Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Περισσότεροι οι νεκροί εργάτες, από τους ποδοσφαιριστές που θα παίξουν στο Μουντιάλ


Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις κατασκευές γηπέδων στο Μουντιάλ του Κατάρ, τονίζοντας ότι αρκετοί εργάτες κινδυνεύουν με θάνατο.
Η διοργάνωση του 2022 έχει βρεθεί στο στόχαστρο μετά τις καταγγελίες για χρηματισμό μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, προκειμένου να δώσουν στο Κατάρ το Μουντιάλ. Η Ομοσπονδία θα διεξάγει έρευνα και σύμφωνα με κάποια ρεπορτάζ, υπάρχει πιθανότητα ακόμα και να δώσει τη διοργάνωση σε άλλη χώρα! Μέχρι τότε όμως το Κατάρ συνεχίζει να είναι εκείνο που έχει τη διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου και ενόψει της κατασκευής των υπερσύγχρονων γηπέδων, η Σάραν Μπάροου, Γενικής Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, προχωράει με συνέντευξή της στην «Αυγή» σε σοβαρές καταγγελίες. Κάνει λόγο για καθεστώς σύγχρονης δουλείας και τονίζει ότι περισσότεροι θα είναι είναι οι εργάτες που θα πεθάνουν, παρά οι ποδοσφαιριστές που θα παίξουν.
Ποια είναι η διαμορφωθείσα κατάσταση με τους εργάτες του Κατάρ; Από τη στιγμή που εκφράζονται ανησυχίες για την υγεία των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, τότε πώς θα προστατευτούν οι άνθρωποι που θα δουλέψουν στα έργα;
«Οι εργάτες στις κατασκευές είναι από τους πλέον χαμηλόμισθους στο Κατάρ. Δουλεύουν έξω, σε απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες μπορεί να φτάσουν τους 50 βαθμούς Κελσίου τους καλοκαιρινούς μήνες. Δουλεύουν με το ρίσκο του εμφράγματος και της αφυδάτωσης. Λόγω της ζέστης, η υπαίθρια εργασία σταματά τους καλοκαιρινούς μήνες από τις 11.30 μέχρι τις 15.00. Αλλά αν κάνεις μια βόλτα στους δρόμους, μπορείς να δεις τους εργάτες να δουλεύουν στις οικοδομές. Χωρίς συνδικάτα, δεν μπορούν να επιβληθούν νόμοι για τους εργάτες στις εταιρείες. Πολλοί πεθαίνουν τις νύχτες από θερμοπληξία, αφού κοιμούνται συνωστισμένοι, χωρίς επαρκή εξαερισμό ή κλιματισμό. Στις οικογένειες των νεκρών δεν δίνεται αποζημίωση, αφού θεωρείται ότι δεν χάνουν τη ζωή τους ενώ δουλεύουν. Η κυβέρνηση του Νεπάλ κατέγραψε 191 θανάτους εργατών στο Κατάρ το 2010. Οι 103 από αυτούς αποδόθηκαν σε καρδιακή προσβολή. Τα εμφράγματα δεν συμβαίνουν σε νέους και υγιείς ανθρώπους. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι θάνατοι προέρχονται από τη θερμοπληξία. Μιλήσαμε στην οικογένεια ενός εργάτη που πέθανε στον ύπνο του στο Κατάρ και ενημερωθήκαμε από πρώτο χέρι για τις τελευταίες του ώρες».
Υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξουν θάνατοι εργατών κατά τη διάρκεια κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων για το Μουντιάλ;

Νόμο που βάζει «φρένο» στις απεργίες ετοιμάζει η κυβέρνηση

Αφού προηγηθεί διάλογος!

Αποφασισμένη να προχωρήσει έως τα τέλη του 2013 στην αλλαγή του νόμου για τις απεργίες εμφανίζεται η κυβέρνηση, αφού προηγηθεί διάλογος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Οι βασικοί άξονες των αλλαγών, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος της Κυριακής, αφορούν τον υφιστάμενο τρόπο κήρυξης μιας απεργιακής κινητοποίησης, τη σύσταση-συγκρότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπως και την οργάνωση του κινήματος σε νέες βάσεις, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές συνθήκες.

Επίσης, θα επανεξεταστούν και τα δικαιώματα των συνδικαλιστών, όπως οι συνδικαλιστικές άδειες.

Ταυτόχρονα, συζητείται η επαναφορά της ανταπεργίας, δηλαδή το κλείσιμο της επιχείρησης από τον εργοδότη σε περιπτώσεις απεργιών διαρκείας των εργαζομένων.
πηγή: tanea.gr