Τετάρτη 9 Μαΐου 2018

«Μετά τις εκλογές τι, ορέ παλικάρια;»






Της Κάλι Καρά

Σε μέγα ζήτημα έχει ανακηρυχθεί στο πολιτικό και μιντιακό σκηνικό το πότε θα γίνουν εκλογές. Ζητείται Πουαρό να μας απαντήσει αν θα γίνουν το '18 ή το '19.

Μέσα σε συνθήκες, που το αστικό πολιτικό σύστημα ψάχνεται για τα καλά και αναζητά σχήματα τέτοια που να παίξουν το ρόλο του «πρωταγωνιστή» ή και του κομπάρσου στο παιχνίδι του διπολισμού, της απορρόφησης της λαϊκής δυσαρέσκειας σε ανώδυνους δρόμους, νάτοι εμφανίζονται αυτοί που επαγγέλλονται τη «νιότη», τη «φρεσκάδα» και το «άφθαρτο», ενώ κουβαλάνε επάνω τους όλη τη σκουριά  ενός παρελθόντος που προσπαθεί να μεταμφιεστεί για να επιβιώσει και στο μέλλον. 

Μεγάλη η κινητικότητα στα αστικά κόμματα, με συγχωνεύσεις κομμάτων, με μεταγραφές, με ανεξαρτητοποιήσεις και άλλα αστικά τερτίπια για την εξαπάτηση άλλη μία φορά του ελληνικού λαού.

Όλα τα «καλά παιδιά» στην πίστα για την εξουσία με κοινό στόχο να μη θιγεί η κοινωνική συνοχή, για να εξασφαλιστεί απρόσκοπτα η καπιταλιστική ανάπτυξη.

Χέρι χέρι «μπίζνες» και εμπλοκή στα νέα πολεμοχαρή σχέδια


Το γεγονός ότι τα σχέδια και οι «λυκοφιλίες» του κεφαλαίου πηγαίνουν χέρι χέρι με την εμπλοκή στα νέα πολεμοκάπηλα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, καθώς και κρατών - δολοφόνων όπως του Ισραήλ, για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και δρόμων στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη, επιβεβαίωσε η τέταρτη κατά σειρά τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε χτες στη Λευκωσία.
 Χαρακτηριστικό εξάλλου είναι ότι από το βήμα της κοινής συνέντευξης Τύπου ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπ. Νετανιάχου, επαναλαμβάνοντας τα νέα προσχήματα που πλαισιώνουν τους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς, αυτήν τη φορά εναντίον του Ιράν, δήλωνε ότι «το καθεστώς της Τεχεράνης κάθε μέρα κάνει έκκληση για τον αφανισμό του κράτους του Ισραήλ και έχει μια άνευ προηγουμένου επιθετικότητα εναντίον μας και ένα τρομοκρατικό δίκτυο που εκτείνεται σε όλο τον κόσμο. Τώρα επιχειρεί να τοποθετήσει επικίνδυνα όπλα στη Συρία για να τα χρησιμοποιήσει για την καταστροφή μας. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να αποτρέψουμε την ιρανική επιθετικότητα. (...) Ολοι αναγνωρίζουν τις κακόβουλες προθέσεις του Ιράν και το δικαίωμα του Ισραήλ για αυτοάμυνα και αυτό είναι η κοινή μας άμυνα».

Αντιλαϊκή κλιμάκωση χωρίς ημερομηνία λήξης


Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα νέα μέτρα για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά
Στα «σκαριά» βρίσκονται και τα νέα μέτρα για το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, που σφίγγουν κι άλλο τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά
Στις αρχές της επόμενης βδομάδας ξεκινά στην Αθήνα ο νέος κύκλος διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της Ευρωζώνης και του ΔΝΤ, αναφορικά με τα 88 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης». Σε αυτά συγκαταλέγονται οι νέες αντεργατικές ανατροπές, η παραπέρα συμπίεση των προνοιακών επιδομάτων που έχουν απομείνει για τις λαϊκές οικογένειες, το σφίξιμο της θηλιάς των πλειστηριασμών στη λαϊκή στέγη και τη μικρή περιουσία, σε συνδυασμό βέβαια και με τις παρεμβάσεις που αποσκοπούν στη «βελτίωση» του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με άξονα την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.
 Την ίδια ώρα, προ των πυλών εμφανίζονται οι Υπουργικές Αποφάσεις και άλλες εφαρμοστικές διατάξεις σχετικές με το νέο συντριπτικό χτύπημα στο ΕΚΑΣ που ξεκινά από το 2019, η πλήρης κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά, η αύξηση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να εξισορροπηθούν οι αλλαγές στις τιμές ζώνης των ακινήτων (με κατεύθυνση την εξομοίωση με τις εμπορικές τιμές), ενώ βέβαια «τρέχει» και ο «επανυπολογισμός συντάξεων», ενόψει της περαιτέρω κατακρεούργησης από την επόμενη χρονιά.

