Σάββατο 13 Μαρτίου 2021

12 Μαρτίου 1947: Αμερικανική επέμβαση στην Ελλάδα με «Δόγμα Τρούμαν»


Στις 12 Μαρτίου 1947, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Χάρι Τρούμαν , μιλώντας στο Κογκρέσο, ανάμεσα στα άλλα είπε τα εξής:

«Πιστεύω ότι η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών οφείλει να είναι η υποστήριξις των ανθισταμένων εις την υποδούλωσιν ελευθέρων λαών. Εάν η Ελλάς ήθελεν περιέλθει υπό τον έλεγχον ενόπλου τινός μειοψηφίας, σύγχυσις και ανωμαλία θα ηδύνατο να εξαπλωθούν ευχερώς εις ολόκληρον τη Μέσην Ανατολήν. Ετι μάλλον ο αφανισμός της Ελλάδος ως ανεξαρτήτου κράτους, θα είχεν βαθείαν επίδρασιν εφ’ όλων των ευρωπαϊκών χωρών, ων οι λαοί αγωνίζονται, αντιμετωπίζοντες μεγάλας αντιξοότητας, προς διατήρησιν της ελευθερίας και ανεξαρτησίας των, καθ’ ον χρόνον επανορθώνουν τας εκ του πολέμου καταστροφάς. Αν παραλείψωμεν να βοηθήσωμεν την Ελλάδα κατά την κρίσιμον ταύτην στιγμήν, βαρύταται θα είναι αι συνέπειαι τόσον διά την Δύσιν όσο και διά την Ανατολήν. Οφείλομεν να αναλάβωμεν άμεσον και αποτελεσματικήν δράσιν…». Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του Αμερικανού Προέδρου, αποτέλεσε το περιβόητο «Δόγμα Τρούμαν ».

ΔΑΠ: Τα πανεπιστήμια επιστρέφουν σε αυτούς που ανήκουν…

 


Η ΔΑΠ πανηγυρίζει για την εισβολή των ΜΑΤ, για τη “δικαίωση του νόμου” της κυβέρνησης και διαδίδει χοντροκομμένα ψέματα για βανδαλισμούς. Περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο;

Πανηγυρική ανακοίνωση για την εισβολή ΜΑΤ, χοντρά ψέματα για βανδαλισμούς και “βαθιά ανάλυση” πως ο νόμος δικαιώνεται. Περίμενε κανείς τίποτα λιγότερο από τη ΔΑΠ, που έχει στήσει το δικό της παρακράτος στα Πανεπιστήμια;

Η ανακοίνωσή της -και ειδικά ο προκλητικός της τίτλος- αξίζει να γίνουν αφίσα και να μπουν σε κάθε σχολή, όταν και εφόσον επιστρέψουν βέβαια σε αυτές οι φοιτητές. Αλλά τα Πανεπιστήμια δεν είναι δικά τους, είναι του κράτους και της αστυνομίας, όπως φαίνεται…

Τα πανεπιστήμια επιστρέφουν σ’ αυτούς που ανήκουν

Η ζωή επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί να συνυπάρξει προς όφελος του λαού ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας


Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά τη συζήτηση με τους γιατρούς, ο Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε:

«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους, γιατί είναι όντως δύσκολες οι εποχές αυτές που εσείς - περισσότερο από όλη την ελληνική κοινωνία - βιώνετε. Γιατί είστε μέσα σ' αυτήν τη μάχη της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εδώ στο ΚΑΤ αλλά και όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οπου έχουμε πάει, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, παντού ακούμε αυτήν την κραυγή αγωνίας από όλους εσάς που είστε επικεφαλής αυτής της μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Και φυσικά αυτήν τη στιγμή, έτσι όπως είναι η κατάσταση, έχουμε απαιτήσει τρία άμεσα μέτρα, γιατί οι κυβερνητικές ευθύνες βέβαια είναι τεράστιες, είναι και διαχρονικές, δεν φτάσαμε ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο εδώ, αλλά ήταν μια ολόκληρη πολιτική, επιλογές συγκεκριμένες που οδήγησαν εδώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό το δημόσιο σύστημα που υπάρχει τέλος πάντων, σε αυτό το σύστημα στο οποίο ζούμε.

Αυτήν τη στιγμή, εάν δεν επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να εξευρεθούν και κλίνες, να εξευρεθεί προσωπικό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με ασφάλεια σε όλη τη χώρα, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, με περισσότερα και στη διάθεση του πληθυσμού και του εμβολιασμού κι άλλων εμβολίων που είναι διαθέσιμα, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εύκολα αυτήν την κατάσταση.

Στην νοσηλεία ασθενών που σχεδόν έχουν αναρρώσει περιορίζεται η «συμβολή» του ιδιωτικού τομέα

 

 

Η περίφημη συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην πανδημία περιορίζεται μόνο σε περιστατικά ασθενών τα οποία απέχουν πολύ λίγο για να πάρουν εξιτήριο! Οι κλινικάρχες θα λαμβάνουν νοσήλια για ασθενείς που σχεδόν έχουν αναρρώσει. 

Αυτό αποδεικνύεται και από το έγγραφο που έστειλε ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ προς τους διοικητές των νοσοκομείων στο οποίο αναφέρονται οι προϋποθέσεις για τη μεταφορά ασθενών στο ιδιωτικό «Ιατρικό Περιστερίου». Οι προϋποθέσεις περιγράφουν ασθενείς που βρίσκονται ένα βήμα πριν το εξιτήριο, την ώρα που η πληρότητα των κρεβατιών ΜΕΘ σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής είναι 100%.