Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

“Αγαπητό αφεντικό, ευχαριστούμε αλλά δε θα πάρουμε…” – Η επιστολή ενός απεργού του ΟΤΕ στον πρόεδρο του Οργανισμού



Ζητάω συγγνώμη, που ενώ έχω πτυχίο και στηρίζω το δίκτυο και ενώ είμαι στην “ομάδα με την καλύτερη εκπαίδευση και τη μεγαλύτερη τεχνογνωσία στη χώρα” μου ξεκαθαρίζεις ότι είμαι εργαζόμενος δεύτερης ταχύτητας, για να μην έχω τα δικαιώματα και τη σύμβαση του εργαζομένου στον ΟΤΕ.

Τη δική του απάντηση δίνει ένας απεργός του ΟΤΕ στο διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος απηύθυνε “πρωτοχρονιατική επιστολή” στους εργαζόμενους του ομίλου, προσπαθώντας να διασπάσει το απεργιακό μέτωπο που έχει στηθεί κόντρα σε εργοδοσία και την “ομερτά” των μεγάλων ΜΜΕ, με φληναφήματα περί “οικογένειας”, την ίδια ώρα που συνδικαλιστές συλλαμβάνονται και δεν έχουν παρθεί πίσω οι απολύσεις των φυλάκων που πυροδότησαν τη μεγάλη απεργία. Μιλά για τις συνθήκες σε αυτή τη “μεγάλη οικογένεια”, όπου οι εργαζόμενοι δουλεύουν για ψίχουλα, με ωράρια – λάστιχο και με λογικές πολλών ταχυτήτων ανάλογα με το αν είναι τεχνικοί, υπάλληλοι καταστημάτων ή τηλεφωνητές. Προβάλλει το καίριο ζήτημα της κοινής συλλογικής σύμβασης που πρέπει να ισχύσει για όλους τους εργαζόμενους, σε όποιο πόστο και μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκονται, καλώντας τους συναδέλφους του να παραμείνουν ενωμένοι συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια σε συκοφαντίες και απειλές.

Η κατάθεση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου αποτελεί για εμάς αιτία πολέμου






ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ –– ΠΕΣ ΝΑΤ– ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΕΤΟΜ ΤΕΕ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ
Σωκράτους 23 – Αθήνα ΤΗΛ. (210) 52 01 573 -  52 29 442 –ΦΑΞ.52 29 907

Αθήνα 15.1.2020

Όπως είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει για ψήφιση στην Βουλή ένα ακόμα αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Την 10ετία 2010 – 2020 οι συνταξιούχοι από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές όλων των κυβερνήσεων υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από 20% - 60%. Πάνω από 80 δις πήραν από τους συνταξιούχους.

Ψηφίστηκαν δεκάδες αντιασφαλιστικοί νόμοι και διατάξεις, χιλιάδες ερμηνευτικοί εγκύκλιοι, για να σωθεί όπως έλεγαν το ασφαλιστικό.

Οι κυβερνήσεις ψήφισαν νόμους και η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει Κυβέρνηση. Συνέχιζε όμως στην ίδια λογική και συμπλήρωνε το νομικό οπλοστάσιο με νέους αντιασφαλιστικούς νόμους και διατάξεις.  

Έτσι έγινε με τους ν. 4051/12 – 4093/12 που βασικά μείωσαν τις Κύριες και Επικουρικές συντάξεις, κατήργησαν την 13η και 14η σύνταξη κλπ.

Ανησυχίες...


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, τα αστικά επιτελεία σπεύδουν να σημειώσουν τις «ανησυχίες» τους για το γεγονός ότι το απαράδεκτο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον ορισμό ΑΟΖ κάθε άλλο παρά προσωρινές συνέπειες θα έχει. Η διαπίστωση αυτή δεν αλλάζει από τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε πρόσφατη παρέμβασή του, να χαρακτηρίζει «προκλητικό» το μνημόνιο, θέλοντας προφανώς να παρέμβει για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στη διαπραγμάτευση για τη Λιβύη που βρίσκεται σε εξέλιξη, με πρωτοβουλία Γερμανίας - Ρωσίας - Τουρκίας. Οπως και να 'χει, είτε πρόκειται για «προβληματισμό» στα επιτελεία της αστικής τάξης είτε για «προετοιμασία εδάφους» ώστε ο λαός να δεχτεί τις επώδυνες και επικίνδυνες «διευθετήσεις» που δρομολογούνται, οι εξελίξεις διαψεύδουν πανηγυρικά το ευρωατλαντικό «αφήγημα» πως εξαιτίας των λυκοσυμμαχιών της αστικής τάξης και της εμπλοκής της στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τα κυριαρχικά δικαιώματα είναι διασφαλισμένα.

