Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Η Χρύσα Ρουμελιώτη για το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις



Η δημοσιογράφος Χρύσα Ρουμελιώτη, σε δήλωσή της για το νομοσχέδιο ενάντια στις διαδηλώσεις σημειώνει:

«Σε όσους, υπερήφανοι δημοσιολογούν για τον σύγχρονο δημοκρατικό κόσμο των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων και παροχών, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι:

-- Η Γαλλική Επανάσταση, που άνοιξε το δρόμο στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, χαρακτηρίστηκε και αντιμετωπίστηκε ως επικίνδυνο αναρχικό κίνημα και κόστισε αίμα.

-- Το 8ωρο εργασίας κατακτήθηκε με εργατικές απεργίες και διαδηλώσεις, στην Αμερική αλλά και στην Ευρώπη, που πνίγηκαν επίσης στο αίμα.

Κουρσκ: Η μεγαλύτερη σύγκρουση τεθωρακισμένων στην Ιστορία


 «Αραγε μπορούμε να ξεχάσουμε
εγώ κι εσύ, το σαράντα τρία;
Θυμάσαι, η Μάχη του Κουρσκ
τότε φλεγόταν;
Και ο Σοβιετικός στρατιώτης
περνώντας στην αθανασία
ήταν πιο δυνατός απ’ τη φωτιά
πιο γερός από το μέταλλο (…)»
(σοβιετικό τραγούδι)[1]

 Μετά την αναπάντεχη ήττα που γνώρισαν τα γερμανοφασιστικά στρατεύματα, στις 2 του Φλεβάρη του 1943, στο Στάλινγκραντ, από τους ηρωικούς υπερασπιστές του, ύστερα από μάχες 6 μηνών (13 Σεπτέμβρη 1942 – 2 Φλεβάρη 1943), η γερμανική διοίκηση σχεδιάζει μια μεγάλη και τελική επίθεση στο σοβιετο-γερμανικό μέτωπο, για το καλοκαίρι του 1943, με σκοπό να κερδίσει τη στρατηγική πρωτοβουλία που είχε χάσει στο Στάλινγκραντ και να διαλύσει την σοβιετική αντίσταση.

Φρικιά και πανκς ανατολικά του τείχους – Όταν η ΓΛΔ έδινε “άσυλο” σε διωκόμενους αναρχικούς από το Δ. Βερολίνο



Οι ανεπανάληπτες αυτές σκηνές αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της κατάληψης του λεγόμενου «Τρίγωνου Λενέ», που είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, σε μια περιοχή που γεωγραφικά ανήκε στο Δυτικό Βερολίνο, νομικά ωστόσο αποτελούσε επικράτεια της ΓΛΔ.
Μπορεί κανείς να φανταστεί πανκ κι αναρχοαυτόνομους να τρατάρονται λουκάνικα και καφέ από αστυνομικούς και συνοριοφύλακες; Κι όμως αυτό ακριβώς συνέβη την 1η Ιούλη 1988, όταν ομάδες καταληψιών από το Δυτικό Βερολίνο πέρασαν το τείχος προς την κατεύθυνση της ΓΛΔ, βρίσκοντας ένα βραχύβιο πλην σωτήριο για τους ίδιους άσυλο από τις αρχές της ΟΔΓ. Οι ανεπανάληπτες αυτές σκηνές αποτέλεσαν το αποκορύφωμα της κατάληψης του λεγόμενου «Τρίγωνου Λενέ», που είχε ξεκινήσει λίγους μήνες νωρίτερα, σε μια περιοχή που γεωγραφικά ανήκε στο Δυτικό Βερολίνο, νομικά ωστόσο αποτελούσε επικράτεια της ΓΛΔ. Η παραδοξότητα αυτή οφειλόταν στο γεγονός πως, κατά την ανέγερση του τείχους του Βερολίνου το 1962, οι αρχές της ΓΛΔ δεν ακολούθησαν ακριβώς τη συνοριακή γραμμή, η οποία φυσικά δεν ήταν απόλυτα ευθύγραμμη, όπως έπρεπε να είναι για πρακτικούς λόγους καλύτερης εποπτείας το τείχος. Επισήμως, αυτοί οι θύλακες ονομάζονταν «προκεχωρημένη επικράτεια» της ΓΛΔ, και αποτέλεσαν επίκεντρο πολυετών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο Γερμανιών. Τελικά, στις 31 Μάρτη 1988, οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία παραχώρησης του τριγώνου Λενέ έκτασης 97 περίπου εκταρίων στο Δυτικό Βερολίνο, με αντάλλαγμα ποσό 76 εκ. μάρκων (περίπου 68 εκ. ευρώ) και  παραχώρηση οικοπέδων συνολικής έκτασης 86 περίπου εκταρίων στη ΓΛΔ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΦΟΡΕΙΣ


Με συλλαλητήρια στις 9 Ιούλη βροντοφωνάζουν: «Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο!»
 
  • Στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα το συλλαλητήριο στην Αθήνα ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για τις διαδηλώσεις
  • Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου
 
«Οι αγώνες των εργαζομένων και του λαού δεν μπαίνουν στο γύψο!» ξεκαθαρίζουν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία και μαζικοί φορείς, απαιτώντας την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου για το χτύπημα των διαδηλώσεων.
 
 Σε θέση μάχης, εντείνουν με κάθε τρόπο τις προσπάθειές τους για να εκφραστεί μαζικά η καταδίκη στους αντεργατικούς - αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, με τα συλλαλητήρια που οργανώνουν την Πέμπτη 9 Ιούλη σε πόλεις όλης της χώρας.

Παράλληλα, ξεδιπλώνουν πολύμορφες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και κινητοποίησης, ενώ όλες οι αγωνιστικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε κλάδους και χώρους δουλειάς ενάντια στην εντεινόμενη αντεργατική επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου γίνονται βήμα έμπρακτης καταδίκης του νομοσχεδίου - εκτρώματος, στέλνουν μήνυμα ότι σε κάθε περίπτωση το δίκιο κρίνεται στους δρόμους του αγώνα.

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο συνδικάτων και φορέων στις 9 Ιούλη θα γίνει στις 8 μ.μ. στο Σύνταγμα.

Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις με έδρα την Αττική προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τη Δευτέρα 6 Ιούλη στη 1 μ.μ.

Αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων


  Πηγή: Eurokinissi

Ανακοίνωση για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού για τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού και όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: 


«Αυτό που σήμερα επιχειρείται να "κατεδαφιστεί στο Ελληνικό" είναι το δικαίωμα του λαού να έχει πρόσβαση και να απολαμβάνει ένα έργο που θα υπηρετεί τις δικές του ανάγκες. Ενώ οι μόνοι που μπορούν να πανηγυρίζουν είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που προχωρούν απρόσκοπτοι στα σχέδιά τους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλαν με κάθε τρόπο ώστε να υλοποιηθεί ένας από τους μεγαλύτερους στόχους του κεφαλαίου, που είναι η ενίσχυση της περιοχής της Νότιας Αθήνας και συνολικά του λεκανοπεδίου της Αττικής ως τουριστικού πόλου υψηλού επιπέδου, με υποδομές πολυτελείας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού σήμερα. Η επένδυση στο Ελληνικό εντάσσεται στους συνολικούς σχεδιασμούς για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου της Αττικής, με την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου, την πώληση της Μαρίνας του Αλίμου, τη δημιουργία της "Αθηναϊκής Ριβιέρας" όπως την ονομάζουν.

Σκάνδαλα με ... «διαφάνεια» στην αυλή της ΕΕ


Μια αποκαλυπτική ματιά στα «λόμπι» που συνδέονται με μονοπωλιακούς ομίλους και συναλλάσσονται «νόμιμα» με ευρωβουλευτές και αξιωματούχους

«Δωράκια», «μίζες», «λαδώματα», «διαπλοκή», «σκάνδαλα» και «διαφθορά» είχαν την τιμητική τους για μία ακόμη φορά στην πολιτική αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών, με αφορμή τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της «Novartis» στις ΗΠΑ και τα «απόνερα» του σκανδάλου στην Ελλάδα.
 
 Οσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα να παρουσιάσουν τα σκάνδαλα, τη διαφθορά και τη διαπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων με τον κρατικό μηχανισμό και το πολιτικό σύστημα ως ένα «εξάμβλωμα», που η θεραπεία του βρίσκεται στη «θωράκιση των θεσμών», η αλήθεια είναι ότι αυτά τα φαινόμενα είναι σύμφυτα με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση στον τρόπο που το κεφάλαιο κάνει τις μπίζνες του, διεκδικώντας μεγαλύτερα μερίδια στην αγορά και κέρδη έναντι των ανταγωνιστών του.

Το κυνήγι της κερδοφορίας και οι επιχειρηματικοί ανταγωνισμοί είναι επομένως το έδαφος πάνω στο οποίο αναπτύσσονται σχέσεις ...στοργής ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους και το αστικό πολιτικό σύστημα.