Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Αντικομμουνισμός σε περιόδους… πανδημίας


  Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η ταξική πάλη και ιδιαίτερα η ιδεολογική –πολιτική πάλη, δεν σταματά  στις περιόδους πανδημίας. Αυτή την αλήθεια ήλθε να επιβεβαιώσει δημοσίευμα της Κυριακάτικης Δημοκρατίας (15/3) για να δείξει ότι ο αντικομμουνισμός είναι μία… «αρρώστια» που επιβιώνει απέναντι σε κάθε ιό στο σύστημα που ζούμε!

Σε δημοσίευμα λοιπόν (σελ. 48) – κρίνοντας τη στάση του ΚΚΕ- αναφέρει:”Ένα από τα ανέκδοτα των ημερών δημοσιεύτηκε από το γραφείο Τύπου της Κ.Ε του ΚΚΕ: «Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και προφύλαξης από την επιδημία του κορονοϊου , ανακοινώνουμε την αναβολή όλων των μαζικών εκδηλώσεων των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μέχρι το Πάσχα.». Κάνει «μαζικές εκδηλώσεις» το ΚΚΕ:

Η «ομοψυχία» της ενοχής και ο Ζαχαριάδης!



Η λεζάντα που «έγραψε» λίγες μέρες πριν από το κύμα της πανδημίας σε συνέντευξη του Αλ. Τσίπρα σε τηλεοπτικό σταθμό έλεγε: «Είμαστε έτοιμοι να βάλουμε πλάτη».

Τώρα, εν μέσω πανδημίας, που το βάρος της σε όλους τους τομείς μετακυλίεται καθημερινά στις πλάτες του ελληνικού λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ τηρεί σχολαστικά αυτό που έλεγε η λεζάντα.

Το αφήγημα της «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης» πρέπει όμως να στηριχτεί. 
Και στα «δύσκολα» βγαίνουν μπροστά οι έμπειροι, όπως π.χ. ο Καρτερός, που τιτλοφορεί το άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή» με το σαφές «όπως πάντα σε κρίσιμες στιγμές». Ο αρθρογράφος προσπαθεί να πει στο άρθρο του ότι αριστερό σήμερα είναι να το βουλώσουμε, να μη μιλήσουμε για ευθύνες, να μη διεκδικηθεί ούτε μισό μέτρο από την κυβέρνηση.

Κάνει όντως το κράτος ό,τι πρέπει κ. Χαρδαλιά;




Στη χθεσινοβραδινή ενημέρωση ο κ. Χαρδαλιάς, πρόσφατα αναβαθμισθείς Υφυπουργός της κυβέρνησης Μητσοτάκη διαβεβαίωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία». Ισχυρίστηκε ότι «το κράτος είναι εδώ, η πολιτεία είναι εδώ». Έκλεισε την ενημέρωσή του με τη μόνιμη κυβερνητική επωδό «ο μόνος δρόμος αντιμετώπισης της πανδημίας είναι η ατομική ευθύνη».

Δυστυχώς θα φτάσουμε εκεί που θα φτάσουμε επειδή το κράτος επί χρόνια δεν κάνει αυτό που πρέπει, επειδή το κράτος από το ξέσπασμα της επιδημίας δεν οργανώθηκε όπως πρέπει και επειδή ακόμα και σήμερα, στο και πέντε, το κράτος επιμένει να μην κάνει αυτό που πρέπει.

Πρώτον. 

Σύμφωνα με όλες τις μελέτες ποσοστό που κυμαίνεται από 3% μέχρι 5% των ασθενών από τον ιό Covid-19 χρήζει νοσηλείας σε ΜΕΘ. Στην Ελλάδα οι κλίνες ΜΕΘ είναι περίπου 550, 6 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000 πολίτες. Στη Γερμανία διαθέτουν 29,2 κρεβάτια ΜΕΘ ανά 100.000, στην Ιταλία διαθέτουν 12,5 και στην Ισπανία 9,7.

