Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Tα φέρετρα της ανάπτυξης



Από την Εύη Νικολοπούλου

Tα φέρετρα της ανάπτυξης


100 χιλιάδες άνθρωποι σην Κινα,όπως διαβάσαμε προ ημερών στην Guardian,ζουν μέσα σε δωμάτια-κουτιά, δωμάτια-κλουβιά, που ονομάζονται και δωμάτια-φέρετρα, καθώς το μήκος της, ας την πούμε, κρεββατοκάμαρας δεν ξεπερνάει και πολύ το μήκος του ανθρώπινου σώματος. Τα δωμάτια αυτά δεν έχουν παράθυρα. Και όπως και στην Ελλάδα, οι φτωχοί άνθρωποι που αναγκάζονται λόγω φτώχειας να ζουν σε συνθήκες τέτοιου απάνθρωπου εγκλεισμού, στιγματίζονται κοινωνικά ως τεμπέληδες. Παρόλο που τα ενοικιάζουν εργαζόμενοι που υποαμείβονται. Στην Κίνα που αποτελεί το παγκόσμιο παράδειγμα οικονομικής ανάπτυξης, την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, 82 εκατομύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα





Πίσω από την «κουρτίνα» της προπαγάνδας για το χρέος


Eurokinissi
Με τα παζάρια για τη ρύθμιση του χρέους να βρίσκονται σε εξέλιξη, ενόψει του Γιούρογκρουπ στις 15 Ιούνη, και με δεδομένα τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα συνοδεύουν τον όποιον συμβιβασμό προκύψει για λογαριασμό του κεφαλαίου, η προπαγάνδα της κυβέρνησης εστιάζει στο πώς θα συρθεί ο λαός να καταθέσει αδιαμαρτύρητα τόσες κι άλλες τόσες θυσίες για την επίτευξη του στόχου της καπιταλιστικής ανάκαμψης, η οποία περνάει μέσα και από τη διευθέτηση του κρατικού χρέους. Ας δούμε ορισμένα παραδείγματα από την επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία.
 
Ζητούν «καθαρή λύση»
 
Μιλάνε για «καθαρή λύση για το χρέος» και κρύβουν ότι αυτή θα είναι τέτοια μόνο για το κεφάλαιο. Αλλωστε, η κυβέρνηση δεν κρύβει ότι τη θέλει για «να δημιουργηθεί ασφάλεια στους επενδυτές», για να υπάρξει «ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» και για «έξοδο για δανεισμό στις διεθνείς αγορές». Λύση, δηλαδή, που θα εξασφαλίζει στα μονοπώλια ζεστό χρήμα με τη μορφή επιδοτήσεων, ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, που μαζί με τη φθηνή εργατική δύναμη και το άνοιγμα νέων πεδίων δράσης για το κεφάλαιο από τις ιδιωτικοποιήσεις και την απελευθέρωση τομέων της οικονομίας, θα δώσουν ώθηση στην ανάκαμψη των κερδών του.
Προϋπόθεση είναι, βέβαια, να εφαρμοστούν μέχρι κεραίας τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίστηκαν, όπως και όσα προκύψουν στη συνέχεια, ως ανάγκη του κεφαλαίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΚΑΙ ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ Δ.Ε. ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ


Όπως είναι γνωστό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων 
για την ένταξη παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς στο πλαίσιο του προγράμματος 
«Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» του ΕΣΠΑ. Χιλιάδες παιδιά σε όλη των χώρα, 
αναμένεται και φέτος να στερηθούν το δικαίωμά τους στην Προσχολική Αγωγή. 
 
Χιλιάδες νέα ζευγάρια θα βρεθούν σε αδιέξοδο, μην έχοντας πού να αφήσουν τα παιδιά τους.
Και τη νέα σχολική χρονιά 2017 - 2018, θα επαναληφθεί το σκηνικό των τελευταίων χρόνων,
 δηλαδή: Κάποια παιδιά θα φιλοξενηθούν δωρεάν στους παιδικούς σταθμούς,
 στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος. 
  Πολλά άλλα θα φιλοξενηθούν σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, με τα ανάλογα τροφεία  ή σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, με υψηλότερο αντίτιμο. Ένας μεγάλος αριθμός παιδιών  δεν θα φιλοξενηθούν σε κάποιο σταθμό, είτε γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να διαθέσουν  τα απαραίτητα χρήματα, είτε γιατί οι υποδομές στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς  δεν επαρκούν και θα μείνουν εκτός, είτε γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που τίθενται  και από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και από τους δήμους.

Ενοχλήθηκαν


Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή σε εξορμήσεις έξω από στρατόπεδα, μοιράζοντας σε χιλιάδες νεοσύλλεκτους ανακοίνωση, με την οποία τους ενημέρωναν για τα δικαιώματά τους ως στρατευμένων, για τα επικίνδυνα ΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και για την εμπλοκή της χώρας σ' αυτά, με αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε κάποιες από τις πολλές εξορμήσεις που έγιναν εκείνη τη μέρα, οι αστυνομικές δυνάμεις, αλλά και οι διοικήσεις των στρατοπέδων, έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και προσπάθησαν να απομακρύνουν τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ από τις πύλες των Κέντρων, να μην τους αφήσουν να έρθουν σε επαφή με τους νεοσύλλεκτους. Δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ότι αυτό που τους ενόχλησε είναι το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ να ανοίξουν τη συζήτηση με τους στρατευμένους για την επικίνδυνη συμμετοχή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με την ελληνική κυβέρνηση και την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων να δίνουν «ψυχή και σώμα» για την αναβάθμιση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όχι βέβαια για τις ανάγκες του λαού, αλλά για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Οπως και να 'χει, είναι θετικό και ενθαρρυντικό το γεγονός ότι πολλοί νεοσύλλεκτοι πήραν την ανακοίνωση και συζήτησαν με τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρά την προσπάθεια παρεμπόδισης, η οποία έπεσε τελικά στο κενό, κάτω από την αποφασιστικότητά τους.