Σάββατο 30 Ιουλίου 2016

ΠΑΘΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΟΧΗ



  Με μια κυβέρνηση που θέλει να επιδεικνύει πυγμή και φιλολαϊκό πρόσωπο  (επεμβάσεις αστυνομίας σε καταλήψεις κτιρίων, δέσμη μέτρων για χαμηλοσυνταξιούχους που τους έκοψε το ΕΚΑΣ) και μια αντιπολίτευση που αναζητεί πεδία ανώδυνα και δευτερεύοντα για να δικαιολογήσει την ύπαρξή της (κριτική για ενδυματολογικές επιλογές κυβερνώντων, αντιδράσεις για τον αριθμό συνοδείας του πρωθυπουργού) απέναντι σε μια κοινωνία που μοιάζει  να έχει αποδεχτεί την κακοποίησή της, δίνεται η εντύπωση ότι η επιμονή του κυρίαρχου λόγου πως όποιες ενέργειες, αναλύσεις κι ερμηνείες της πραγματικότητας ξεφεύγουν από τα  όρια του δεδομένου και του υπάρχοντος εκτυλίσσονται στη σφαίρα της φαντασίας συνεχίζει να πείθει.
               
 Και στην Ευρώπη ο πανικός εξαπλώνεται από κάθε εγκληματική δράση που χρεώνεται στην ισλαμική τρομοκρατία, η  οικονομική ανασφάλεια έχει μονιμοποιηθεί, ενώ στα προγράμματα διάσωσης, που φτωχοποίησαν λαούς χωρίς να έχουν επιτευχθεί τα αποτελέσματα που ισχυρίζονταν πως επιδιώκονταν, αναγνωρίζονται εκ των υστέρων λάθη, (έκθεση του ΔΝΤ για λάθη και παραλείψεις του πρώτου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία) αποσιωπώντας πως ακριβώς αυτός ήταν ο στόχος, για να μείνει στο απυρόβλητο η  κύρια αιτία που είναι ο καπιταλισμός, ώστε να συνεχιστεί να θεωρείται το καπιταλιστικό σύστημα οργάνωσης της παραγωγής δεδομένο, αμετακίνητο και αναλλοίωτο. Για να μην τολμάμε να ξεφύγουμε απ’  αυτό, να μη βλέπουμε δυνατότητα να το αλλάξουμε, να θεωρούμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

Όχι άλλο κάρβουνο!



OXI ALLO KARVOUNO

ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ • 30 Ιουλιου 2016


Όχι άλλο κάρβουνο!


   Ο μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανακήρυξη εταιρείας που θα αναλάμβανε τον σχεδιασμό και την εκτέλεση της ηλεκτρονικής δημοπρασίας για την κατακύρωση των τηλεοπτικών αδειών ματαιώθηκε και κηρύχτηκε άγονος. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση – που έχει σημαία της το τέλος της μιντιακής ασυδοσίας  – ισχυρίζεται ότι η εν λόγω εξέλιξη δεν προσθέτει όπλα στην παλιά διαπλοκή (την οποία φιλοδοξεί να συμπληρώσει με την νέα διαπλοκή στον χώρο των ΜΜΕ) και διαβεβαιώνει πως μέχρι το τέλος Αυγούστου όλα θα είναι κομπλέ…
   
Η δίκη για την Ζήμενς αναβλήθηκε επ’ αόριστον καθότι άργησε λίγο η μετάφραση του κατηγορητηρίου. Ωστόσο δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση – που έχει σημαία της το τέλος της διαφθοράς – διαβεβαιώνει ότι αυτή τη φορά θα προκάνει με την μετάφραση, δεν θα υπάρξουν οι (προ των πυλών) παραγραφές, κι όλα θα είναι κομπλέ…

Υδάτινη αψίδα...


ΣΚΙΤΣΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΣΚΙΤΣΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες μέρες με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και των συνεργατών του στην Πάρο, για να εγκαινιάσει το νέο αεροδρόμιο στο νησί. Πολλά από αυτά έδωσαν την αφορμή, για να ξεσπάσει μια νέα ανούσια και αποπροσανατολιστική κόντρα ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. 
 
Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι η εικόνα του πρωθυπουργού ήταν πράγματι ένα κράμα από εγκαίνια που έχουν γίνει στο παρελθόν από αρκετούς πρωθυπουργούς όπως Σημίτης, Παπανδρέου, Καραμανλής, Σαμαράς κ,λπ. Και πάντα τα εγκαίνια ήταν μια καλή αφορμή για τις αστικές κυβερνήσεις να δείχνουν πως, έργα που μπορεί να είναι χρήσιμα για το λαό, αποτελούν πλούσιο πεδίο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. 
 
Δεν μπορούμε, όμως, να μην μπούμε στον πειρασμό να αναφερθούμε σε μια μικρή λεπτομέρεια από τα εγκαίνια. Διαβάσαμε και ακούσαμε στα σχετικά ρεπορτάζ το εξής: «Το αεροσκάφος, με το οποίο μετέβη ο πρωθυπουργός στο νησί, προσγειώθηκε λίγη ώρα πριν τις 12 το μεσημέρι στο νέο αεροδρόμιο της Πάρου και κατά την προσγείωσή του σχηματίστηκε μια υδάτινη αψίδα από δύο πυροσβεστικά οχήματα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας».
 
 Είναι αλήθεια ότι πάντα μπορεί να βρει κάποιος κάτι για να ξεπεράσει τους προκατόχους του...