Σάββατο 1 Ιουλίου 2023

ΓΙΑΝΝΕΝΑ Εργαζόμενοι της «Market In» επέστρεψαν στη δουλειά μετά απο έξι χρόνια περήφανου αγώνα (VIDEO-ΦΩΤΟ)

 

 
 

Χτύπησαν κάρτα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια περήφανου αγώνα οι εργαζόμενοι της «Market In» στο κατάστημα της Χ. Τρικούπη στα Γιάννενα. Με ένα ζεστό χειροκρότημα, φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές, τους συνόδευσαν μέχρι την πόρτα, σήμερα το μεσημέρι. Γυρίζουν νικητές γιατί πίστεψαν στη δύναμή τους,  εμπιστεύτηκαν το σωματείο τους, στηρίχθηκαν από τον γιαννιώτικο λαό. Γυρίζουν με ψηλά το κεφάλι. Έκαναν πράξη το σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

Υπενθυμίζεται ότι στις 19 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κατάστημα μετά από κάλεσμα του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων νομού Ιωαννίνων για την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης του Αρείου Πάγου που δικαιώνει πλήρως τους εργαζόμενους στις διεκδικήσεις τους. Η απόφαση ευθυγραμμίζεται με την απαίτηση της τοπικής κοινωνίας και υποχρεώνει την εργοδοσία να τους απασχολήσει αναδρομικά από το 2017 και ταυτόχρονα να τους καταβάλει μισθούς και ασφάλιση για όλα αυτά τα χρόνια. Είχαν προηγηθεί άλλες τέσσερις αντίστοιχες δικαστικές αποφάσεις, που η «Market In» αρνούνταν χωρίς κανένα κόστος να εφαρμόσει, με τις «πλάτες» των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

Η Φύσσα, ο Καμπανέλλης και ο Μπρεχτ


Μετά από τη χαρά και την αισιοδοξία της ανόδου του ΚΚΕ, η ανακοίνωση της εισόδου των ναζί στη Βουλή μού έφερε στον νου τρεις ανθρώπους, την Μάγδα Φύσσα, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη και τον Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Από εκείνη τη φωτεινή κόκκινη ρωγμή της μαυρίλας, αισθάνθηκα σαν να ξαναδίνουν σε όλους μας την παραπάνω δύναμη που χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις μέρες που ήδη ζούμε, αλλά και τις ακόμη πιο δύσκολες που έρχονται.

Από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, κηρύχθηκε πανηγυρικά η πρώτη Εβδομάδα των Παθών. Ηταν ξεκάθαρο το στίγμα που έδωσε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο, για την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής.

«120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις», ως «προτεραιότητες ανά χαρτοφυλάκιο».

Γαία πυρί μιχθήτω, δηλαδή.

  • Οσο για τα φασιστοειδή, τους «μπροστινούς» του καταδικασμένου για διεύθυνση της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής Κασιδιάρη, τους θρασύδειλους «Σπαρτιάτες», αυτοί συνεχίζουν να απολαμβάνουν - ως απολύτως συστημικό μόρφωμα που είναι - τα δεκάδες αφιερώματα στα τηλεοπτικά κανάλια, που συνεχίζουν ξεδιάντροπα να τους «ξεπλένουν», όπως ακριβώς συνέβαινε πριν χρόνια με τους χρυσαυγίτες... Οι γυρολόγοι της συμφοράς έχουν ξεμυτίσει από τους βούρκους τους και αναδιατάσσονται, υπό το βλέμμα των δήθεν «ανησυχούντων», των κομμάτων του κεφαλαίου που τους χρησιμοποιούν σαν πολυεργαλεία και μέσα στην υποκριτική αγωνία του συστήματος που τους γεννά και τους τρέφει.

Δεν χωράει όμως κανένας εφησυχασμός απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις, που ενεργοποιούνται και κινητοποιούνται από το σύστημα κάθε φορά που εκτιμά ότι τις έχει ανάγκη για διάφορους λόγους.

Περσινά ξινά σταφύλια...

 

Eurokinissi

Ρεπορτάζ ιστοσελίδας που ανήκει σε μεγάλο συγκρότημα του Τύπου σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί ως δύναμη που μπορεί να παίξει τον ρόλο του ως φορέα υποδοχής (και εγκλωβισμού λέμε εμείς) της λαϊκής δυσαρέσκειας σε συνθήκες μιας νέας «οικονομικής κρίσης» και ενός νέου «Ψυχρού Πολέμου» που βρίσκονται παγκόσμια σε πορεία εξέλιξης και κλιμάκωσης, αντίστοιχα. Αντίστοιχες επισημάνσεις υπάρχουν σε όλες τις αστικές αναλύσεις και στα ΜΜΕ. Δεν είναι άδικη η αγωνία που υπάρχει για το τι θα γίνει με τον έτερο πόλο της αστικής κυβερνητικής εναλλαγής. Αλλωστε, ακόμα και στελέχη της ΝΔ δίνουν ευχές για να ξεπεραστεί η κρίση για το καλό πάντα... της «χώρας» και της «δημοκρατίας».

Η κίνηση της παραίτησης του Αλ. Τσίπρα και η δρομολόγηση εξελίξεων για αλλαγή ηγεσίας και «επανίδρυσης» του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο εκφράζονται αμφιβολίες για το αν θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμψει ή αν θα οδηγηθεί σε περαιτέρω συρρίκνωση, αλλά και ανησυχίες για το αν θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αναπληρώσει το κενό στον σοσιαλδημοκρατικό χώρο.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 1 - 2 Ιούλη

 

 

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 1 και 2 Ιούλη: 

 

  • Η ενίσχυση του ΚΚΕ το ελπιδοφόρο μήνυμα των εκλογών. Με νέες δυνάμεις μπροστά σε μεγάλες μάχες! Απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, στα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων, που με αιχμή τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ κλιμακώνουν με το «καλημέρα» την αντιλαϊκή επίθεση και στη συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση που τη σιγοντάρει.
  • 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ: Από 13 έως 16 Ιούλη, εκεί που πετούσαν οι σταυραετοί του ΔΣΕ.
  • 21 βουλευτές στο πλευρό του λαού: Μια ακόμα έδρα κερδίζει το ΚΚΕ!
  • Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Νέα επικίνδυνα «ορόσημα» με αναβαθμισμένη ελληνική εμπλοκή.
  • Βαθαίνει η εμπλοκή: Όλα τα λιμάνια της χώρας στα «χέρια» των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.
  • Διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ: «Περσινά ξινά σταφύλια» στον απόηχο της εκλογικής ήττας.
  • Άρθρο: Μάχιμη, 100% λαϊκή αντιπολίτευση με ισχυρό ΚΚΕ και σε δήμους - Περιφέρειες
  • Αναλυτικοί πίνακες: Ενδιαφέροντα στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος.
  • Γαλλία: 17χρονος νεκρός από αστυνομικά πυρά - Τεθωρακισμένα στους δρόμους για την καταστολή της λαϊκής διαμαρτυρίας.