Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

ΕΥΟΣΜΟΣ Μαχητική διεκδίκηση ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και καταδίκη της καταστολής (ΦΩΤΟ)

 

 

Με μια μαχητική κινητοποίηση, στην πλατεία Ευόσμου, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης διεκδίκησαν την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, ενώ καταδίκασαν την καταστολή.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ευόσμου, ο Πάρης Σαρής, πρόεδρος του Συνδικάτου Φαρμάκου και Καλλυντικών Κεντρικής Μακεδονίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Τα συλλαλητήρια των συνδικάτων, σε όλη τη χώρα, των προηγούμενων ημερών αλλά και το σημερινό, αποδεικνύουν στην πράξη πως η κυβέρνηση απέτυχε. Οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές δεν επιτρέπουμε να μπει σε καραντίνα ο οργανωμένος αγώνας. Δεν δεχόμαστε το lockdown στα δικαιώματά μας, στην προστασία της υγείας, της δουλειάς μας. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης απέτυχε γιατί απέναντι της βρεθήκαμε εκατοντάδες σωματεία από όλη την Ελλάδα, μπήκαμε μπροστά στην υπεράσπιση της υγείας του λαού και των δικαιωμάτων του.

Είναι αντιεπιστημονικό και απάνθρωπο να παρουσιάζεται ως «κανονικότητα», ως κάτι το φυσιολογικό το ότι ένα «μικρό ποσοστό 20%» , κάθε χρόνο στερείται διαχρονικά το δικαίωμα να δώσει τη μάχη για τη ζωή του.

 

Προφανώς και πεθαίνουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ...: Μία ωμή παραδοχή της βάρβαρης πολιτικής τους (VIDEO)

 

Από την «ουρά» ασθενοφόρων έξω από τον «Ευαγγελισμό» στις 21 Μάρτη 
Από την «ουρά» ασθενοφόρων έξω από τον «Ευαγγελισμό» στις 21 Μάρτη

«Προφανώς και υπάρχουν θάνατοι (σ.σ. διασωληνωμενων) εκτός ΜΕΘ. Πάντα υπήρχαν. Αλλά είναι πολύ μικρό ποσοστό των θανάτων εκτός ΜΕΘ, περίπου 20%...»: Είναι η απάντηση που έδωσε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Β. Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας ουσιαστικά μια τραγική, αποκρουστική πραγματικότητα (δείτε εδώ βίντεο). Γιατί πράγματι, όσες διαψεύσεις και αν κάνει η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας, μόνο στην Αττική σταθερά και καθημερινά πάνω από 100 διασωληνωμένοι είναι εκτός ΜΕΘ, κάποιοι απ' αυτούς περιμένουν μέχρι και 20 μέρες για να βρεθεί κρεβάτι.

Πράγματι, πάντα πέθαιναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων το 25% των ελαχίστων κρεβατιών ΜΕΘ που διέθετε η χώρα έμενε κλειστό, γιατί καμιά κυβέρνηση δεν έκανε τις απαραίτητες προσλήψεις για το εξειδικευμένο προσωπικό που απαιτεί η στελέχωσή τους.

Περί παρελάσεων και άλλων τινών – Ένα ενδιαφέρον άρθρο της Βασιλείας Παπαρήγα από το αρχείο του Ριζοσπάστη

 

 

Και μόνο η παρακάτω φωτογραφία, που περιελαμβανόταν στο άρθρο θα ήταν επαρκής λόγος. Η χτεσινή επέτειος της 25ης Μάρτη ωστόσο δίνει μια καλή αφορμή για την αναδημοσίευσή του, σχετικά με τον προβληματισμό που θέτει σχετικά με το επίμαχο ζήτημα των παρελάσεων.

Από την παρέλαση του 2003 και τις διαμαρτυρίες ενάντια στον πόλεμο του Ιράκ

« – Πώς σε λένε;

– Ελληνίδα

– Τι έκανες;

– Υπηρετούσα το λαό».

(Στιχομυθία της Ηλέκτρας Αποστόλου με τους βασανιστές της. Από το βιβλίο «Οι δοσίλογοι της κατοχής»).

Η συζήτηση περί εορτασμών και παρελάσεων αναζωπυρώνεται κάθε 25η Μαρτίου και 28η Οκτωβρίου. Επί των ημερών του, το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα προβληματίστηκε για την αναγκαιότητα της καθιερωμένης αντιαμερικανικής πορείας του Πολυτεχνείου, στο όνομα της προστασίας της γιορτής από τα έκτροπα κάποιων επονομαζόμενων «γνωστών αγνώστων». Παρόμοια ερωτήματα αναζωπυρώνονται κάθε τόσο π.χ. για το αν το ορθό περιεχόμενο της Πρωτομαγιάς είναι η γιορτή της εργατικής τάξης ανά τον κόσμο ή η είσοδος της άνοιξης. Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η μνήμη δέχτηκε ισχυρή πίεση, προκειμένου να αντικαταστήσει τον εορτασμό της 9ης Μάη ως Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης με αυτόν της Ενωμένης Ευρώπης, στο όνομα της απάλειψης των μαύρων σελίδων του παρελθόντος και της έναρξης μιας νέας «ενωμένης και κοινής» ιστορίας.

«ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ» ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥΣ

 

Απαίτηση των ομίλων, άλλοθι για την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας
 

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε την κατεπείγουσα προώθηση της διαδικασίας για τη θέσπιση του πιστοποιητικού

 

Το αίτημα για προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος του «ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» της ΕΕ εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο. Υπέρ ψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ (σε αντίθεση μάλιστα με την πολιτική του ομάδα, που καταψήφισε) και ΚΙΝΑΛ. Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταψήφισε το αίτημα, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό» «αποτελεί ένα επικίνδυνο εργαλείο, που δεν αποσκοπεί στην προστασία της υγείας του ελληνικού λαού και των άλλων λαών, αλλά στη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων προκειμένου να ανακάμψουν από την κρίση εν μέσω πανδημίας».

Οπως αναφέρει στην αιτιολόγηση ψήφου, «η εγκληματική πολιτική της μη τήρησης των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, είναι αυτή που μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε εκατόμβες νεκρών, σε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων. Αυτή διαιωνίζεται με το πιστοποιητικό, με στόχο την πλήρη απαλλαγή των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων από κάθε υποχρέωση λήψης τέτοιων μέτρων, που θεωρούνται "κόστος".

Ταυτόχρονα επιδιώκεται και η απαλλαγή των κρατών από ανάλογα μέτρα προστασίας στα σύνορα (μαζικά τεστ, καραντίνα κ.λπ.), προκειμένου να κατευθυνθούν οι πόροι για αυτά πάλι στη στήριξη των μεγαλοεπιχειρηματιών».

Ο λαός στο «σκάμμα» και το κεφάλαιο στο «άλμα»...

 

Το «σκάμμα» μέσα στο οποίο πρέπει να βρεθούν οι λαϊκές ανάγκες για να κάνει «άλμα» δεκαετίας η κερδοφορία του κεφαλαίου περιέγραψε μιλώντας την περασμένη Κυριακή στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης.

Σε κάθε πλευρά που αναφέρθηκε στη συνέντευξή του, αναπτύσσοντας τους άξονες της στρατηγικής της αστικής τάξης, επιβεβαίωσε πως αυτοί βρίσκονται στον αντίποδα των αναγκών των εργαζομένων, του λαού.

«Ελατήριο» στα κέρδη των ομίλων...

Είπε ο πρωθυπουργός: «Είχα πει ότι για να φύγει η οικονομία μας μπροστά πρέπει να πληρούνται τρεις βασικοί όροι: Πρώτον, να αλλάξει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής. Κάτι που άλλαξε εκ των πραγμάτων (...) Προϋπόθεση δεύτερη, οι διαρθρωτικές αλλαγές που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. Και αυτό γίνεται (...) Και τρίτη προϋπόθεση, η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος μέσα από τη γρήγορη μείωση των "κόκκινων" δανείων (...) Αρα, υπάρχουν ήδη οι προϋποθέσεις για ένα άλμα (...) δεκαετίας κι όχι μια προσωρινή εκτίναξη του ΑΕΠ».

Αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση ως προϋποθέσεις για το άλμα δεκαετίας για τα καπιταλιστικά κέρδη είναι ταυτόχρονα νέα «ωρολογιακή βόμβα» για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Σκέψεις και προβληματισμοί με αφορμή τις «αποκαλύψεις» της σύμβασης της Cicso και του υπουργείου Παιδείας

 

  Πηγή: Eurokinissi

 

Του Νέστορα Ξυλά*

Η αποκάλυψη ότι η Cisco έχει τη δυνατότητα να συλλέγει και να αξιοποιεί δεδομένα χρήσης από την τηλεκπαίδευση χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Από την αρχική ανακοίνωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με το συγκεκριμένο κολοσσό για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης, μια σειρά εκπαιδευτικά σωματεία, φορείς γονέων, είχαν εγείρει προβληματισμούς σε σχέση με την παράδοση του ευαίσθητου τομέα της τηλεκπαίδευσης σε μια πολυεθνική.

Η κυβέρνηση γνώριζε πολύ καλά που βάδιζε και αυτό σήμερα φαίνεται καθαρά από την ίδια τη συμφωνία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας. Την ίδια στιγμή είναι τουλάχιστον υποκριτικά τα δάκρυα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να απαιτούσε από τη ΝΔ να δώσει στη δημοσιότητα τη σύμβαση ή να «διαρρηγνύει τα ιμάτιά του» σήμερα, όμως «προδόθηκε» από την ίδια την υπουργό κ. Κεραμέως όταν η ίδια δήλωνε για τις άδειες χρήσης του προγράμματος τηλεδιασκέψεων ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, έργο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της Κοινωνίας της Πληροφορίας: «Το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ το οποίο εξασφαλίζει άδειες τηλεδιασκέψεων για το Δημόσιο που περιλαμβάνει και προϊόντα CISCO και το οποίο αξιοποιούμε σήμερα, ξέρετε από ποιον και πότε υπεγράφη; Από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τρεις ημέρες πριν τις εκλογές… ως κυβέρνηση αγοράζατε άδειες τηλεδιασκέψεων και προϊόντα τηλεδιασκέψεων CISCO!».