Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

Νίκος Γόδας: Ο λαϊκός ήρωας που έζησε και πέθανε για τα ιδανικά του

 

Νίκος Γόδας: Ο λαϊκός ήρωας που έζησε και πέθανε για τα ιδανικά του

 

Ο Νίκος Γόδας αποτέλεσε μια από τις σημαίες του Ολυμπιακού στα δύσκολα χρόνια τόσο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου όσο και του εμφυλίου (1946-1949), με τον αριστερό αγωνιστή να δίνει τη ζωή του για την πατρίδα και την ερυθρόλευκη φανέλα να τον συνοδεύει στην τελευταία του κατοικία. Το SPORT24 κάνει ένα αφιέρωμα για τη συμπλήρωση των 75 χρόνων (19/11/1948 - 19/11/2023) από τον θάνατό του.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με τεράστιες πολιτικές προεκτάσεις. Τί γίνεται όμως όταν απολυταρχικά καθεστώτα στοχεύουν στο μυαλό βαθιά πολιτικοποιημένων αγωνιστών, με απώτερο σκοπό τη νουθεσία του κοινωνικού συνόλου και την επιβολή της τάξης;

Την απάντηση σε αυτό το ρητορικό ερώτημα, έρχεται να δώσει η ιστορία του κομμουνιστή και πολλά υποσχόμενου ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκου Γόδα. Ενός μαχητή της Εθνικής Αντίστασης, που πλήρωσε τις ιδέες του για την ελευθερία της Ελλάδας και την κοινωνική αλλαγή του τόπου. Πέθανε πάνω στο άνθος της ηλικίας του, μόλις 27 ετών, πριν από 75 χρόνια, βιώνοντας ατέρμονους κύκλους κολάσεως, σαν να πρωταγωνιστούσε στη Θεία Κωμωδία του Δάντη.

ΓΚΡΕΜΙΣΤΗΚΕ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ FAKE NEWS ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ Ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά συμμετεχόντων στο φεστιβάλ Supernova

 

 

Έκθεση της αστυνομίας του Ισραήλ επιβεβαιώνει ότι ισραηλινό ελικόπτερο άνοιξε πυρ κατά συμμετεχόντων στο φεστιβάλ Supernova, το Σάββατο 7 Οκτώβρη, σημειώνει άρθρο της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz, «γκρεμίζοντας» και αυτή την προπαγάνδα του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς. 

Όπως λέει, η εφημερίδα που αποκαλύπτει αξιολόγηση ασφαλείας του Ισραήλ, το ελικόπτερο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) έφτασε στον χώρο του Φεστιβάλ και τραυμάτισε αρκετούς αμάχους. 

Κόκορας

 

Τα «γερά θεμέλια» της ελληνικής οικονομίας δείχνουν, σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ. Οπότε, ας δούμε το ...μπετό: Για μισθούς και συντάξεις, το ΔΝΤ λέει ότι «οι πιέσεις δαπανών θα πρέπει να αντισταθούν σε μη διακριτικούς τομείς, όπως οι μισθοί και οι συντάξεις του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση μεταξύ των χωρών. Αντίθετα, οι επενδυτικές ανάγκες είναι μεγάλες, μεταξύ άλλων για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση». Οπότε, ξεχάστε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, που στερούν χρήμα από την κρατική στήριξη προς το κεφάλαιο για να κάνει επενδύσεις. Γι' αυτό άλλωστε η Κομισιόν ζητάει «χαλάρωση των περιορισμών στην παραγωγή (...) για τη στήριξη των επενδύσεων» και ο νοών νοείτω. Για τους επαγγελματίες; Το ΔΝΤ λέει ότι είναι «σημαντικές και ευπρόσδεκτες» οι «μεταρρυθμίσεις», όπως η νέα φοροεπιδρομή στους μικρούς ΕΒΕ και αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Για τους φόρους; Καλούν σε πρόσθετα «πράσινα» χαράτσια, όπως με τη γενίκευση του «φόρου άνθρακα». Για την ακρίβεια; Ζητάνε από τον λαό να μάθει να ζει με αυτή ...έως το 2025 και ακόμα πιο πέρα, αφού, όπως έλεγε τις προάλλες η Λαγκάρντ από την Αθήνα, «οι τιμές δεν πρόκειται να επανέλθουν στα επίπεδα της προ COVID περιόδου». Για τη «σταθερότητα» της καπιταλιστικής οικονομίας, λοιπόν, δεν παίρνουμε κι όρκο... Ξέρουμε όμως σίγουρα ποιος είναι ο «κόκορας» που θέλουν να σφάξουν στα θεμέλιά της κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί για να στεριώσει.

ΚΚ ΙΣΡΑΗΛ Ο μόνος δρόμος για να ζήσουν οι δύο λαοί της περιοχής ειρηνικά είναι να τερματιστεί η κατοχή!

 

Συνέντευξη με τον σύντροφο Οφέρ Κασίφ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Ισραήλ και βουλευτή

 

Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν κρατικές απαγορεύσεις και καταστολή
Οι αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στο Ισραήλ αντιμετωπίζουν κρατικές απαγορεύσεις και καταστολή
Σε συνθήκες που το ισραηλινό κράτος επιχειρεί με κάθε τρόπο να επιβάλει σιωπητήριο εντός συνόρων για το έγκλημα στη Γάζα και τη δολοφονική πολιτική κατά του παλαιστινιακού λαού, την οποία πληρώνει και ο ισραηλινός λαός, το ΚΚ Ισραήλ αγωνίζεται, καταγγέλλει τη σφαγή σε βάρος των Παλαιστινίων και τονίζει με θάρρος ότι ο μόνος δρόμος για να ζήσουν ειρηνικά οι δύο λαοί είναι να τερματιστεί η κατοχή της Παλαιστίνης.

Για τη δράση του και τη θέση του αυτή, αντιμετωπίζει απαγορεύσεις και πολιτικές διώξεις, όπως οι ποινές απομάκρυνσης από τις συνεδριάσεις του ισραηλινού κοινοβουλίου και περικοπής της βουλευτικής αποζημίωσης που επιβλήθηκαν στον Οφέρ Κασίφ και την Αϊντα Τούμα - Σουλεϊμάν, μέλη του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και βουλευτές του ΧΑΝΤΑΣ (Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα).

Για όλα τα παραπάνω και τις εξελίξεις ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον σύντροφο Οφέρ Κασίφ.

Ιστορική αναδρομή στις ρίζες και την εξέλιξη του Παλαιστινιακού ζητήματος (Μέρος 2ο)

 


«Μη φοβάστε! Θα σας καταπιώ ειρηνικά...»
 

«Μη φοβάστε!!! Θα σας καταπιώ ειρηνικά...»
«Μη φοβάστε!!! Θα σας καταπιώ ειρηνικά...»
Στα χρόνια του Μεσοπολέμου, υπό την αιγίδα του βρετανικού ιμπεριαλισμού και με την αρωγή των Εβραίων κεφαλαιούχων, η διαδικασία του εβραϊκού εποικισμού της Παλαιστίνης προχώρησε με ραγδαίους ρυθμούς. Μέσα σε δύο δεκαετίες ο εβραϊκός πληθυσμός της περιοχής αυξήθηκε από 83.790 (12,9% του συνόλου) το 1922, σε 174.606 (18,1%) το 1931 και 474.102 (31,2%) το 19411.

Αντίστοιχα, η γη υπό την ιδιοκτησία του Εβραϊκού Εθνικού Ταμείου (ΕΕΤ) εννιαπλασιάστηκε, καθιστώντας το ΕΕΤ «το μεγαλύτερο ιδιοκτήτη γης στην Παλαιστίνη»2.

«Ο μαζικός εποικισμός και η αγορά γης» αποτελούσαν, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα δύο από τα τρία «βασικά μέσα» που επιστρατεύτηκαν από τον Σιωνιστικό Οργανισμό (ΣΟ) για την επίτευξη των στόχων του. «Το τρίτο ήταν η άρνηση εργασίας στους Παλαιστινίους εργαζομένους (...) Στην ταχεία προέλασή του προς την "εθνική του εστία" ο Σιωνιστικός Οργανισμός ακολούθησε μια αυστηρή πολιτική, που με σύγχρονους όρους θα μπορούσε να περιγραφεί ως φυλετικός διαχωρισμός. Μόνο Εβραίοι εργαζόμενοι μπορούσαν να εργαστούν σε εβραϊκά αγροκτήματα και κοινότητες». Αυστηροί όροι φυλετικού αποκλεισμού των Αράβων υπήρχαν επίσης στην αγοραπωλησία γης3.

Χαρακτηριστική υπήρξε ίσως η γελοιογραφία στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας των χριστιανών Αράβων «Falastin» (18.6.1936), που εμφάνιζε τον σιωνισμό ως έναν κροκόδειλο υπό την προστασία Βρετανού στρατιώτη να απευθύνεται στους Παλαιστινίους λέγοντας: «Μη φοβάστε!!! Θα σας καταπιώ ειρηνικά...».