Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ο τυφώνας της καπιταλιστικής «ανάπτυξης»...



Οι τεράστιες καταστροφές που προκαλεί εδώ και μία βδομάδα ο τυφώνας «Χάρβεϊ» στο Τέξας και τη Λουιζιάνα των ΗΠΑ δεν είναι απλά μια «φυσική καταστροφή», απόρροια των «ακραίων καιρικών φαινομένων», όπως παρουσιάζεται από την πλειοψηφία των ΜΜΕ. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι τα φτωχά λαϊκά στρώματα πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα από το πέρασμα του φονικού τυφώνα, επειδή βρέθηκαν απροστάτευτα απέναντι στη μανία της φύσης, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα «ακραία» φαινόμενα συμβαίνουν τακτικά στην περιοχή και είναι απόλυτα προβλέψιμα. Ποιος ευθύνεται επομένως για τις μεγάλες καταστροφές, τους δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, τους χιλιάδες αστέγους; Ας δούμε ορισμένα ενδεικτικά στοιχεία, που μπορούν να βοηθήσουν στην απάντηση. Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας A&M, από το 1991 μέχρι τουλάχιστον το 2010, καταγράφεται συστηματική «εξαφάνιση» δεκάδων χιλιάδων εκταρίων υγροβιότοπων, βάλτων και ελών, που χαρακτήριζαν κάποτε σημαντικό μέρος του Χιούστον και άλλων πόλεων της πολιτείας του Τέξας. Η εξαφάνιση των υγροβιότοπων δεν συνιστά μόνο αυτονόητες αρνητικές συνέπειες για την ισορροπία των τοπικών οικοσυστημάτων, αλλά εξασθενεί σημαντικά και τις δυνατότητες του εδάφους να «διαχειριστεί» τις τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού, που συνοδεύουν συχνά το πέρασμα τυφώνων. Ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι οι καταστροφές θα ήταν μικρότερης έκτασης και οι συνέπειες στη ζωή των ανθρώπων λιγότερο οδυνηρές, εάν δεν είχε καταστραφεί ένα τόσο μεγάλο μέρος των υγροβιότοπων του Χιούστον.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ




Κατά την επίσκεψή του ο πρωθυπουργός  Α. Τσίπρας στο εργοστάσιο  της βιομηχανίας «Παπαστράτος ΑΒΕΣ» στον Ασπρόπυργο Αττικής, σε ομιλία του εκτίμησε ότι "Η ανεργία μειώνεται συνεχώς και υπάρχει η προοπτική να πέσει κάτω από το φράγμα του 20% μέσα στο 2018". Και για να γίνει πειστικός  πως η κυβέρνηση επιδιώκει και θα πετύχει ένα …υγιές περιβάλλον εργασιακών σχέσεων και επιχειρηματικότητας με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, διάνθισε το λόγο του με ρητορικά τεχνάσματα που αναδεικνύουν τα δέον, το οποίο φυσικά εφαρμόζει η κυβέρνησή του. 

Επενδύσεις...


Από την πρόσφατη ομιλία του Α. Τσίπρα στο εργοστάσιο «Παπαστράτος»Από την πρόσφατη ομιλία του Α. Τσίπρα στο εργοστάσιο «Παπαστράτος»
Πηγή: Eurokinissi

«Επενδύσεις που θα μας βγάλουν από τα μνημόνια», «Επενδύσεις που θα φέρουν θέσεις εργασίας», «Επενδύσεις που προχωράνε», «Επενδύσεις που μένουν στάσιμες», «Ζητούμενο η προσέλκυση επενδύσεων» και άλλα παρόμοια.

Αυτά επαναλαμβάνονται τις τελευταίες μέρες πολύ συχνά και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κ.λπ. Πριν από μερικές μέρες, ο πρωθυπουργός στην επίσκεψή του στην πολυεθνική «Philip Morris» υποσχέθηκε νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους και διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του «στήνει» σιγά - σιγά έναν επενδυτικό παράδεισο.

«Επένδυση»


«Επένδυση» στο ανθρώπινο δυναμικό χαρακτήρισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου, τα κονδύλια που διατίθενται για προγράμματα «αντιμετώπισης» της ανεργίας. Μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, πρότεινε να δίνεται η δυνατότητα σε χώρες με ποσοστά ανεργίας πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο να δαπανούν το 1% του ΑΕΠ (αντί για το 0,5% που ισχύει σήμερα) για τέτοιες παρεμβάσεις και παράλληλα τα χρήματα αυτά να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού τους ελλείμματος. «Τα χρήματα για τους ανέργους είναι χρήματα που επιστρέφουν στην οικονομία», είπε μεταξύ άλλων. Στην πραγματικότητα, όπως αποδεικνύει και το ...έργο της κυβέρνησης, τα προγράμματα διαχείρισης και ανακύκλωσης της ανεργίας δεν μοιράζουν χρήματα στους ανέργους, αλλά πάμφθηνους και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενους στις επιχειρήσεις. Ετσι, η υπουργός μπορεί να υπερηφανεύεται πως «δεν ξοδεύεται πλέον ούτε ένα ευρώ που δεν φέρνει θετικό αποτέλεσμα» και να διαβεβαιώνει πως η σημερινή κυβέρνηση ευθύς εξαρχής κατάλαβε «ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι που θα δημιουργήσει τις θέσεις εργασίας».