Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2017

Για τον Αλιέντε Θέλω να Μιλήσω…



4 Σεπτεμβρίου 1970
Η μέρα άρχιζε με ένα πείραμα: αυτό της ειρηνικής σοσιαλιστικής αλλαγής στη Χιλή. Ηγέτης αυτού του πειράματος ήταν ο μαρξιστής Σαλβαδόρ Αλιέντε, επικεφαλής της «Λαϊκής Ενότητας», ενός συνασπισμού στον οποίο συμμετείχαν το Κομμουνιστικό Κόμμα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, η Κίνηση Ενωμένης Λαϊκής Δράσης, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, η Ανεξάρτητη Λαϊκή Δράση και οι χριστιανοδημοκράτες.
Ο Αλιέντε έδωσε αμέσως το στίγμα της κυβέρνησης: « Θριαμβεύσαμε με αποστολή μας να ανατρέψουμε οριστικά την ιμπεριαλιστική εκμετάλλευση, να τελειώνουμε με τα μονοπώλια, να πραγματοποιήσουμε μια βαθιά, άξια του ονόματός της αγροτική μεταρρύθμιση, να ελέγξουμε το ισοζύγιο των εισαγωγών και των εξαγωγών και, επιτέλους, να εθνικοποιήσουμε τις τράπεζες. Αυτοί είναι οι πυλώνες οι οποίοι θα στηρίξουν την πρόοδο της Χιλής, δημιουργώντας το κοινωνικό κεφάλαιο που θα επιτρέψει την ενίσχυση της ανάπτυξής μας »(monde-diplomatique 14 Σεπτεμβρίου 2013 Οι φοιτητές ξεσκονίζουν ένα εικόνισμα http://archives.monde-diplomatique.gr/spip.php?article465 ).
Όμως το πολιτικό πείραμα  της Λαϊκής Ενότητας διακόπηκε!

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ Καλεί στις κινητοποιήσεις των αναπληρωτών για το ζήτημα της στέγασης

 

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί στις παραστάσεις διαμαρτυρίας, που διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, στο υπουργείο Παιδείας σήμερα στις 13.30 καθώς και αύριο Τρίτη 12 Σεπτέμβρη, στις 2 μ.μ., στο υπουργείο Εσωτερικών για να εξασφαλιστεί στέγαση και σίτιση των αναπληρωτών στη Σαντορίνη αλλά και σε όλη την Ελλάδα.

Ούτε ρούπι...


«Μέρος της στρατηγικής εξόδου από την κρίση» χαρακτήρισε ο Ευ. Τσακαλώτος τις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας που έφερε η κυβέρνηση τη βδομάδα που μας πέρασε. Εξοδος όμως από την κρίση σημαίνει ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου και όντως το νομοσχέδιο είναι μέρος αυτής της στρατηγικής, την οποία με θέρμη υπηρετεί η κυβέρνηση και δεν επιτρέπει να αμφισβητηθεί ούτε «τρίχα» από το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ετσι προφανώς εξηγείται και το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέρριψε τις τροπολογίες που πρότεινε το ΚΚΕ, ως ένα ελάχιστο μέτρο ανακούφισης εργαζομένων και ανέργων από την κατάσταση που επικρατεί στη ζούγκλα της αγοράς εργασίας. Ετσι εξηγείται και το ότι το υπουργείο Εργασίας απέσυρε δύο από τις πιο διαφημισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, ύστερα από συνεννοήσεις με τους «θεσμούς». Γι' αυτό και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών ότι το νομοσχέδιο είναι «το πρώτο αμιγώς προστατευτικό για τους εργαζόμενους στη διάρκεια της κρίσης» μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται, αφού είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ανάγκες του κεφαλαίου για ακόμα φτηνότερο εργατικό δυναμικό.

Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε το σχολείο της μόρφωσης και της δημιουργίας


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ



«Δε μας αξίζει το σχολείο της μιζέριας! Θέλουμε και μπορούμε να έχουμε το σχολείο της μόρφωσης και της δημιουργίας!».

Με αυτό το σύνθημα, το ΚΚΕ κυκλοφορεί ανακοίνωση - φυλλάδιο μπροστά στη νέα σχολική χρονιά. Στο φυλλάδιο του Κόμματος, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι αυτό που αξίζει στους εργαζόμενους, στο λαό είναι «ένα σχολείο που ικανοποιεί πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών µας χωρίς να χρειάζεται να βάζουµε εµείς το χέρι στην τσέπη.

Ένα σχολείο που δε θα µας κάνει να νιώθουµε ως πολυτέλεια τις σύγχρονες ανάγκες µας. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια στον αιώνα που ζούµε να έχουν όλα τα σχολεία βιβλιοθήκη, γυµναστήριο, εργαστήρια φυσικών επιστηµών κ.ο.κ.».