Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024

Να καταργηθεί τώρα το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο για την ευθύνη υπουργών!

 

 

*Της Μαρίνας Λαβράνου

 

Η εσπευσμένη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής με το πόρισμα - πρόκληση της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν μπορεί και δεν θα κρύψει κάτω από το χαλί τις τεράστιες πολιτικές και ποινικές ευθύνες για την εγκληματική κατάσταση στον σιδηρόδρομο, για το γεγονός ότι ο λαός και τα παιδιά του, δεκαετίες τώρα, παίζουν το κεφάλι τους κορόνα - γράμματα και μάλιστα χωρίς να το ξέρουν.

Οι πολιτικές ευθύνες επισύρουν και βαριές ποινικές ευθύνες

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να αποκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος, το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις, που με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, για τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου, αντιμετωπίζουν ως κόστος την ασφάλεια και τη ζωή των εργαζομένων, του λαού και της νεολαίας.

Πρωτοστάτησε για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς αυταπάτες για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά της, προκειμένου να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για διερεύνηση των πραγματικών αιτιών, να αποκαλυφθούν όλοι οι υπεύθυνοι, να εμποδίσει την ενορχηστρωμένη προσπάθεια συγκάλυψης, διάχυσης ευθυνών, προκλητικής επίκλησης του ανθρώπινου λάθους.

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ

 


Και να που και η δικαιοσύνη όλο και περισσότερο γίνεται βασικό ανταλλακτικό εμπόρευμα της αστικής μας δημοκρατίας. Αν θέλει κανείς δικαιοσύνη χρειάζεται χρήματα, όποιος όμως χρειάζεται χρήματα πρέπει να ξεχάσει τη δικαιοσύνη. Θέμα συνείδησης δεν μπαίνει γι’ αυτόν που πουλά δικαιοσύνη, ίσα ίσα που η συνείδηση του αποδείχνει την ελευθερία της με το δικαίωμά της να πουλιέται. Άλλωστε είναι αρκετό να θέλει εκείνο για το οποίο την αγοράζει κανείς. Και το θέλει. Αρκεί να της πουν ποιο είναι αυτό που πρέπει να θέλει, για να αναπτύξει επιχειρήματα, που πρέπει να είναι ηχηρά, για να πείθουν και να παραπλανούν. Και αυτό δεν είναι δύσκολο, από τη στιγμή που πιστεύουμε στις διαβεβαιώσεις της κυρίαρχης ιδεολογίας ότι η αστική μας δημοκρατία έχει θέσει προτεραιότητά της την προστασία μας από τις αυθαιρεσίες της εξουσίας. Θαυμάζοντας το διαχωρισμό των εξουσιών είμαστε πεπεισμένοι ότι καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη δύναμη που να μας συνθλίψει, βέβαιοι για τη λειτουργία της  δικαιοσύνης στην αστική δημοκρατία ως  ακρογωνιαίου λίθου του κράτους δικαίου.
 
         Πεπεισμένοι λοιπόν για την αμεροληψία της δικαστικής διαδικασίας, την αμεροληψία του δικαστικού σώματος  μείναμε, για μια ακόμα φορά,  εμβρόντητοι από την πρόταση της εισαγγελέως στη δίκη με θύμα τη 12χρονη στο Κολωνό. Η εισαγγελική πρόταση για απαλλαγή λόγω αμφιβολιών του βασικού κατηγορουμένου Η. Μίχου για το κακούργημα του βιασμού πυροδότησε έντονες αντιδράσεις και κινητοποιήσεις. Κι αυτή είναι μια ακόμα δίκη που εκ των πραγμάτων αποδεικνύει την αλληλεπίδραση της δικαστικής εξουσίας  με τις άλλες δομές του πολιτικού συστήματος όχι απλώς  ως εξωτερικών  παραγόντων, αλλά ως στοιχεία του κυρίαρχου  συστήματος διακυβέρνησης. Γιατί  είναι πολιτικός μύθος ότι οι δικαστές και οι άλλοι συμμετέχοντες στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης είναι υπεράνω πολιτικής και ότι αποφασίζουν καθαρά βάσει του νόμου. Ένας μύθος  πολύ χρήσιμος για τη νομιμοποίηση των πράξεων των δικαστών και την αποδοχή τους από το κοινό, κάνοντας σεβαστές τις αποφάσεις τους, χωρίς άσκηση βίας.

ΧΩΡΙΣ ΤΕΛΟΣ Η ΣΦΑΓΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ Ο στρατός του Ισραήλ ανακοινώνει πως διεξάγει «επιχείρηση» στο νοσοκομείο Σίφα - Bομβαρδισμοί και άρματα μάχης, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες

 

Πηγή φωτό: twitter.com
Πηγή φωτό: twitter.com

 

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες πως διεξάγει «στοχευμένη» επιχείρηση στο νοσοκομείο Ας Σίφα της πόλης της Γάζας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ακούγονται βομβαρδισμοί και πυρά.

Μονάδες «διεξάγουν (...) στοχευμένη επιχείρηση στη ζώνη του νοσοκομείου Ας Σίφα», η οποία εξαπολύθηκε λόγω «πληροφοριών που υποδεικνύουν τη χρήση του νοσοκομείου από υψηλόβαθμους τρομοκράτες της Χαμάς», ανέφερε προκλητικά ο στρατός του Ισραήλ.

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανέφερε πως «δεκάδες χιλιάδες» βίαια εκτοπισμένοι έχουν βρει καταφύγιο στο συγκρότημα του νοσοκομείου.

Ένα από τα κτίρια της δομής υγείας έχει πάρει φωτιά, «έπειτα από αεροπορικό πλήγμα», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «δεκάδες μάρτυρες», πτώματα που ανασύρθηκαν γύρω από το νοσοκομείο και άλλα που κείτονται στο οδόστρωμα, καθώς «κανένας δεν μπορεί να τα μεταφέρει» στο Σίφα εξαιτίας «της σφοδρότητας των πυρών».