Κυριακή 14 Απριλίου 2024

Διά χειρός Μπάιντεν;

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του ευθυγραμμίζεται (ξανά) με το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και με την κυβέρνηση, με αφορμή τις εξελίξεις. Σε μια ανακοίνωση copy paste της τοποθέτησης του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «καταδικάζει απερίφραστα την επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ και εκφράζει την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Καλούμε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την ΕΕ, να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

Τι να σχολιάσει κανείς;

ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη

 

Τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιούνη 2024 παρουσίασε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

 

Οι υποψήφιοι έχουν ως εξής:

 

Νίκος Αγγελίδης. Δημοσιογράφος της ΕΡΤ και συγγραφέας. Σπούδασε και εργάστηκε ως δημοσιογράφος στις ΗΠΑ. ‘Eχει παρουσιάσει επί σειρά ετών ενημερωτικές εκπομπές, δελτία ειδήσεων στα ελληνικά και στα αγγλικά, και πολεµικές ανταποκρίσεις. Έχει διατελέσει αρχισυντάκτης σε εκπομπές και δελτία ειδήσεων και επικεφαλής της Δορυφορικής ΕΡΤ (ERT World). Πρωτοστάτησε τον αγώνα για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

Παναγιώτης Αλωπούδης, Μετανάστης στη Γερμανία. Νοσηλευτής στο Νοσοκομείο Rems Murr Kliniken, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Συνδικάτων (DGB) στο νομό Rems Murr του κρατιδίου της Βάδης - Βυτεμβέργης, μέλος του επιχειρησιακού συμβουλίου των νοσοκομείων Rems Murr Kliniken.

«Ευρωπαϊκή Ενωση - Πανεπιστήμιο - Ερευνα: Αλήθειες και Μύθοι»


Αποσπάσματα από ομιλίες στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

 

RIZOSPASTIS

Πολλές πλευρές από τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ στα πανεπιστήμια και την έρευνα ανέδειξε η εκδήλωση που διοργάνωσε την Πέμπτη η Τομεακή Οργάνωση Πανεπιστημίων - Ερευνας της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, όπου μίλησαν ο Κυριάκος Ιωαννίδης, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ και η Αφροδίτη Κτενά, βουλευτής του ΚΚΕ και πανεπιστημιακός.

Ο Κ. Ιωαννίδης στην ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε για την ΕΕ ότι «η κοινά συμφωνημένη αντιδραστική στρατηγική δημιουργεί αποκλεισμούς ακριβώς γιατί δουλεύει για μια ταξικά πολωμένη κοινωνία. Μια κοινωνία που βλέπει σαν καύσιμη ύλη τη δημιουργική δύναμη του ανθρώπου και όταν αυτή δεν είναι πια χρήσιμη για την καπιταλιστική κερδοφορία, θεωρείται περιττή και απαξιώνεται.

Σε αυτή την κανονικότητα της ΕΕ είναι που μπορούν να εξηγηθούν τα ποσοστά της ανεργίας των αποφοίτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ηλικίας 25-34 ετών που σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για το 2022, στην Ελλάδα φτάνουν το 21%, στην Ισπανία το 20%, στην Ιταλία το 30%, στη Γαλλία το 14%. Και αυτά τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τον ευρωπαϊκό νότο αλλά και το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο, καθώς στη Δανία το ποσοστό φτάνει το 15%, στη Σουηδία το 14% και στη Φινλανδία το 15%. Ετσι, λοιπόν, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το φαινόμενο της πιο ακραίας απαξίωσης της επιστημονικής δύναμης, η ανεργία στις ηλικίες 25-34 ετών φτάνει στον μέσο όρο του 15%!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή

 

Να δυναμώσει η λαϊκή απαίτηση για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

 

 

Σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή τονίζει:

«Η αναμενόμενη επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ως αντίποινα στην εγκληματική επίθεση του ισραηλινού κράτους στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό της Συρίας, με νεκρούς ιρανούς αξιωματούχους, συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή που μπορεί να πάρει τρομακτικές διαστάσεις σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ και των συμμάχων του κατά του Ιράν.

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, οι ισραηλινές επιθέσεις στην Συρία και το Λίβανο, καθώς επίσης οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην Ερυθρά Θάλασσα, με την παρουσία ευρωατλαντικών στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμμετοχή και της Ελλάδας, διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις "πύλες της κολάσεως". Οι λαοί της περιοχής, μαζί και ο ελληνικός λαός, είναι στη δίνη μεγάλων κινδύνων.

ΟΧΙ ΠΙΑ ΘΕΑΤΕΣ

 

Και δεν σταματούν οι κραυγές των ανθρώπων που υποφέρουν, ένα  βουητό  σαν της θάλασσας γεμίζει τον κόσμο. Πρέπει να είναι κανείς κουφός, όπως  θέλει να είναι μια εγωιστική αστική τάξη που κλείνεται μέσα στα υπολείμματα της άνεσής της που απειλούνται, για να μην ακούει  αυτό το κύμα του πόνου  και της οργής που φουσκώνει. Από την Ουκρανία μέχρι την πολύπαθη Παλαιστίνη.
 
        Το Ισραήλ με τη γενναιόδωρη χορηγία των ΗΠΑ και την ευγενή συμπαράσταση της ΕΕ, εδώ και έξι μήνες  στη Λωρίδα της Γάζας βομβαρδίζει νοσοκομεία, σχολεία, πολυκατοικίες και ασθενοφόρα, διαπραγματεύεται  την πρόσβαση σε βοήθεια,  ελέγχει την παροχή  ενέργειας και νερού,  προσπαθώντας ενεργά να προκαλέσει λιμό στον άμαχο πληθυσμό. Δεν είναι πόλεμος αυτό που κάνει το Ισραήλ, είναι γενοκτονία ενός λαού  φυλακισμένου  σε μια λωρίδα γης. Και από την άλλη, οι Ουκρανοί δεν είναι  θύματα μόνο της ρωσικής επιθετικότητας, αλλά ακόμα περισσότερο του ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε, και των  προσπάθειών τους να επιβάλουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδιά τους.