Και για όσους δεν το κατάλαβαν: Αυτό που ζούμε σήμερα είναι μόνο σκηνές από τον εφιάλτη της Δευτέρας — Κυρ Μητσοτάκης: Η ατομική ευθύνη στον λαό, η πλήρης κοινωνική ανευθυνότητα στο κεφάλαιο — Μείνε σπίτι και σκέψου που είναι η θέση σου όταν θα βγεις απ' αυτό


Μπορεί να κλείνουμε τις εκκλησίες, αλλά έχουμε την Παναγιά κορόνα στο κεφάλι μας!
ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Στην πεπατημένη της «ατομικής ευθύνης» και της πριμοδότησης του κεφαλαίου
Τρίτη 17/03/2020 - 18:12 - Ενημέρωση: Τρίτη 17/03/2020 - 18:38
«Πολεμικούς τόνους» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στο τηλεοπτικό του διάγγελμα μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, όμως, δεν τους συνόδεψε με αντίστοιχες ανακοινώσεις για την ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Απεναντίας, ακολούθησε την πεπατημένη των επικλήσεων στην «ατομική ευθύνη», έταξε ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο και περιορίστηκε σε εκκλήσεις να μη γίνουν απολύσεις από τους επιχειρηματικούς ομίλους, τακτική που αποθρασύνει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Συνεχίζει την απαράδεκτη αξιοποίηση της επιδημίας για fast track ψήφιση αντιλαϊκών νόμων


Να διακοπεί η λειτουργία της Βουλής και να συνεδριάζει μόνο για θέματα που αφορούν την πανδημία, απαίτησε ξανά χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος

INTIME NEWS
Την ανάγκη, λόγω των έκτακτων καταστάσεων που προκύπτουν από την πανδημία, να διακοπεί η λειτουργία της Βουλής και αυτή να συγκαλείται μόνο όταν υπάρχουν έκτακτα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τα θέματα που προκύπτουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ή για τις επιπτώσεις που αυτή έχει στους εργαζόμενους και στη λαϊκή οικογένεια, ανέδειξε ξανά χτες μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, στηλιτεύοντας τη στάση της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αξιοποιεί την πανδημία και τα μέτρα που έχουν ληφθεί και στη Βουλή προκειμένου να περάσει με fast track διαδικασίες αντιλαϊκά νομοσχέδια.
 Θυμίζουμε πως την περασμένη βδομάδα, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, οι εκπρόσωποι της ΝΔ, με τη στήριξη και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων - που απέρριψαν τις προτάσεις του ΚΚΕ - και με πρόσχημα τη μείωση του συνωστισμού πολλών βουλευτών στη Βουλή, αποφάσισαν μέτρα όπως η εφαρμογή του άρθρου 107 του κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο στην Ολομέλεια θα μιλούν μόνο οι αρμόδιοι υπουργοί, οι εισηγητές των κομμάτων και ένας έως δύο βουλευτές από κάθε κόμμα, καθώς και μειωμένες συνεδριάσεις των Διαρκών Επιτροπών οι οποίες συζητούν τα νομοσχέδια. Την ίδια ώρα όμως το νομοθετικό έργο θα συνεχίζεται κανονικότατα, ανοίγοντας δηλαδή το δρόμο για να περάσουν με συνοπτικές διαδικασίες τα αντιλαϊκά τερατουργήματα που έχουν δρομολογηθεί, ακόμα και αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, που όπως έχει γνωστοποιηθεί αναμένεται να κατατεθεί αυτές τις μέρες.

Ποια ευθύνη;


  Πηγή: Associated Press

Για άλλη μια φορά χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μαζικά sms τονίζοντας την «ατομική ευθύνη» μας για την πανδημία. Είναι αυτό που ακούμε σταθερά, σε όλους τους κλιμακούμενους τόνους, όλες αυτές τις μέρες, από τους κυβερνητικούς και κρατικούς αξιωματούχους και από τα ΜΜΕ.

Η ατομική ευθύνη αποτελεί βέβαια συστατικό στοιχείο στην υλοποίηση κάθε σχεδιασμού για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι όμως προκλητικό να αξιοποιείται για να κρυφτούν οι ευθύνες της κυβέρνησης και του αστικού κράτους. Γιατί αυτό που μετριέται σήμερα δεν είναι απλώς η ευθύνη του καθενός, αλλά η ικανότητα και ετοιμότητα του κράτους, της κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, του συστήματος συνολικά, να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση με κύριο κριτήριο την υπεράσπιση της υγείας του λαού.

Αλλωστε, η ατομική υπευθυνότητα «εμπνέεται» όχι από εκκλήσεις αλλά από τη συνολική λειτουργία της κοινωνικής και πολιτικής οργάνωσης όταν αυτή βάζει στο επίκεντρο τις κοινωνικές λαϊκές ανάγκες. Ετσι καλλιεργούνται η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα και η ευθύνη.