Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Πρυτανεύουν τα ΜΑΤ (UPD)

Δύο τραυματίες από τα ΜΑΤ του Πρύτανη – Με εντολή Φορτσάκη τα ΜΑΤ έχουν αποκλείσει τη Νομική σχολή του ΕΚΠΑ και απαγορεύουν στους φοιτητές να υλοποιήσουν την απόφαση του συλλόγου τους – Νέο κάλεσμα για τις 5 στα Προπύλαια


Πλήθος φοιτητών, που παραμένει πέριη της Νομικής Σχολής, και πραγματοποίησε, νωρίτερα, πορεία προς το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, απευθύνει νέο κάλεσμα για συγκέντρωση τις 5 το απόγευμα στα Προπύλαια. 

Σε παράλληλη διαδήλωση, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων συγκεντρώνονται σταδιακά έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.  

Το πρωί

Δύο φοιτητές τραυματίστηκαν στο κεφάλι, στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στη Νομική το πρωί της Πέμπτης.


Οι φοιτητές έλαβαν απόφαση την Τετάρτη για κατάληψη της σχολής, αλλά μετά από εντολή των πρυτανικών αρχών του ΕΚΠΑ έξω από το κτίριο παρατάχθηκαν δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., που έκαναν χρήση χημικών για να μην επιτρέψουν στους φοιτητές να εισέλθουν στο κτίριο.

Οι φοιτητές, κρατώντας πανό, έχουν καταλάβει το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Ακαδημίας, ενώ δυνάμεις της αστυνομίας τους έχουν περικυκλώσει και τους απωθούν βίαια, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος.

Η απόφαση να κλείσει η Νομική από σήμερα, Πέμπτη, έως την Τρίτη, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου ελήφθη χθες από τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ. Είχε προηγηθεί η απόφαση των φοιτητών της Νομικής για κατάληψη. 


Σύμφωνα με φοιτητές του ιδρύματος, οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της αστυνομίας παραδέχτηκαν πως ενεργούν μετά από οδηγίες του πρύτανη.

Υπενθυμίζεται πως ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής έχει πάρει απόφαση για κατάληψη, εν όψει του εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία θα ίσχυε από την Πέμπτη 13/11, ενώ είχε προγραμματιστεί σχετική εκδήλωση.

«Οι πρυτανικές αρχές με μια απόφαση που θυμίζει άλλες εποχές έστειλαν διμοιρίες των ΜΑΤ και ομάδες ΔΕΛΤΑ για να μας διώξουν. Μπήκαμε στη σχολή μας και είδαμε διμοιρίτες και λουκέτα»  δήλωσε στο Κόκκινο ο φοιτητής Λευτέρης Καρχιμάκης.

«Αρνηθήκαμε να αποχωρήσουμε και ειρηνικά πραγματοποιήσαμε συγκέντρωση. Τα ΜΑΤ μας απώθησαν και με χημικά. Είναι μια μυρωδιά απο security που φέρνει η μετά-Φορτσάκη εποχή» πρόσθεσε.


Ανάλογη απόφαση για κλείσιμο του κτιρίου της ΑΣΟΕΕ από σήμερα έως την Τρίτη έχει ληφθεί και από τις πρυτανικές αρχές του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Ήδη, το κτίριο της ΑΣΟΕΕ βρίσκεται υπό αστυνομκό κλοιό.