Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020

Ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός! Συζητάμε για την Υγεία με αφορμή την πανδημία.





Πραγματοποιώντας ένα πλατύ πολιτικό άνοιγμα, με σκοπό να συζητήσει με τους εργαζόμενους και λαό της περιοχής τη στάση που χρειάζεται να κρατήσει μπροστά στην καταστροφή του περιβάλλοντος από την καύση στο ΤΙΤΑΝ του καρκινογόνου καυσίμου RDF και SRF η ΚΟΒ Ωραιόκαστρου του ΚΚΕ πραγματοποίησε την Κυριακή 21 Ιούνη σύσκεψη με θέμα οι επιπτώσεις στην υγεία. Η παρουσίαση έγινε από τον Βασίλης Μπαλτικα μέλος του τμήματος οικονομίας της Επιτροπής Περιοχής Κ. Μακεδονίας και υποψήφιος διδάκτορας και ερευνητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ. Παράλληλα έγινε εισήγηση για τα χρόνια πρόβλημα στο ΕΣΥ και το πόσο ανοχύρωτο είναι το δημόσιο σύστημα υγείας μπροστά στην πανδημία, από την Άννα Μπάμπα μέλος του γραφείου της ΚΟΒ Ωραιοκάστρου και γενικό γιατρό στο Κέντρο Υγείας Αιγινίου.

Ο λαός που παρακολουθεί αηδιασμένος την «παρέλαση» σκανδάλων να απαιτήσει να βγουν τα «άπλυτα» όλων των κυβερνήσεων στη φόρα



Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το εξής σχόλιο σχετικά με την αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για ζητήματα διαπλοκής:

«Ο λαός, που καλείται να πληρώσει τα σπασμένα μιας ακόμα κρίσης και που παρακολουθεί αηδιασμένος την "παρέλαση" σκανδάλων, πρέπει να απαιτήσει να βγουν τα "άπλυτα" όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, στη φόρα. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους "πολιτικού αντιπερισπασμού", όπως κάνουν όλα τα άλλα κόμματα, συγκαλύπτοντας τελικά τις πραγματικές ευθύνες τους και τις ίδιες τις αιτίες της διαπλοκής.

Αυτές οι αιτίες βρίσκονται στη βαθιά σήψη ενός συστήματος κι ενός κράτους, που στον πυρήνα του έχει αφ' ενός την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και αφ' ετέρου τη διαρκή υπονόμευση των λαϊκών αναγκών. Στοιχείο αυτής της σήψης, της διαφθοράς για την εξυπηρέτηση αντιλαϊκών συμφερόντων είναι η κυβερνητική διαχείριση του συστήματος, που έκαναν και κάνουν όλα τα αστικά κόμματα που βρέθηκαν στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας».

Η τρύπα στη χαρά



Ανεξαρτήτως - επιμένω, ανεξαρτήτως - προέλευσης και εμφάνισης του κορονοϊού, πρέπει να δούμε με όσο γίνεται πιο καθαρό μάτι τις τρύπες που διανοίγονται στην ατομική και κοινωνική ζωή των πληθυσμών, από τις οποίες εισχωρούν -μα βίαια, μα κι ανεπαίσθητα- και αξιοποιούνται εργαλεία χειραγώγησης των μαζών. Αυτή η διείσδυση είναι πρωτοφανώς οριζόντια, τόσο σε βιοτικό όσο και σε πολιτισμικό επίπεδο. Είναι δε ύπουλη, γιατί κατακερματίζει την έννοια της πολιτικής και ιδεολογικής θεωρίας και δράσης σε επιμέρους, ενίοτε και αντιφατικές, πάντα διατυπωμένες σε πληθυντικό, «πολιτικές αποφάσεις, εκτιμήσεις και εν τέλει μέτρα».
 
Μέχρι τώρα, λόγου χάρη, ήταν πρόοδος και θετική κοινωνική και επιστημονική εξέλιξη η παγίωση της αντίληψης, στον σύγχρονο κόσμο, το παιδί μετά τα δύο του, τρία του χρόνια να κοινωνικοποιείται. Να πηγαίνει νωρίς σε παιδικό σταθμό.

ΥΓΕΙΑ - ΠΡΟΝΟΙΑ... ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ;


Πραγματικός ιός είναι το σύστημα που συνθλίβει τις ανάγκες του λαού
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι χρονίως πάσχοντες, που δεινοπάθησαν στη διάρκεια της πανδημίας και παραμένουν βορά των ιδιωτών της Υγείας

Δεκατρείς άνθρωποι, αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, έχασαν τη ζωή τους ως ασθενείς με υποκείμενο νόσημα, επειδή προσβλήθηκαν από τον κορονοϊό κατά την επίσκεψη στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» για να κάνουν τη θεραπεία τους.

Τα όσα ήρθαν στο φως επιβεβαίωσαν τις σοβαρές καταγγελίες των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία για ελλιπή μέσα ατομικής προστασίας και ανυπαρξία κρατικού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα. Αποκαθηλώνουν όμως και το «θαύμα» της «συνεργασίας» δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που παίρνει διάφορες μορφές: Από την αγορά υπηρεσιών με χρήματα του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή των ασφαλισμένων, μέχρι τις Συμπράξεις Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα, που σύμφωνα με την κυβέρνηση «θα αναβαθμίσουν το ΕΣΥ».

Σήμερα, έχουν το θράσος να μιλάνε για «success story δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα», παρά το γεγονός ότι τα νοσοκομεία τις μέρες της πανδημίας μετατράπηκαν σε «μιας ασθένειας», αφήνοντας εκτεθειμένους και αβοήθητους χιλιάδες χρονίως πάσχοντες. Ανάμεσά τους και πολλούς νεφροπαθείς, που βρέθηκαν αντιμέτωποι με απορρύθμιση του σακχάρου ή υποτασικά επεισόδια, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.