Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Μουσεία με «ούζο και κάπαρη»;



Οι αρχαιολόγοι και οι υπόλοιποι κλάδοι εργαζόμενων στο Υπουργείο Πολιτισμού με συνεντεύξεις τύπου και στρογγυλά τραπέζια ενημερώνουν την κοινή γνώμη και οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην επιχειρούμενη μετατροπή των μεγάλων μουσείων σε ΝΠΔΔ, ένα σχέδιο που ανοίγει το δρόμο στην άμεση ή έμμεση εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων στη λειτουργία τους.

Οι λέξεις δεν είναι αθώες. Βαρύγδουπές εκφράσεις όπως «αυτοχρηματόδητηση», «αυτοδιοικούμενοι φορείς», «μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης» που χαϊδεύουν τα αυτιά των ακροατών ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν σύγχυση για το τι ακριβώς υπονοούν υφαίνουν τον καμβά της επίθεσης που ήδη συντελείται στον Πολιτισμό.

Η επί σειρά ετών προσπάθεια, η οποία δεν ολοκληρωνόταν λόγω της αντίστασης των αρχαιολόγων και γενικότερα του προοδευτικού επιστημονικού κόσμου, να αλλάξει η νομική μορφή των μεγάλων δημόσιων μουσείων ώστε να υποδέχεται τη δράση του ιδιωτικού τομέα στο έργο τους, τίθεται εκ νέου ως πρωτεύον πολιτικός στόχος. Και πώς θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά; Η δέσμευση των κυβερνήσεων διαχρονικά απέναντι την Ε.Ε. η οποία έχει χαράξει τις βασικές γραμμές, είναι να δημιουργήσουν εκείνο το ευνοϊκό περιβάλλον που θα επιτρέπει το πολιτιστικό απόθεμα να εκπέσει στην κατηγορία του εμπορικού προϊόντος, απαλλαγμένο από ιστορικές, επιστημονικές, αξιακές παραδόσεις.

Έφυγε η Βρετανία από την ΕΕ …μένουν η φτώχεια και οι καπιταλιστικές ανισότητες


Η Βρετανία αποχώρησε από την ΕΕ την Παρασκευή προς ξημερώματα Σαββάτου. Οι οπαδοί του Brexit  δηλώνουν νικητές και να ανοίγουν σαμπάνιες για να γιορτάσουν την …«ημέρα ανεξαρτησίας», όπως τη χαρακτηρίζουν.

Έπειτα από 47 χρόνια παραμονής στη Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία φεύγει από τους κόλπους της.  Η αποχώρηση από την ΕΕ επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί ως «ιστορική ευκαιρία» από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.  «Ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, γυρίζουμε σελίδα στον διχασμό των τριάμισι τελευταίων ετών και προχωράμε ολοταχώς για να ενώσουμε το έθνος και να αυξήσουμε τις ευκαιρίες για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Η στυγνή πραγματικότητα του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών


Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις

Η βία στα γήπεδα είναι το αποτέλεσμα της κόντρας συμφερόντων στον αθλητισμό - προϊόν
Η βία στα γήπεδα είναι το αποτέλεσμα της κόντρας συμφερόντων στον αθλητισμό - προϊόν
 Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου αφενός αναδεικνύουν τη σαπίλα του, αφετέρου δημιουργούν την ανάγκη ο φίλαθλος κόσμος να γυρίσει την πλάτη του στα βρώμικα παιχνίδια και τις επιδιώξεις των επιχειρηματιών, που βέβαια δεν περιορίζονται στο χώρο του αθλητισμού. Μυστικές συναντήσεις, κομπρεμί ανάμεσα σε ομάδες, πολιτικά πρόσωπα, δικαστές κ.λπ. δεν είναι παρά μία ακόμα επιβεβαίωση ότι το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών παίζεται στο παρασκήνιο, στις αίθουσες των υπουργείων και των διορισμένων επιτροπών... Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε βήμα προς βήμα το χρονικό των εξελίξεων προκειμένου να βγουν τα απαραίτητα συμπεράσματα για τη βρωμιά και τη σαπίλα...
 
* * *
 
Ηταν δέκα μέρες πριν (22/1) όταν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, έπειτα από πρωτοβουλία των αρμόδιων παραγόντων του κλιμακίου των FIFA - UEFA, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι επιχειρηματίες που ελέγχουν τις τέσσερις ισχυρές ΠΑΕ: Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Το «παρών» έδωσαν επίσης η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και οι πρόεδροι της ΕΠΟ, Β. Γραμμένος, και της Super League, M. Λυσσάνδρου.
 
Η συνάντηση είχε διαφημιστεί ως θετικό βήμα, ενώ ακόμα και μετά την πραγματοποίησή της και παρά το κλίμα διαφωνιών και έντασης, από κυβέρνηση και FIFA - UEFA δεν έλειψε η αισιοδοξία για την επόμενη μέρα. Η οποία επόμενη μέρα δεν άργησε να έρθει... Και μπορεί να ήταν διαφορετική από τις προσδοκίες κυβερνώντων και FIFA - UEFA, ωστόσο ήταν απολύτως στο ίδιο κλίμα με τα βρώμικα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο...

Τα μεγάλα συλλαλητήρια δίνουν τη θέση τους στην κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης


Πάτρα
Πάτρα
Τα μεγάλα συλλαλητήρια της περασμένης Πέμπτης σε όλη τη χώρα ενάντια στην κατάπτυστη ελληνοαμερικανική Συμφωνία επέκτασης των βάσεων αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη για την κλιμάκωση της αντιιμπεριαλιστικής δράσης.
Καταρχάς, το γεγονός ότι οι φορείς που διοργάνωσαν τα συλλαλητήρια έχουν συγκροτήσει σε πολλές πόλεις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία, όπου συντονίζουν τη δράση τους εργατικά σωματεία, Ενώσεις ΕΒΕ, Επιτροπές Ειρήνης, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς αποτελεί μια σημαντική κατάκτηση. Δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που μπορούν να πρωτοστατήσουν σε αυτήν τη δραστηριότητα, ότι κόντρα στην «εθνική ομοψυχία» των αστικών κομμάτων και στην προθυμία τους να «τρέξουν» πιο αποφασιστικά τα σχέδια εμπλοκής, υπάρχουν εκατοντάδες φορείς που συντονίζονται και σπάνε στο δρόμο αυτήν την εικόνα «συναίνεσης», απαντώντας ότι ο λαός δεν γίνεται συνεργός στο έγκλημα.