε δεν πληρώνονται, είτε βρίσκονται υπό απόλυση, είτε αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο από συμβασιούχες του εργολάβου να γίνουν οι ίδιες εργολάβοι του εαυτού τους. Εκεί, ο αρμόδιος υπουργός Υγείας χαρακτήρισε «μαξιμαλιστικά» τα αιτήματα των εργαζόμενων γυναικών, οι οποίες, ανάμεσα σε άλλα, διεκδικούν να ισχύει η 6μηνη άδεια μητρότητας για τις μωρομάνες...