Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Μεγάλη πορεία στη Θεσσαλονίκη, μετά το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους (VIDEO - ΦΩΤΟ)




902gr

Ιδιαίτερα μαζική και πολύ δυναμική ήταν η πορεία στη Θεσσαλονίκη μετά το συλλαλητήριο που διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ στην πλατεία Αριστοτέλους με αφορμή τα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ. Εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι έφτασαν στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο που ήταν φρουρούμενο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ειδικές κατασκευές για να μην πλησιάζουν οι διαδηλωτές, παρέμειναν για αρκετή ώρα εκεί βροντοφωνάζοντας συνθήματα, ενώ αυτή την ώρα η πορεία συνεχίστηκε στους δρόμους στο κέντρο της πόλης.
«Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση - Αγώνας για ανατροπή». Με αυτό το σύνθημα το ΠΑΜΕ απευθύνει πλατύ κάλεσμα στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τις γυναίκες και τους νέους να πυκνώσουν τις γραμμές του αγώνα ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές, στα μέτρα που ήδη εφαρμόζονται και στα νέα που φέρνει η δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου.

Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας που σε δήλωση του τόνισε ότι η μόνη λύση «είναι ισχυρό ΚΚΕ, εργατικό λαϊκό κίνημα ισχυρό, έτσι ώστε να μπορέσει να έρθει ξανά η πραγματική ελπίδα μέσα στο λαό». (Δείτε εδώ τη δήλωση)

Στην ομιλία του στο συλλαλητήριο ο Λεωνίδας Στολτίδης, στέλεχος του ΠΑΜΕ τόνισε μεταξύ άλλων πως «μαζί με τους συμμάχους μας αγρότες, ΕΒΕ, φοιτητές και σπουδαστές απευθύνουμε κάλεσμα για οργάνωση της πάλης σε κάθε εργασιακό χώρο, κλάδο, χωριό και γειτονιά, σχολή. Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση και αγώνας για ανατροπή, το σύνθημά μας. Ή εμείς ή τα μονοπώλια. Άλλη λύση δεν υπάρχει».
Σχολιάζοντας το κυβερνητικό σύνθημα περί «δίκαιης ανάπτυξης» υπογράμμισε οτι «από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός καλεί τους εργαζόμενους, συνολικά το λαό να κάνουν νέες θυσίες για την περιβόητη "δίκαιη ανάπτυξη", θέλοντας να μας πείσει ότι από την αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων θα έχουμε και εμείς όφελος. Λένε ότι μπορεί να χρειάστηκε να πάρουν επώδυνα μέτρα, να μειωθούν οι συντάξεις, να έχασες το ΕΚΑΣ, να μην καταργήθηκε ο ΕΝΦΙΑ, αλλά οι επενδύσεις έρχονται, οι στόχοι ξεπερνιούνται, πετύχανε τετραπλάσιο πρωτογενές πλεόνασμα, έρχεται ανάκαμψη, θα ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι.

Άντε να λύσουμε, να ξεκινήσουμε, για την πλατεία Αριστοτέλους!





Η πλατεία θα είναι γεμάτη, με το νόημα που `χει κάτι!

Η κοροϊδία πάει σύννεφο


Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το μέγεθος της κοροϊδίας και του εμπαιγμού σε βάρος του λαού διογκώνεται. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, χωρίς ίχνος τσίπας, συνεχίζουν να προκαλούν. Αναφερόμαστε στον ΕΝΦΙΑ. Με αφορμή, λοιπόν, τη δήλωση του αρχηγού της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, ότι εάν γίνει κυβέρνηση θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και την απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Ολ. Γεροβασίλη, ότι η ΝΔ υπονομεύει τη διαπραγμάτευση, θυμηθήκαμε το εξής: Οτι περίπου τα ίδια συνέβαιναν με αντίθετους βέβαια ρόλους. 
 
Πριν τις εκλογές του 2015, ο σημερινός πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλούσε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και ο τότε πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, μιλούσε για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης... 
 
Και μιλάμε για μεγάλη κοροϊδία και από τους δύο, αν σκεφτεί κανείς ότι η ΝΔ θεσμοθέτησε τον ΕΝΦΙΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ τον διατήρησε και τον αύξησε και βέβαια και οι δύο μαζί τον Αύγουστο του 2015 ψήφισαν το τρίτο μνημόνιο, που συμπεριελάμβανε και τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ... 
 
Ο λαός έχει «φάει» πολλή κοροϊδία τα τελευταία χρόνια, αλλά πόση ακόμα μπορεί να αντέξει; Εχει έρθει η ώρα να τους αποδοκιμάσει και να χαράξει με αγώνα το δικό του δρόμο.

«Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Οργάνωση – Αγώνας για ανατροπή».


 Σάββατο 10 Σεπτέμβρη στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Το αγωνιστικό ραντεβού έχει δοθεί στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους.






O θερμός Λατινοαμερικάνικος Αύγουστος


Γράφει ο Βαγγέλης Γονατάς //
Ο πλανήτης φλέγεται για άλλη μια φορά. Στα ανοιχτά πολεμικά μέτωπα σε Συρία, Ουκρανία-Ρωσία, Παλαιστίνη και αλλού, ήρθε να προστεθεί το αποτυχημένο αμφιλεγόμενο πραξικόπημα στην Τουρκία  και οι μετέπειτα εκτεταμένες εκκαθαρίσεις  Ερντογάν.  Είχε ήδη προηγηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στην Πολωνία όπου εγκρίθηκε το νέο του δόγμα, το οποίο πολύ γρήγορα επιβεβαίωσε το δείγμα γραφής  που είχε  ήδη δώσει.

Τα απανωτά τσουνάμι των προσφύγων στην παραπαίουσα παλαι ποτέ “Ενωμένη Ευρώπη”, ανάβουν ακροδεξιές φωτιές  και στο χειμάζον κίνημα στις χώρες της κάποτε 2ης οικονομίας του κόσμου, κυριαρχεί το παραλυτικό συναίσθημα “ευτυχώς που δεν πάθαμε τίποτα”. Βεβαίως, πλην των γνωστών εξαιρέσεων, οι οποίες όμως αδυνατούν απολύτως να σηκώσουν, έστω, αναχώματα.

Και  μέσα σε όλα αυτά, σκάει η μεγαλύτερη απεργία  στην ιστορία του εργατικού κινήματος: 150 εκατομμύρια απεργοί στην Ινδία! Το φάντασμα του κομμουνισμού, μάλλον έφυγε  πάνω από την Ευρώπη και ο έρμος ο ιστορικός του μέλλοντος, σίγουρα θα σημειώσει, ότι η μεγαλύτερη απεργία που έγινε ποτέ αγνοήθηκε από τα κυρίαρχα ΜΜΕ και οι ειδήσεις γι αυτήν γράφτηκαν σε κάποια blogs.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το αφεντικό του πλανήτη έχει τους δικούς του σεβντάδες. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, εντάσσονται στην διαδικασία θωράκισης του εσωτερικού μετώπου της αυτοκρατορίας – καθήκον όχι και ιδιαίτερα  εύκολο –  και η τακτική των πραξικοπημάτων (του 21ου αιώνα), εντάσσονται και πάλι στην ημερήσια διάταξη στην αμερικάνικη ήπειρο. Άμεσος  στόχος είναι να ανακοπεί η διαδικασία ενοποίησης της ηπείρου – και σε αυτό βοηθάει πολύ η οικονομική κρίση –  και ταυτόχρονα να διασφαλιστούν τα  μετόπισθεν,  η λεγόμενη  σε συνθήκες ειρήνης “Πίσω αυλή των ΗΠΑ”.