Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

«Τζόγος» και στην Παιδεία



  Πηγή: Eurokinissi

Μετά τον Τουρισμό, που άνοιξε με τους όρους των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των εφοπλιστών και των ομίλων των αερομεταφορών, οι προϋποθέσεις με τις οποίες μεθοδεύεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση παίζει στον «τζόγο» την υγεία του λαού και κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για να προστατεύσει την οικονομία του κεφαλαίου, τα συμφέροντα δηλαδή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Δεν ικανοποίησε κανένα από τα μέτρα που πρότειναν σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, με βάση την πείρα τους και την άμεση γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία.

Δεν έκανε και δεν κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν μονιμοποιεί εκείνους που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση, δεν βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της υγειονομικής επιτήρησης των σχολείων, ρίχνοντάς τα όλα στην ατομική ευθύνη όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μορφωτική διαδικασία.

Πεθαίνοντας στα γηροκομεία της Μελβούρνης...


Γηροκομείο στη Μελβούρνη  
Γηροκομείο στη Μελβούρνη
Πηγή: Associated Press

H πανδημία του κορονοϊού έβγαλε στην επιφάνεια τις αναθυμιάσεις του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, που μόνο του μέλημα είναι η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, αδιαφορώντας ακόμα και για τις στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων. Στην κατά τ' άλλα «πλούσια» Αυστραλία, η αντιδραστική αντίληψη «κόστους - οφέλους» στη λειτουργία δημόσιων δομών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και η πολιτική παράδοσης της Υγείας σε ιδιώτες είχαν και συνεχίζουν να έχουν τραγικές συνέπειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων, και πιο συγκεκριμένα στις συνθήκες διαβίωσης που επικρατούν στα γηροκομεία.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για τρόφιμους υποσιτισμένους, παραμελημένους, αφημένους μέσα στις ακαθαρσίες, και μάλιστα την περίοδο του κορονοϊού που διανύουμε.

Στη Μελβούρνη και στην ευρύτερη Πολιτεία της Βικτώριας, όπου κατοικούν οι περισσότεροι πολίτες ελληνικής καταγωγής, οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 460 και σε όλη την Αυστραλία τους 550. Ο κορονοϊός «θερίζει» τα γηροκομεία. Σύμφωνα με την ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος», πάνω από 90 θάνατοι αφορούν άτομα ελληνικής καταγωγής που ζούσαν σε γηροκομεία.

Ανακοίνωση για την προσαρμογή των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»



Ανακοίνωση του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για την προσαρμογή των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»:

«Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ ανακοινώνει την προσαρμογή των εκδηλώσεων του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Φέτος το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" θα είναι... αλλιώς!
Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με αίσθημα ευθύνης, πήραμε από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης της πανδημίας στη χώρα μας όλα τα απαραίτητα μέτρα, προσαρμόζοντας τη λειτουργία και τη δράση μας, για να προφυλάξουμε σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες την υγεία των μελών και φίλων του Κόμματος και της ΚΝΕ. Έτσι θα κάνουμε και στο Φεστιβάλ.

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", παίρνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, θα πραγματοποιηθούν 17-18-19 Σεπτέμβρη, όχι στο Πάρκο Τρίτση, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αλλά σε νέους, κατάλληλους χώρους.

Κουτοπονηριές


«Δηλαδή τι θέλουν; Να μη βοηθάει ο ιδιώτης και να τα πληρώνει ο πολίτης υπερφορολογούμενος;», ήταν το χτεσινό - ρητορικό υποτίθεται - ερώτημα του υπουργού Υγείας, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για τις χορηγίες επιχειρηματικών ομίλων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Το κουτοπόνηρο ερώτημα, βέβαια, δεν μας βοήθησε καθόλου να καταλάβουμε: Αφού τόσο θέλουν να «βοηθήσουν» οι επιχειρηματικοί όμιλοι, γιατί η κυβέρνηση αρνείται μέχρι και σήμερα να προχωρήσει σε σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα, ένταξης όλων των ιδιωτικών μονάδων σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας; Γιατί αντί γι' αυτό το στοιχειώδες, η κυβέρνηση, στα μουλωχτά και με πρόσχημα την πανδημία, προχώρησε στην αύξηση της «ταρίφας» για την αποζημίωση των ιδιωτικών κέντρων και των ΜΕΘ, που έδιναν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις; Χώρια τις υπόλοιπες «διευκολύνσεις» που απολαμβάνουν όλοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με νέες φοροαπαλλαγές και λοιπά δωράκια... Τα ερωτήματα βέβαια είναι ρητορικά. Γιατί «βγάζει μάτι» ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και εδώ την κρίση ως «ευκαιρία» για να εξωραΐσει την επιχειρηματική δράση και την παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας. Να βγάλει λάδι δηλαδή την πολιτική που υλοποιούν με συνέπεια όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα, τα κενά και τις ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τα οποία αξιοποιούν οι «ευεργέτες» επιχειρηματικοί όμιλοι για να κάνουν «φιγούρα» με τα «πουρμπουάρ» τους και να πατήσουν πιο γερά το πόδι τους στον τομέα της Υγείας.

Σχέδιο συνέχισης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και στην Υγεία


Χαρακτηριστικές οι επισημάνσεις από το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου

Την κλιμάκωση της επίθεσης για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προδιαγράφει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»
Την κλιμάκωση της επίθεσης για παραπέρα εμπορευματοποίηση της Υγείας προδιαγράφει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη»
Δεσμεύσεις σε ΕΕ και επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα συνεχιστούν οι αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις στους τομείς της Υγείας και του Φαρμάκου περιλαμβάνει η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη» που συγκρότησε η κυβέρνηση, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου.Κωδικοποιώντας τα βασικά σημεία της έκθεσης σε ό,τι αφορά τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Υγεία, το Σωματείο σημειώνει:

  • Η έκθεση «αναφέρει ότι "ένα ισχυρό σύστημα Υγείας είναι προϋπόθεση για την αναβάθμιση του τουρισμού και (δεδομένης και της αύξησης των μεγαλύτερων ηλικιών στον πληθυσμό στην Ευρώπη) της προσέλκυσης επισκεπτών για παραθεριστική κατοικία". Δηλαδή, για άλλη μια φορά, αντιμετωπίζεται η Υγεία από την πλευρά της εξυπηρέτησης των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών».