Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Κοινωνική εταιρική ανευθυνότητα (Φωτό).

 


Εχτές, 12 Σεπτέμβρη, στην περιοχή της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης σημειώθηκε διαρροή συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη από φορτηγό που μετέφερε το υλικό από εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός προς στη ΒΙ.ΠΕ Θεσσαλονίκης.

Το όχημα υπέστη μηχανική βλάβη, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση του φορτίου και τη διαρροή του επικίνδυνου αρσενοπυρίτη. Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις και η πυροσβεστική καθώς και εκπρόσωποι του Δήμου Βόλβης. Επίσης στο χώρο μετέβη κλιμάκιο της εταιρίας. Οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός υποχρεώθηκαν να συλλέξουν το επικίνδυνο υλικό χωρίς να έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τους. Ο χώρος του ατυχήματος έχει σφραγιστεί και έχει διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελία.

Η μεταφορά συμπυκνώματος αρσενοπυρίτη υπόκειται στις διατάξεις της Οδηγίας SEVESO ΙΙ, που αφορά επικίνδυνα βιομηχανικά απόβλητα και ατυχήματα που μπορούν να προκαλέσουν επιμόλυνση πληθυσμού και έκτασεων γης. Ακολουθούν φωτογραφίες. Το ατύχημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια μακρά λίστα γεγονότων που αναδεικνύουν – πέρα από την παραβίαση νόμων και κανονισμών – την επικίνδυνη ανευθυνότητα της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Η παραβίαση των κανόνων ασφάλειας στο χειρισμό επικίνδυνων τοξικών βιομηχανικών υλικών, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων, των κατοίκων και των επισκεπτών.

Η Ελληνικός Χρυσός έχει επιδείξει μέχρι σήμερα επικίνδυνη ανευθυνότητα και αδιαφορία σε θέματα δημόσιας υγείας. Σε συνδυασμό με την πάγια τακτική της καταπάτησης νόμων και παραβίασης κανονισμών, υπό την προστασία του κράτους και την ανοχή των ελεγκτικών μηχανισμών, η δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη.

Έστω και εκ των υστέρων, ο κρατικός μηχανισμός πρέπει να διασφαλίσει τη δημόσια υγεία και να τηρήσει τη νομιμότητα που με κάθε ευκαιρία επικαλείται αλλά προφανέστατα επιβάλλει επιλεκτικά.



Πηγή: 3feeet