Σάββατο 18 Αυγούστου 2018

Υπόβαθρο


Και ξαφνικά, όλα καλά! Μετά την απόφαση της Τουρκίας να απελευθερώσει τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς, η εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική κυβέρνηση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή είναι σχεδόν ειδυλλιακή. Θα λέγαμε μάλιστα ότι θυμίζει τα περί «δυναμικής επανεκκίνησης σε καινούργια βάση», που έλεγαν μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβρη, για να ακολουθήσουν όσα ακολούθησαν. Ο εφησυχασμός που καλλιεργεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την επιθετικότητα και προκλητικότητα της Τουρκίας, τον βρώμικο ρόλο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και τη δική της ενεργή συμμετοχή στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για λογαριασμό της αστικής τάξης, είναι προκλητικός και πρέπει να σημάνει συναγερμό στο λαό. Οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί, με τη σύλληψή τους, έγιναν «πιόνια» στη σκακιέρα ευρύτερων γεωπολιτικών παιχνιδιών, που όχι μόνο δεν τελείωσαν με την απελευθέρωσή τους, αλλά παίρνουν ολοένα και πιο οξυμένες μορφές, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών για τις σφαίρες επιρροής, τα ενεργειακά κοιτάσματα και τους εμπορικούς δρόμους στην ευρύτερη περιοχή. Σ' αυτό το επικίνδυνο κουβάρι μπλέκουν τους λαούς τα μονοπώλια και οι κυβερνήσεις τους. Και μπορεί το επεισόδιο της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών να έληξε με θετικό τρόπο, το υπόβαθρο όμως των τουρκικών αμφισβητήσεων, της τουρκικής επιθετικότητας και του ανταγωνισμού ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας - Τουρκίας συνεχίζει να υπάρχει και να προκαλεί κινδύνους για άλλα, λιγότερο ή περισσότερο σοβαρά «επεισόδια» στο μέλλον.

Τα στοιχεία του ΕΦΚΑ αποκαλύπτουν τα παραμύθια της κυβέρνησης για την έξοδο από τα μνημόνια







Από herko στο Αυγ 18, 2018 Κοινωνία
 
Η μεγάλη μείωση του μέσου μισθού, που για την πλειοψηφία των εργαζομένων μεταφράζεται σε μισθούς πείνας, και η διεύρυνση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της «αγοράς εργασίας» που διαμορφώθηκε με τους αντεργατικούς νόμους όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, και της σημερινής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης, ενώ συνεχίζονται και μετά απ’ αυτή.

H κυβέρνηση δεν κατάργησε, ούτε σκοπεύει να καταργήσει κανέναν από τους αντεργατικούς μνημονιακούς νόμους, αποκαλύπτουν την κοροϊδία της «καθαρής εξόδου» για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.

Επάγγελμα πρώην… κομμουνιστής!




– Τι επαγγέλλεστε;

Επάγγελμα πρώην... κομμουνιστής– Είμαι πρώην κομμουνιστής.

– Μμμμ… πάρα πολύ ενδιαφέρον. Και τι μπορείτε να κάνετε για μας;

– Ό,τι ακριβώς χρειάζεστε κι έχετε ανάγκη. Δηλαδή μπορώ τα πάντα για σας. Γιατί αν χάσετε την εξουσία σας… Είμαι ό,τι πιο χρήσιμο μπορείτε να φαντασθείτε! Μιλάω αριστερά κοιτάζοντας δεξιά. 

Είμαι επαναστάτης βροντερός στα λόγια, που οφείλω να πω πως μου έμαθαν καλά να χειρίζομαι, ενώ στην πράξη κάνω ό,τι πρέπει για να φρενάρω τη συνείδηση. Βαρέθηκα ξέρετε τις επαναστάσεις, τις εξεγέρσεις και τους χαζούς ηρωισμούς. 

Δεν αντέχω άλλες φασαρίες και ξεσηκωμούς. Ζητάω κοινωνική ειρήνη, συνεργασία όλων με όλους για το …κοινό μας καλό. Δώστε μου ένα ρόλο στη μηχανή σας και δεν θα μετανιώσετε.

– Μάλιστα… Και με τους τέως συντρόφους σας;