Ρύθμιση - κοροϊδία για τα χρέη των αγροτών




Ως ένα μέτρο που θα δώσει τάχα «ανάσα» στους «ψυχορραγούντες» μικρομεσαίους αγρότες επιχειρεί να εμφανίσει η κυβέρνηση τη νέα ρύθμιση που ανακοίνωσε για τα αγροτικά χρέη. Ομως, και σ' αυτήν την περίπτωση - όπως και σε πολλές άλλες που αφορούν παρόμοιες εξαγγελίες - πρόκειται για ψέμα απατηλό και τρανή απάτη. Η ουσία είναι ότι η ρύθμιση για τα χρέη των αγροτών - όπως και η ανάλογη που έχει γίνει για τους ΕΒΕ - δεν έχει φιλολαϊκό προσανατολισμό, όπως ισχυρίζονται κυβερνητικά στελέχη, γιατί έχει ως βάση την αντιλαϊκή, φορομπηχτική και εισφοροληστρική πολιτική της κυβέρνησης. Στόχος της είναι η είσπραξη, για λογαριασμό του κράτους, αλλά και των τραπεζών, οφειλών από όσο το δυνατόν περισσότερους από εκείνους που δυσκολεύονται να τις πληρώσουν. Με άλλα λόγια, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι να εισπράξει ό,τι μπορεί. Με δεδομένο εξάλλου το γεγονός ότι η αίτηση ένταξης στη ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr), δίνεται η δυνατότητα στο κράτος για πιο άμεσο και ασφυκτικό έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών (ακίνητης, αλλά και κινητής περιουσίας), η οποία μπορεί στη συνέχεια να αξιοποιηθεί για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, που αναμένεται να γενικευτούν το επόμενο διάστημα.

09/05/1936 Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με εργατικό αίμα.



09/05/1936

Οι δρόμοι της Θεσσαλονίκης βάφονται με εργατικό αίμα. Ο Μάης του 1936 στη Θεσσαλονίκη αποτελεί τον τελευταίο μεγάλο απεργιακό σταθμό του ελληνικού προλεταριάτου πριν τη δικτατορία Μεταξά. Το απεργιακό κύμα ξεκίνησε στις 29/4 από τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, για να επεκταθεί στη συνέχεια και στους υπόλοιπους κλάδους. Στις 8/5 οι απεργοί καπνεργάτες και κλωστοϋφαντουργοί δέχονται άγρια δολοφονική επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής προκαλώντας πραγματικό παλλαϊκό ξεσηκωμό. Δεκάδες απεργοί τραυματίζονται και ακόμα περισσότεροι συλλαμβάνονται.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ : Για τα 73 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών


 
Πηγή: Associated Press

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 73 χρόνια από τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών αναφέρει:  

«"Κάθε άνθρωπος που αγαπά την ελευθερία, χρωστάει τόσα στον Κόκκινο Στρατό, που δεν θα μπορούσε ποτέ να τα ξεπληρώσει…" (Ε. Χέμινγουεϊ)
Τιμάμε την 9η Μάη, που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, σε πείσμα όσων επιχειρούν να παραχαράξουν την Ιστορία, για να ξεχάσουν οι λαοί και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν.

Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό - φασιστικό ιμπεριαλιστικό "Άξονα" Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους. Τιμάμε τη δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων που ηγήθηκαν των εθνικοαπελευθερωτικών και αντιφασιστικών κινημάτων.

Είμαστε περήφανοι για το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, και την 100χρονη ζωή και δράση του. Αποτέλεσε την ψυχή, τον αιμοδότη και καθοδηγητή του ηρωικού αγώνα του λαού μας, του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ και των άλλων ΕΑΜικών Οργανώσεων, δίνοντας τα καλύτερα παιδιά του για τη λευτεριά από τους ναζί κατακτητές, για μια καλύτερη ζωή.

Στα μέτρα τους


«Ενας Μαρξ στα μέτρα μας», θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του χτεσινού πρωτοσέλιδου και του κύριου άρθρου της «Αυγής» για τα 200 χρόνια από τη γέννησή του. Ούτε λίγο ούτε πολύ, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ο μαρξισμός δικαιώνεται από την κυβέρνησή τους! Ετσι, μετά από μια περιοδολόγηση - τσαλαβούτημα στο έργο του Μαρξ, η «Αυγή» φτάνει στο συμπέρασμα ότι η επανάσταση σήμερα δεν γίνεται με «οδοφράγματα», αλλά με τη θεμελίωση της «δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης», όπως κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ... Και, προφανώς, δεν λείπουν οι αναφορές στον ερχόμενο Αύγουστο και την υποτιθέμενη λήξη του μνημονίου, όπου σύμφωνα με τη ...μαρξιστική ανάγνωση της «Αυγής», χρειάζεται ένα «μαζικό κοινωνικό κίνημα, ενωτικό, ώριμο (!) να διεκδικήσει μια δικαιότερη κοινωνία»! Αρα, σύμφωνα με την «Αυγή», όσοι αντιδρούν στο ξεπάτωμα της εργατικής τάξης που προωθεί η κυβέρνηση, στο ξεσπίτωμα λαϊκών νοικοκυριών με τους πλειστηριασμούς, στο χτύπημα της απεργίας, στην εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους κ.λπ., εκτός από «ανώριμοι» είναι και «αντιμαρξιστές»... Φανταζόμαστε, δε, ότι όσα γράφουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι για τον «αδίστακτο παγκόσμιο καπιταλισμό» και για την επικαιρότητα του μαρξισμού, τα συζητούν και με τον πρέσβη των ΗΠΑ, με τους εκπροσώπους του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΔΝΤ, τους βιομήχανους και τους εφοπλιστές, με τους οποίους χαριεντίζονται και σχεδιάζουν από κοινού την «αναπτυξιακή» προοπτική της χώρας.