Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022

«Σπύρο έλα στο βουνό, εκεί που χτίζεται η Νέα Ελλάδα…»

 


Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο Σπύρος Μελετζής, ο φωτογράφος της Αντίστασης, που «κατάφερε μέσα από τα φωτογραφικά του ντοκουμέντα, να καταγράψει αδρά, αντρίκεια, μ’ όλη την αλήθεια του τον απελευθερωτικό αγώνα για να θεμελιώσει ο λαός μας μια καινούργια Ελλάδα»

«Ο Σπύρος Μελετζής είναι ο έφηβος της Εθνικής Αντίστασης, ο φωτογράφος, το “σαΐνι” όπως ήταν το παρατσούκλι του…”Σπύρο έλα στο βουνό, εκεί που χτίζεται η Νέα Ελλάδα”, ήταν το κάλεσμα που έστειλε το ΠΓ του ΚΚΕ στον Σπύρο Μελετζή…Όταν ο Σπύρος ανέβηκε στο βουνό, κατάφερε μέσα από τα φωτογραφικά του ντοκουμέντα, να καταγράψει αδρά, αντρίκεια, μ’ όλη την αλήθεια του τον απελευθερωτικό αγώνα για να θεμελιώσει ο λαός μας μια καινούργια Ελλάδα. Ο Σπύρος Μελετζής κατάφερε να καταγράψει την έκφραση και την κίνηση του ένδοξου αγωνιστή, μέσα από τη φωτογραφική του τέχνη και να απαθανατίσει το έπος της Εθνικής Αντίστασης».  Νίκος Καραντηνός

Αν είχε περάσει ο νόμος για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη πριν από την πανδημία...

 

Το ξέσπασμα της πανδημίας πριν από σχεδόν τρία χρόνια ξεφτίλισε και εντέλει έτσι φρέναρε προσωρινά τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Ξεμπρόστιασε τους θιασώτες του ιδιωτικού τομέα της Υγείας (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ που ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές τους, τον προσκυνούν και επί των ημερών τους τον πριμοδότησαν και τον γιγάντωσαν), του οποίου η... τεράστια «προσφορά» συνοψίζεται στα εξής αποκαλυπτικά στοιχεία:

Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, όπου έγιναν πάνω από 700 εισαγωγές COVID στο ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας αρνήθηκε να παραχωρήσει κάποια κλίνη. Στο δεύτερο κύμα, με περίπου 21.734 εισαγωγές στο ΕΣΥ, ο ιδιωτικός τομέας, αφού χρηματοδοτήθηκε αδρά από το κράτος, διέθεσε μόλις 200, ενώ στο τρίτο και φονικότερο κύμα με 50.620 εισαγωγές στο ΕΣΥ, διέθεσε μόλις 278 κλίνες! Στο σύνολο οι κλίνες του ιδιωτικού τομέα έμειναν κατά 95% COVID free!! Γι' αυτήν τη μεγάλη συμβολή οι κλινικάρχες χρηματοδοτήθηκαν από την κυβέρνηση με 60 εκατομμύρια ευρώ! Και σε όλα αυτά μπορεί κάποιος να συνυπολογίσει την τεράστια κερδοσκοπία από τα διαγνωστικά τεστ (που στο πρώτο κύμα έφτανε τα 350 ευρώ ανά τεστ) αλλά και την εκτόξευση των κερδών των ιδιωτικών θεραπευτηρίων από τη γιγάντωση της μη COVID νοσηρότητας που δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί από τα δημόσια νοσοκομεία αφού αυτά είχαν μετατραπεί σε «μιας νόσου».

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη έρχεται να γιγαντώσει περισσότερο τα κέρδη του παρασιτικού ιδιωτικού τομέα της Υγείας αφού καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στα δημόσια νοσοκομεία και στέλνει τους ασθενείς έτοιμη πελατεία στα ιδιωτικά μεγαθήρια της Υγείας.

