Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

«Στολίστηκαν» με συνθήματα και αφίσες οι τοίχοι με αφορμή την 28η Οκτωβρίου και την ίδρυση του ΕΑΜ (ΦΩΤΟ)

 

 

Τις γειτονιές του Ευόσμου και της Ηλιούπολης στη Θεσσαλονίκη «στόλισαν» μέλη της ΚΝΕ με συνθήματα και αφίσες όπως: «Το έπος του ΕΑΜ με αίμα είναι γραμμένο! Το δίκιο του λαού δε ζει υποταγμένο!», «Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!», «80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τοn λαό, βαδίζοντας στον δρόμο της ανατροπής!» με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και των 80 χρόνων από την ίδρυση του ΕΑΜ.

Έστειλαν με αυτόν τρόπο ένα δυνατό μήνυμα στον λαό και τη νεολαίας της περιοχής με αφορμή και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αντιμετώπιση των φασιστικών ομάδων και στοιχείων στη περιοχή, αλλά και από τις τελευταίες εξελίξεις με αφορμή την απαράδεκτη και εξοργιστική αποφυλάκιση του ναζί Πατέλη.

Θα αντιμετωπίσει την ενεργειακή φτώχεια ... επιταχύνοντας την πολιτική που την προκαλεί

 

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ


AFP or licensors

Επιταχύνοντας την πολιτική που φέρνει περισσότερη ενεργειακή φτώχεια στους λαούς «απαντάει» η ΕΕ στην «ενεργειακή κρίση».

Χαρακτηριστικά ήταν όσα συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που εν μέσω σοβαρών αντιθέσεων κατέληξε σε ένα ευχολόγιο για την αξιοποίηση της λεγόμενης «εργαλειοθήκης» της Κομισιόν, η οποία προβλέπει κρατικές ενισχύσεις και μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα έχουν οι αυξήσεις στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, καθώς και ορισμένα εφάπαξ ελάχιστα μέτρα για τη βραχυπρόθεσμη αντιμετώπιση των συνεπειών στα λαϊκά νοικοκυριά. Μέτρα τα οποία, όπως χαρακτηριστικά λέγεται, παίρνονται υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι προσωρινά και «στοχευμένα» στους πιο φτωχούς, με αυστηρές οδηγίες «απόσυρσής» τους «μόλις η κατάσταση σταθεροποιηθεί».

Στα Συμπεράσματά του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί:

Η «Αξιολόγηση»: Έργα και ημέρες της κυρίας Κεραμέως

 

Του Σπύρου Τζόκα*

 

Βασικές παράμετροι μιας αξιολόγησης είναι ποιος αξιολογεί, ποιον αξιολογεί και γιατί τον αξιολογεί. Η κάθε αξιολόγηση, επομένως, πέραν από τις σχετικές αναφορές στις συμπάθειες ή αντιπάθειες, στις συναλλαγές, στις ίντριγκες και στη συμμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών, δεν στερείται ιδεολογικού και κοινωνικού πρόσημου. Τι εννοώ; Ας θεωρήσουμε για παράδειγμα ότι αξιολογώ (ποιος) την Υπουργό Παιδείας (ποιον) με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας(γιατί). Παραθέτω ως αξιολογικά κριτήρια τις πολιτικές αποφάσεις της συγκεκριμένης Υπουργού:

1.Εκμεταλλεύθηκε την πανδημία για να τσακίσει και τη δημόσια παιδεία και τους νέους ανθρώπους. Με αίθουσες προκάτ 27 και πάνω ατόμων και συνωστισμούς, ελλείψεις καθηγητών, προσωπικού καθαρισμού των σχολείων παγουρίνο και μάσκες – αλεξίπτωτα και αντισηπτικά καθ’ οδόν επιδίωξε να καλύψει την επιλογή της για τη δημόσια παιδεία και υγεία.

Ορολογία ενοχικού σιέλου

 



Χρηματιστήριο ρύπων. Οταν ακούω αυτήν την ορολογία ομολογώ ότι χάνω όχι απλώς την ψυχραιμία μου, αλλά σχεδόν και τη λογική μου λειτουργία. Κοντολογίς τα παίζω, τρελαίνομαι. Το ακούω, με το συμπάθιο, σαν χρηματιστήριο σκατών. Η αέρια μορφή τους δεν τα εξαγνίζει, καθώς πεθαίνεις και από αναθυμιάσεις του βόθρου. Κι όμως είναι και όρος και θεσμός της αγοράς, του εξαγριωμένου καπιταλισμού, που θέλει να τραβήξει μια ωραία διαγραφή στα περιβαλλοντικά του εγκλήματα και να διαπραγματευτεί το ξίγκι της μύγας που έχει βγάλει ξεπατώνοντας δάση, ποτάμια, γη, ουρανό και κυρίως λαούς, στους οποίους πουλάει πράσινη ανάπτυξη σαν φαρμάκι κι όχι σαν φάρμακο, και σε φαρμακερές τιμές.

Κι όμως η ορολογία έχει τη σημασία της. Γλείφει τις πληγές και τις ανάγκες των ανθρώπων με ένα εξυπνακίστικο σάλιο για να κρύψει την ευθύνη του θύτη που την πλασάρει, αυτήν την άθλια ορολογία, ως εκλεπτυσμένη διαλεκτική από έξυπνους για ηλίθιους. Αλλωστε έτσι φτάσαμε στις παράπλευρες απώλειες, που οι χρήσιμοι αστικοί πόλεμοι στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα τις χρησιμοποίησαν αντί του όρου φόνος αμάχων.

Να βάλουμε το άλογο μπροστά από το κάρο!

 

ΕΙΡΗΝΗ - ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ


Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον λαό ότι οι επιθετικές Συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, οι στρατιωτικές βάσεις και η συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές στο εξωτερικό, η συνολική εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς υπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στρέφονται κατά του λαού μας και άλλων λαών. Σ' αυτό το πλαίσιο, αποκαλύπτει επίσης ότι οι εξοπλισμοί που διαφημίζουν η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, υπηρετούν τις ΝΑΤΟικές ανάγκες και όχι την άμυνα της χώρας.

Ορισμένοι αναρωτιούνται: «Γιατί το ΚΚΕ τάσσεται ενάντια στους εξοπλισμούς της χώρας; Αν δεν προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς, τότε πώς θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας; Με ποια όπλα; Ξέρουμε πολύ καλά ποιοι είναι οι Γάλλοι και οι Αμερικανοί, αλλά πώς θα υπερασπιστούμε τα σύνορά μας από την Τουρκία; Με ποιον εξοπλισμό;».

Τα ερωτήματα αυτά, ακόμη κι όταν τίθενται καλοπροαίρετα, είναι παραπλανητικά, γιατί εστιάζουν στο αποτέλεσμα και όχι στις αιτίες. Ετσι μοιάζει να αγνοούν ορισμένα κρίσιμα ζητήματα. Να ποια είναι αυτά:

Να αντιπαρατεθούμε με την πολιτική που βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς (VIDEO - ΦΩΤΟ)

 

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΑΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΕΔΥΕΘ


 
 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προσυνεδριακή Συνδιάσκεψη της Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), ενόψει του 19ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, το απόγευμα του Σαββάτου, στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, παρουσία και εκπροσώπων φορέων και σωματείων.

Οι παρευρισκόμενοι απέτισαν φόρο τιμής στις συναγωνίστριες και τους συναγωνιστές του φιλειρηνικού κινήματος που έφυγαν από τη ζωή στο διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνδιάσκεψη. Στους βετεράνους του κινήματος και της ΕΔΥΕΘ Μάγδα Μητρογώγου και Γιώργο Φαρσακίδη, αλλά και στους νεότερους, τον Βαγγέλη Κρομμύδα και τον Γιώργο Γιαρμά, που έφυγαν πρόωρα από τη ζωή. Στη μνήμη τους κράτησαν ενός λεπτού σιγή.

Εισηγητικά ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ, αναφέρθηκε στον απολογισμό δράσης που έγινε μέσα από τις συνελεύσεις - συσκέψεις των Τοπικών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης και την ανάγκη το επόμενο διάστημα να επιτευχθεί ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα στους εργαζομένους, τις γυναίκες, τη νεολαία.