Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Δύο εικόνες

 

Οι κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά κόμματα πανηγυρίζουν για τα «μεγάλα έργα» του «πράσινου new deal», για τους αγωγούς και τις υποδομές φυσικού αερίου που διασχίζουν τη χώρα, για τα «ντιλ» των ενεργειακών κολοσσών που μετατρέπουν την Ελλάδα σε «ενεργειακό κόμβο». Αλλά προχτές στο Καματερό, εν έτει 2021 δύο παιδιά έχασαν τη ζωή τους από ξυλόσομπα, προσπαθώντας να ζεσταθούν όπως όπως. Οι κυβερνήσεις και τα άλλα αστικά κόμματα βλέπουν «τεράστιες ευκαιρίες» στο Ταμείο Ανάκαμψης, κορδώνονται για το ποιος προωθεί καλύτερα την «απολιγνιτοποίηση» και διαφημίζουν τις μεγάλες «προοπτικές» που ανοίγονται για τον λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Αλλά μόλις την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστή η περίπτωση μιας καρκινοπαθούς γυναίκας στην περιοχή, που η εταιρεία αρνείται να της επανασυνδέσει την τηλεθέρμανση, λόγω «χρεών» της πολυκατοικίας. Οι κυβερνήσεις εναλλάξ λένε μεγάλα λόγια για το πώς η ενσωμάτωση στην «ενιαία αγορά ηλεκτρισμού» θα έριχνε τις τιμές, θα «θωράκιζε» την ενεργειακή επάρκεια από «αστάθειες» και «κινδύνους». Σήμερα, όμως, χιλιάδες είναι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν τους θεόρατους λογαριασμούς, αποτέλεσμα και της ενσωμάτωσης στην «ενιαία αγορά», των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται γύρω από την Ενέργεια. Παντού λοιπόν, όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς, θα δει τις δύο αυτές εικόνες: Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκές ανάγκες είναι σαν το νερό με τη φωτιά. Κι ας σκίζονται ορισμένοι να πείσουν τον λαό ότι διαθέτουν τη «μαγική συνταγή» για να τις συγκεράσουν.

Σήμερα τα συλλαλητήρια ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ


Στην Αθήνα στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα - Στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου

 

 

Με πανεργατικά συλλαλητήρια σήμερα Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις, συνδικαλιστικές οργανώσεις, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα διαδηλώνουν ενάντια στον νέο κρατικό προϋπολογισμό. «Δεν θα πληρώνουν οι πολλοί για τα κέρδη των λίγων», ξεκαθαρίζουν και καταγγέλλουν τον προϋπολογισμό, που ισοπεδώνει το εισόδημα και τις ανάγκες του λαού για να εξασφαλίσει νέες παροχές στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ. στο Σύνταγμα, και στη Θεσσαλονίκη στις 6.30 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου. Συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους εργαζόμενους να διαδηλώσουν μαζικά και να διεκδικήσουν μέτρα ουσιαστικής στήριξης του εισοδήματος, αυξήσεις στους μισθούς και ΣΣΕ με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα, αύξηση των δαπανών για την Υγεία, μείωση της φορολογίας.

Αντεργατικά κατεβατά με «απαγορεύεται» και «πειθαρχικές ποινές»

 


Εργασιακές συνθήκες «γαλέρας», όρους που ισοπεδώνουν κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και ατελείωτα κατεβατά από «απαγορεύσεις», «πειθαρχικά παραπτώματα» και «ποινές» περιλαμβάνουν οι «εσωτερικοί κανονισμοί», που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε μεγάλες επιχειρήσεις. Πολύ συχνά, οι «κανονισμοί» αυτοί δεν φτάνουν ποτέ στα χέρια των εργαζομένων, αν και στις ατομικές συμβάσεις που υπογράφουν αναφέρεται ρητά ότι συμφωνούν με τους όρους που θέτουν! Με τον τρόπο αυτό η εργοδοσία τούς δένει χειροπόδαρα και επιβάλλει αντεργατικούς όρους πάνω κι απ' αυτούς που περιέχει μια ατομική σύμβαση.

Μια πρόχειρη αναζήτηση στους «κανονισμούς» που βρίσκονται αναρτημένοι στην ιστοσελίδα του ΟΜΕΔ, επιβεβαιώνει «του λόγου το αληθές». Κοινός τόπος σ' αυτά τα κατασκευάσματα της μεγαλοεργοδοσίας είναι η δυνατότητα μετακίνησης των εργαζομένων από πόστο σε πόστο και περιοχή σε περιοχή, η αφαίρεση του χρόνου του διαλείμματος από τον υπολογισμό του ωραρίου, η επιβολή «ποινών» κ.ά.

Η παράβαση των υποχρεώσεων και των περιορισμών χαρακτηρίζεται από τον «κανονισμό» «πειθαρχικό παράπτωμα», ενώ οι προβλεπόμενες «ποινές» ξεκινούν από την επίπληξη και φτάνουν μέχρι την επιβολή προστίμων ή και την προσωρινή απομάκρυνση από την εργασία.

«ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΗΠΑ - ΕΛΛΑΔΑΣ»

 

Προχωρά η εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια σε Ανατ. Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα

 

  Πηγή: Associated Press

 

Εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας ο Αμυντικός Προϋπολογισμός του 2022, στον οποίο περιλαμβάνεται, ως τροπολογία, και το νομοσχέδιο με τίτλο «Νόμος περί άμυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας 2021». Εισήχθη το καλοκαίρι από τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ και περιλαμβάνει σειρά από κινήσεις για την ενίσχυση των στρατιωτικών και άλλων δυνατοτήτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να παίξουν τον ρόλο του «χωροφύλακα» για τα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, ενόψει όξυνσης των ανταγωνισμών με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Θυμίζουμε πως το νομοσχέδιο μεθοδεύει την «αναβάθμιση» του σχήματος 3+1 μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και ΗΠΑ (από «φόρουμ» σε «διακοινοβουλευτική εταιρική σχέση»), «ώστε να συμπεριλάβει άλλους τομείς κοινού ενδιαφέροντος για τα μέλη του», και συγκεκριμένα «ζητήματα θαλάσσιας ασφάλειας, αμυντικής συνεργασίας, ενεργειακών πρωτοβουλιών και αντιμετώπισης της κακόβουλης επιρροής της Κίνας και της Ρωσίας». Με «πυξίδα» τους παραπάνω στόχους:

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ Το ενιαίο ψηφοδέλτιο ΣΥΡΙΖΑ - ΔΑΚΕ κατέλαβε όλες τις θέσεις του προεδρείου

 

Η συμμαχία των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σε νέες ...περιπέτειες

 

 

«Λειτουργικό προεδρείο»: Ετσι χαρακτηρίζει η συνδικαλιστική συμμαχία της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων το προεδρείο που συγκρότησαν, γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια τις ψήφους των αντιπροσώπων στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Πιο συγκεκριμένα, και παρά το γεγονός ότι το κοινό ψηφοδέλτιο που συγκρότησαν οι δυνάμεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 11 έδρες, οι εν λόγω συνδικαλιστές πέταξαν έξω από το προεδρείο τη ΔΑΣ, που πήρε τις υπόλοιπες 10 έδρες, σε μία ακόμα κατάφωρη παραβίαση του συσχετισμού και της βούλησης των εργαζομένων.

Ο στόχος της κοινής πορείας τους προφανής αλλά και προδιαγεγραμμένος. Υπηρέτες της ίδιας στρατηγικής, θέλουν τον απόλυτο έλεγχο της ΟΙΥΕ, για να την έχουν στην υπηρεσία των εργοδοτών.

Στα σκαριά νέα «πράσινα» χαράτσια για τη λαϊκή κατοικία

 

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
 
Δείχνει τα δόντια της η «πράσινη μετάβαση» στη λαϊκή κατοικία
 
 
O βαθιά αντιλαϊκός χαρακτήρας της «πράσινης μετάβασης» της ΕΕ και των κυβερνήσεών της για λογαριασμό του κεφαλαίου αποκαλύπτεται για μία ακόμα φορά, με αφορμή τη νέα Οδηγία της Κομισιόν για την ενεργειακή αποδοτικότητα των κτιρίων, η οποία έρχεται να αυξήσει το κόστος συντήρησης των κατοικιών, φορτώνοντας πάνω τους νέα «πράσινα» χαράτσια και μεταβιβάζοντας στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών τις ευρύτερες επιδιώξεις της στρατηγικής του «πράσινου new deal», έτσι όπως αυτές εκφράζονται στο πακέτο πολιτικής υπό την επωνυμία «Fit for 55» της ΕΕ (μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% μέχρι το 2030).

Μετά την Ενέργεια και τα «πράσινα» χαράτσια που κατακαίνε το εισόδημα των νοικοκυριών, τώρα στρέφονται κατά της λαϊκής κατοικίας, αφού η Οδηγία της Κομισιόν καθιστά υποχρεωτική την ανακαίνιση των κτιρίων μέσα στην επόμενη επταετία, ώστε να ανταποκρίνονται στα ενεργειακά στάνταρ που θέτει ο στόχος του «Fit for 55». Τα δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα που θεσπίζει η Οδηγία είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα κτίρια κατά 60% έως το 2030 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2015, και η ηλεκτροδότησή τους κατά 40% από ΑΠΕ.

«Μαστίγιο» με «πράσινα» χαράτσια...

Συγκεκριμένα, η Οδηγία προβλέπει ότι τα οικιστικά κτίρια και κτιριακές μονάδες, καθώς και τα κτίρια που ανήκουν σε δημόσιους φορείς, μετά την 1/1/2027 πρέπει να επιτυγχάνουν τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης F, και μετά την 1/1/2030 τουλάχιστον κατηγορία ενεργειακής απόδοσης Ε.

Η πραγματική αιτία

 

 

Δύο χρόνια έχουν περάσει από το ξέσπασμα της πανδημίας, τα θύματα έφτασαν τα 20.000, αλλά η συζήτηση ξεκινάει κάθε φορά από την αρχή: Ποιος φταίει για το γεγονός ότι κάθε πανδημικό κύμα είναι πιο φονικό από το προηγούμενο; Υπάρχει δυνατότητα να προστατευτεί ο λαός και να σωθούν ζωές; Χρειάζεται ενίσχυση το δημόσιο σύστημα Υγείας; Χρειάζονται περισσότερες ΜΕΘ;

Αυτή η συζήτηση εντείνεται τώρα, με αφορμή την έρευνα για τους θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που βγήκε στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνοντας το αυτονόητο: Οτι η έλλειψη κρεβατιών ΜΕΘ και του αναγκαίου προσωπικού για τη στελέχωση και πλήρη λειτουργία τους μειώνει κατακόρυφα τις πιθανότητες επιβίωσης όσων νοσούν βαριά από Covid.

Κι ενώ τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα προσφέρουν σήμερα περισσότερες δυνατότητες αντιμετώπισης του ιού με λιγότερες απώλειες, η βαρβαρότητα του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας επιβάλλει το μαρτύριο της αναμονής για μέρες, προκειμένου να βρεθεί ένα κρεβάτι και οδηγεί στη ζούγκλα της «διαλογής», για το ποιος ασθενής θα εισαχθεί σε ΜΕΘ και ποιος όχι. Σε ποιον τελικά θα δοθεί η «ευκαιρία» να παλέψει με καλύτερους όρους για τη ζωή του.