Τι θα συνέβαινε αν ίσχυε αυτό το τερατούργημα πριν από την εκδήλωση της πανδημίας;

Διαρκή μνημόνια στη ... μεταμνημονιακή εποχή

 

Ο λαός στενάζει αλλά τα «κοράκια» κάνουν χρυσές δουλειές

 

Eurokinissi

Πολυετή μνημόνια στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εάν δεν τηρηθούν θα επιβάλλονται πρόσθετα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, προτείνει η Κομισιόν η οποία τη βδομάδα που πέρασε παρουσίασε τις προτάσεις της για τους νέους κανόνες που θα διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η παρέμβαση αυτή έρχεται να προστεθεί στη λεγόμενη «μεταμνημονιακή εποπτεία» αλλά και στα προαπαιτούμενα αντιλαϊκά μέτρα του υπερμνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης, που περιλαμβάνουν ανάμεσα σε άλλα νέο κύμα πλειστηριασμών και κατασχέσεων, πρωτογενή πλεονάσματα και πρόσθετη φοροεπέλαση στα λαϊκά νοικοκυριά.

Θυμίζουμε ότι από την άνοιξη του 2020 - εν μέσω πανδημίας - αποφασίστηκε το προσωρινό «πάγωμα» του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να τροφοδοτηθούν με φτηνό χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Τώρα φαίνεται πως δίνεται το «πράσινο φως» για το αναμενόμενο, δηλαδή το «μάζεμα» της επεκτατικής πολιτικής, την οποία επίσης πλήρωσαν οι λαοί, με την επαναφορά σε πιο σκληρά δημοσιονομικά - και όχι μόνο - μέτρα, που αν δεν τηρηθούν θα υπάρξουν κυρώσεις σε βάρος των λαών. Παράλληλα, η πρόταση της Κομισιόν επιχειρεί να «ισορροπήσει» και τους μεγάλους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα κράτη - μέλη για το ποιος θα φορτωθεί τη χασούρα για τα μεγάλα κρατικά χρέη, που ανοίγουν παραπέρα και την «ψαλίδα» της ανταγωνιστικότητας των καπιταλιστικών οικονομιών.

Συνταγογραφούμενο Οπιούχο

 



 

«Πρέπει να αποφεύγουμε την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής!». Δεν μπορεί, το έχετε ακούσει αυτό το κλισεδάκι, από πολλά και πολύχρωμα στόματα. Και ξαφνικά η απαξίωση αυτή του λαοφιλούς ποδοσφαίρου έγινε με μιας δόγμα στρατηγικής και τακτικής αντιπαράθεσης, μετατρέποντας τα πάντα σε γήπεδο. ‘Η, καλύτερα, αρένα (όπως πομπωδώς διάφορα γήπεδα στα οποία πωλείται κι αγοράζεται ποδοσφαιρικό θέαμα ονομάζονται αρένες, είτε του ΟΠΑΠ είτε της Μπάγερ).

Η γλώσσα όμως είναι αποκαλυπτική. Ο χαμός που ξέσπασε με το πέναλτι στο τελευταίο λεπτό του λεγόμενου ντέρμπι των αιωνίων, πράσινων και κόκκινων, δεν έφερε στην επιφάνεια κάτι καινούριο. Απλούστατα ο παραγεμισμένος βόθρος ξεχείλισε απότομα, αλλά και πολύ καλά μελετημένα. Η ατζέντα με την απεργία μπροστά, με τη φτώχεια ολούθε, με την ενεργειακή ανασφάλεια πιο γλιστερή κι απ’ τον βρεγμένο χλοοτάπητα, και την ασφυξία από τα απόνερα του πολέμου πιο οδυνηρή κι απ’ τα δακρυγόνα και τα καπνογόνα, έπρεπε να αλλάξει. Ο αγώνας για καθημερινή επιβίωση των πολλών, της κερκίδας, έπρεπε για μια ακόμα φορά στον αστικό μεταπολιτευτικό κοινοβουλευτισμό να μετατραπεί σε ντέρμπι, κάτι σαν μονομαχία στο Ελ Πάσο, υπέρ της διαβόητης Αγίας Πόλωσης.

Το μυαλό μας βρίσκεται στον λαό και τους εργαζόμενους της Κούβας (ΦΩΤΟ)

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΜΕ ΜΕ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΚΟΥΒΑΣ


 

Συνάντηση με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών στα γραφεία του ΠΑΜΕ είχαν το πρωί της Δευτέρας οι Κουβανοί συνδικαλιστές Ulises Guilarte de Nacimiento, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Συνδικάτων Κούβας (CTC) και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), και Ismael Drullet Pérez, μέλος της Γραμματείας της CTC, υπεύθυνος για τις Διεθνείς Σχέσεις, στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιούν στη χώρα μας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερντάντες.