Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Για την άρνηση του Υπουργού Εργασίας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό



«Για την άρνηση του Υπουργού Εργασίας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό», το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Η άρνηση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δεχτεί συνάντηση με εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες εργατικές οικογένειες και εργαζόμενοι λόγω του νέου κορονοϊού, αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στην εργοδοσία κάθε κλάδου να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει. Οι δεκάδες καταγγελίες που καταφτάνουν από εργαζόμενους σε κλάδους και εργασιακούς χώρους, για εξόφθαλμη υποτίμηση μέτρων προστασίας, για εργοδοτικές πιέσεις που σε αρκετές επιχειρήσεις καλούν το προσωπικό να εργαστεί από το σπίτι ή να κάνει χρήση της κανονικής άδειας ή άδειας άνευ αποδοχών, οι προσπάθειες για επιβολή εκ περιτροπής εργασίας, αποτελούν νέο στοιχείο επίθεσης που δε μπορεί να μείνει αναπάντητο ή να αφεθεί.

Ξενοφοβικές κραυγές για το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ


Οι ακροδεξιοί της «Ιdentitäre Bewegung Deutschland» στον Έβρο 
Οι ακροδεξιοί της «Ιdentitäre Bewegung Deutschland» στον Έβρο

Ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους βρήκαν διάφορα φασιστοειδή με αφορμή τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τον Εβρο. Αξιοποιώντας την κατάσταση αυτή, διάφορες τέτοιες συμμορίες, υπόδικοι ναζί και άλλα εγκληματικά στοιχεία ρίχνουν «νερό στο μύλο» της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την κατάσταση στα σύνορα, στοχοποιούν μετανάστες και πρόσφυγες, ώστε να αθωώνονται η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και η εμπλοκή της χώρας σε αυτούς.

Στο πλαίσιο αυτό, σε «περιπολίες» στον Εβρο ψάχνοντας «λαθρομετανάστες» ανακοίνωσε ότι συμμετείχε ο υπόδικος φασίστας ευρωβουλευτής Γ. Λαγός, που είχε εκλεγεί με τη Χρυσή Αυγή και τώρα έχει συγκροτήσει άλλο ακροδεξιό μόρφωμα.

Έλληνες δημοκράτες, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ


Οπλισμένοι «κεφαλοκυνηγοί» που καλούν σε σαφάρι κατά “λαθρομεταναστών” (εδώ: https://www.imerodromos.gr/syllogos-kynigon-lathrometanaston-fasistes-kanonikoi/). 

Τάγματα εφόδου με τον μανδύα του “συνοριοφύλακα” σε παραστρατιωτικό παραλήρημα (εδώ: https://www.imerodromos.gr/me-tin-ellada-tis-anthropias-i-me-tin-ellada-poy-simadeyei-anthropoys/

Εισαγόμενα ναζιστόμουτρα από την Μέκκα του χιτλερισμού (εδώ: (https://thepressproject.gr/afstriaki-nazi-sta-ellinotourkika-synora-sto-kynigi-prosfygon/?fbclid=IwAR2F-jF98Diy6aWp7faaqAooSyl8tORz8PghwhTHtQDEla5gAbP0L00nFnM)

Πατριδοκάπηλοι που επιβεβαιώνουν ότι ο δήθεν “πατριωτισμός” τους συνιστά το “τελευταίο καταφύγιο των καθαρμάτων” (εδώ: https://www.imerodromos.gr/ena-ethnikistiko-kai-misallodoxo-tsoynami-saronei-ton-topo-mas/)

Βαλεντίνα Τερεσκόβα



Γεννιέται, 6/3/1937, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, Σοβιετική κοσμοναύτης και η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Κόρη αγροτών, η Β. Τερεσκόβα πριν ενταχθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης δούλευε ως εργάτρια σε υφαντουργείο.

Ήταν Γραμματέας της Κομσομόλ (Κομμουνιστική Νεολαία) της πόλης της και στη συνέχεια μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 1969 έως το 1991). Διετέλεσε επίσης μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1966-1974), καθώς και του Προεδρείου του (1969-1991).


Το πέταγμα του Γιούρι Γκαγκάριν και της Βαλεντίνας Τερέσκοβα στο Διάστημα, επηρέασαν καθοριστικά την επιλογή και στη συνέχεια τη ζωή της μικρούλας και λεπτοκαμωμένης Σβετλάνας από τη Μόσχα.
Κόντρα στις παραινέσεις των γονιών της να ολοκληρώσει τις σπουδές της στη μουσική, το μικρό κορίτσι ακολούθησε τα
«φτερά»  της καρδιάς της, για να γίνει η δεύτερη γυναίκα στην ΕΣΣΔ και τον κόσμο που ταξίδεψε (1982) και η πρώτη που «περπάτησε» στο Διάστημα, στις 25 του Ιούλη 1984.