«Πρότυπα» για τα κέρδη στην Υγεία



«Αυτό που μας ενδιαφέρει (σ.σ. για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα) είναι να δημιουργηθούν κάποιες ιδιωτικές πτέρυγες σε δημόσια νοσοκομεία (...) Να υπάρχουν επιλογές για τους ασφαλισμένους και η δημιουργία ενός τέτοιου υβριδικού συστήματος θα έδινε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια τρίτη ταχύτητα που θα (...) βοηθήσει στη λειτουργία του ανταγωνισμού».
(Ι. Καντώρος, μέλος της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος)

«Διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες για τους ιατρούς, ώστε να παρέχεται καλύτερη υπηρεσία στους ασθενείς».
(Αθ. Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, υπέρμαχος των ΣΔΙΤ)

«Τα τελευταία χρόνια, παγκοσμίως, τα κέρδη από τις ΣΔΙΤ στα συστήματα Υγείας ανέρχονται σε 417 δισ.».
(Ι. Κωτσιόπουλος, γγ υπουργείου Υγείας)

Τα παραπάνω ειπώθηκαν πριν από λίγες μέρες από κυβερνητικά στελέχη, τον ΠΙΣ και ανθρώπους της αγοράς σε συνέδριο για τα «οικονομικά και τις πολιτικές της Υγείας». Ας δούμε όμως ορισμένα αποκαλυπτικά στοιχεία για το τι «εισπράττουν» εργαζόμενοι και ασθενείς σε χώρες που παρουσιάζονται ως «πρότυπο για τη χώρα μας», εξαιτίας και της εφαρμογής των ΣΔΙΤ στο δημόσιο σύστημα Υγείας, ως μέρους της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής.

Χέρι χέρι η προετοιμασία πολέμων με το χτύπημα του λαϊκού κινήματος!


ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ



Για πρώτη φορά στους κινδύνους για την ασφάλεια της ιμπεριαλιστικής ένωσης καταγράφονται ξεκάθαρα και οι «λαϊκές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας»!

Από «αντιτρομοκρατική» άσκηση στην ΕΕ με τη συμμετοχή Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας
Από «αντιτρομοκρατική» άσκηση στην ΕΕ με τη συμμετοχή Στρατού και Σωμάτων Ασφαλείας
Ανατριχίλα προκαλούν τα όσα περιλαμβάνουν οι δύο εκθέσεις της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, που συζητήθηκαν χτες και προχτές στο Ευρωκοινοβούλιο και συνιστούν προετοιμασία νέων πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προβλέποντας την επιτάχυνση όλων εκείνων των στρατιωτικών και άλλων μέτρων ώστε, όπως χαρακτηριστικά γράφεται, να θεμελιωθεί «η ικανότητα της Ενωσης να ενεργεί μόνη της όταν διακυβεύονται τα συμφέροντά της», σε όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα.
 Θυμίζουμε πως σε αδρές γραμμές οι δύο εκθέσεις εισηγούνται τη δημιουργία νέων δομών και μηχανισμών - με στόχο τη δημιουργία «αξιόπιστου φορέα εξωτερικής πολιτικής» της ιμπεριαλιστικής ένωσης -, γενναία αύξηση των κονδυλίων μέσω και της λειτουργίας Ευρωπαϊκού Ταμείου Αμυνας, ενίσχυση της έρευνας για την ανάπτυξη στρατιωτικής τεχνολογίας αλλά και αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής κ.ά. για στρατιωτικούς σκοπούς, προώθηση της στρατιωτικοποίησης του Διαστήματος, ενίσχυση της συνεργασίας με το ΝΑΤΟ κ.ά. με στόχο - στο φόντο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που κλιμακώνονται - την ενίσχυση της «στρατηγικής αυτονομίας» της ΕΕ, μεταξύ άλλων και με «την ικανότητα ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην περιφέρεια της ΕΕ», όπως χαρακτηριστικά γράφεται.

Κοινή σφραγίδα...


Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30/11/2019 
 
Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 30/11/2019
Όποια πλευρά του εργασιακού μεσαίωνα κι αν πιάσει κανείς, επιβεβαιώνεται εμφατικά ότι η ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου, όπως και αν βαφτίζεται κάθε φορά - «δίκαιη ανάπτυξη» ή «ανάπτυξη για όλους» - έχει ως βασική προϋπόθεση την ολομέτωπη κλιμάκωση της επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, την παγίωση και συνεχή εμβάθυνση όλου του αντεργατικού οπλοστασίου που έχουν διασφαλίσει στο κεφάλαιο όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη και την «τεχνογνωσία» των ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Και σήμερα, με κυβέρνηση ΝΔ, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και τα επίσημα στοιχεία του αστικού κράτους αποτυπώνουν με τρόπο χαρακτηριστικό βασικές πλευρές της ζούγκλας που βιώνουν καθημερινά οι εργαζόμενοι και στη φάση της καπιταλιστικής ανάκαμψης.

Τέτοιες είναι η απογείωση της «ευελιξίας» και της υποαπασχόλησης, η μόνιμη συμπίεση των μισθών, η πολύχρονη διατήρηση της ανεργίας σε υψηλά επίπεδα, ιδιαίτερα για τους νέους, η διαρκής κινητικότητα για μεγάλο τμήμα των εργαζομένων, στο γνωστό «δρομολόγιο» ανεργία - κακοπληρωμένη δουλειά με ημερομηνία λήξης - επιστροφή στην ανεργία...