Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Όταν η εξόρυξη χρυσού γίνει αντιπαραγωγική.


Οι λεγόμενοι επενδυτές  θα εξαφανιστούν με τα κέρδη τους, αφήνοντας σε μας δώρο την μόλυνση και την καταστροφή.  Και όλα τα λαμόγια  που τους βοήθησαν σ’ αυτό το έγκλημα.  


Στην πολιτεία της Αλάσκα (USA), η εταιρεία Northern Dynasty Mines inc. (καναδικών συμφερόντων) σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα από τα μεγαλύτερα ορυχεία χρυσού, ανοιχτού τύπου στο κόσμο, ακριβώς πάνω στο μεγαλύτερο τόπο αναπαραγωγής σολωμού στο κόσμο. Οι κάτοικοι αντιστέκονται σθεναρά, αλλά πόσο θα αντέξουν στην οικονομική πίεση της πολυεθνικής και των καλολαδομένων πολιτικών..?
Το ορυχείο αυτό στη Montana (USA), μετά από αρκετά χρόνια εκμετάλλευσης έκλεισε, καθώς έγινε αντιπαραγωγικό, αφήνοντας πίσω μόνο καταστροφή, μόλυνση και ανέχεια για τους κατοίκους και τις επόμενες γενιές... Κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι ανεπτυγμένες χώρες, δίνουν τις απόλυτες εγγυήσεις για την ασφάλεια αυτών των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Δυστυχώς όμως, ακόμα και χώρες όπως οι Η.Π.Α και ο Καναδάς, δεν μπορούν να το κάνουν, γιατί απλά δεν είναι εφικτό να μετριάσεις έστω, τις ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία, το περιβάλλον και την οικονομική πρόοδο ενός τόπου, από μία τέτοιου τύπου δραστηριότητα. Όπου κι αν βρίσκονται αυτές οι πολυεθνικές, δρουν με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους εξόρυξης, λαδώνουν όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς και φορείς, για να αποκομίσουν τα τεράστια γι'αυτούς κέρδη και με το πέρας των εργασιών φεύγουν, αφήνοντας τα απόβλητα και το μαρασμό για τους εκάστοτε γηγενείς....

Σε σύγκριση με την αχανή και αραιοκατοικημένη Αλάσκα,η Χαλκιδική μας είναι πάρα μα πάρα πολύ μικρή και πυκνοκατοικημένη, για να σηκώσει αυτό το τερατούργημα που λέγεται ανοιχτή εξόρυξη χρυσού.
Ας μη καταδικάσουμε για πάντα το μέλλον του τόπου μας και το μέλλον των παιδιών μας.