Ωδή στον μισανθρωπισμό




Συγνώμη κιόλας που δεν με διακατέχει κανένα ενωτικό πνεύμα και δεν με συνδέει απολύτως τίποτα με την κυριούλα στην Θερμή της Λέσβου που τσίριζε παραλληρηματικά λέγοντας «δικά μας παιδιά είναι; Δικά τους είναι, να τα κοιτάξουν αυτοί, τρυπήστε το φουσκωτό»…

Το Αιγαίο έχει μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών. Οι εξελίξεις που τρέχουν κάθε μέρα είναι κρίσιμες. Τα βλέματα στραμμένα στον Έβρο. Τα ολέθρια γεωπολιτικά παιχνίδια της Άγκυρας σε συνδυασμό με τους ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ με Ρωσία και συμμάχους της οξύνουν το πολεμικό κλίμα και κινδυνεύουν να συμπαρασύρουν και τη χώρα μας, με συνυπεύθυνους Σύριζα και ΝΔ. Τα επικοινωνιακά κόλπα ένθεν κακείθεν, φροντίζουν να εγείρουν τα ψυχροπολεμικά συναισθήματα των απανταχού ακροδεξιών στοιχείων.

Στο επίμαχο βίντεο στην Θερμή Λέσβου που προκάλεσε σάλο, δώσανε ρεσιτάλ  απανθρωπιάς κάποιοι κάτοικοι που μαζεύτηκαν και δεν άφηναν τους πρόσφυγες να αποβιβαστούν απο την βάρκα. Εν μέσω των κλαμάτων που είχαν προκαλέσει οι ίδιοι στα μωρά που ήταν μαζί με τους γονείς τους στο φουσκωτό, ακούσαμε έναν εξ’ αυτών να κατηγορεί ότι επίτηδες παίρνουν τα παιδιά τους μαζί για να κάνουν επίκληση στο συναίσθημα, για να τους λυπόμαστε. Δηλαδή, πού θα αφήσουν τα παιδιά όταν εγκαταλείπουν κακήν κακώς τα σπίτια τους λόγω βομβαρδισμών; Στην νταντά ή στον παππού και την γιαγιά, που και να υπήρχαν και αυτοί θα βομβαρδίζονταν ως άμαχοι…

Σχετικά με το «bullying»




Ο σχολικός εκφοβισμός ή «bullying», όπως έχει επικρατήσει να λέγεται, είναι ένα κοινωνικό ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίζει κανείς με επιστημονικούς όρους και προϋποθέσεις, στη βάση επιστημονικών προβληματισμών, που σε αρκετά ζητήματα δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε σχέση με τον ορισμό του σχολικού εκφοβισμού.

Ενα τέτοιο σοβαρό ζήτημα δεν μπορεί να αποτελεί αφορμή και πεδίο για τη δημιουργία εντυπώσεων, όπως πολλές φορές επιχειρείται από διάφορους παράγοντες. Θυμίζουμε ότι έχουν σημειωθεί απόπειρες να κατηγοριοποιηθούν ως σχολικός εκφοβισμός και ως «αντικοινωνική» ή «βίαιη» συμπεριφορά ακόμα και εκδηλώσεις αγωνιστικές των ίδιων των μαθητών, που κατά τ' άλλα έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν από τα 17 τους!

Το φαινόμενο αυτό έχει βαθιές κοινωνικές αιτίες και άρα θα πρέπει η προσέγγισή του να γίνεται με τα ανάλογα κριτήρια, συμπεριλαμβάνοντας την οικογένεια και το σχολείο, που λειτουργούν όμως μέσα σε μια κοινωνία και δεν είναι εκτός κοινωνίας, με ό,τι αυτό σημαίνει.

Πανεξόρμηση!



Αύριο ξεκινά μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με επίκεντρο την εφημερίδα μας. Μια καμπάνια που στόχο έχει την αύξηση της διακίνησης και της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», την καλύτερη αξιοποίηση του ακαταμάχητου αυτού όπλου που έχουν οι κομμουνιστές στην καθημερινή τους παρέμβαση, στην οργάνωση της ιδεολογικοπολιτικής αντεπίθεσης.

Στόχος είναι να βρεθούμε όλοι, μέλη και φίλοι του Κόμματος, σε τέσσερις μήνες από σήμερα, που ολοκληρώνεται η καμπάνια, ένα μπόι ψηλότεροι. Να είναι πολλοί οι νέοι αναγνώστες της εφημερίδας, ειδικά από τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης, να είναι ακόμα περισσότεροι όσοι έχουν σταθεροποιήσει την αγορά και τη μελέτη της καθημερινά. Να είναι πολύ περισσότεροι οι χώροι δουλειάς όπου μπαίνει ο «Ριζοσπάστης», όπου ξεπερνιούνται τα εμπόδια της εργοδοσίας και διαβάζεται από πιο πολλούς εργάτες. Αυτό θα είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα, μετά την καλή προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια και η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη», ειδικά του Σαββατοκύριακου.